10 důležitých věcí o Irském Setrovi, které musíte vědět

Velmi elegantní a uhlazená srst dává tomuhle plemeni punc výjimečnosti. Dlouhé nohy, mahagonové zbarvení a ladný pohyb dělá z irského setra elegána mezi psími plemeny. Nenechte se však mýlit, tahle uhlazená a jemná skořápka skrývá pořádného čerta s celoživotním nastavením veselého štěněte. Irští setři jsou inteligentní, a díky tomu snadno trénovatelní, přesto je možné, že budete po celou dobu bojovat s jejich vrozenými loveckými pudy. Oddaní a hraví pohodáři, kteří musí tu nadmíru energie někde vybít, a nejraději během. Hodí se tak do aktivní rodiny, kde se mu budou dostatečně věnovat. Mají rádi děti, a při dostatečné socializaci vychází i s ostatními zvířaty. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého psího parťáka.

 

10 věcí, které o irském setrovi musíte vědět

  • Pro svoji otevřenou povahu jsou skvělými parťáky do rodiny. K dětem nejsou pro svou povahu úplně vhodnými, je to holt pytel blech, co chvilku neposedí, na druhou stranu, pokud je naučíte vycházet a čas od času překousnete nějaký ten pád, určitě budou jejich oddanými hlídači a milovníky.
  • Tihle psi potřebují blízký kontakt se svým majitelem. Je tak ideální mít psa doma, bohužel jejich velká línavost může někomu vadit,  a tak je potřeba častěji vyčesávat, abyste brzy neměli ze setra svetr.
  • Setrové patří mezi lovce, což trošku komplikuje jejich výcvik. I když se budete snažit být důsledný a trpělivý, je možné, že se čas od času nechá unést okolními podněty.
  • Irský setr dorůstá 60cm a 25kg, to naznačuje, že má poměrně drobnou stavbu těla, na kterou je třeba dávat pozor. 
  • Jako každý pes potřebuje nejen zábavu, aby nezačal demolovat vaši ubykaci, ale i výcvik a socializaci, aby porozuměl, kde je jeho místo, a jak má komunikovat s ostatními.
  • Tihle psi mohou mít pro svou velikost a aktivitu problém s torzí žaludku a s klouby. Torzi žaludku můžete předcházet rozdělováním krmných dávek a necháním psa po jídle odpočívat. Problémy s klouby můžete do jisté míry řešit kvalitní stravou, výběrem psa s PP a přílišným nenamáháním v prvních měsících života. 
  • Pokud nemáte dostatek času a neplánujete víkendy v horách, asi nebude úplně vhodné si tohohle psa pořizovat. Tihle psi potřebují dostatek aktivity, a hlavně blízkost svých majitelů. I když vydrží na zahradě, není to pes, co by byl rád sám.
  • Obecně se u větších psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, toto riziko lze snížit koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).

Povaha

Irský setr má elegantní a jemnou fyzickou schránku, a velmi energické a hravé jádro. Zatím co jiní psi možná ze svých štěněčích let vyrostou, tihle je mají opravdu většinu svého života. Díky jejich nadbytku energie je však s nimi poměrně lehká spolupráce. Jsou inteligentní, baví je se učit nové věci a spolupracovat se svým majitelem. Zabavíte je nejen fyzickou aktivitou třeba v podobě běhu, ale mají rádi i mentální zábavu v podobě inteligentních hlavolamů. Jejich přátelská povaha je předurčuje ke spokojenému životu ve smečce, ať už lidské nebo zvířecí. Zapadnou kamkoli, nejsou agresivní, ani konfliktní. Jen chvilku neposedí, toť jediná vada na jejich kráse. Takže pokud byste hledali spíše psa s klidnější povahou, není jisté, že by to mohl splnit. Další vadou na kráse je i jejich tvrdohlavost spojená s vrozenými loveckými pudy, tohle může být totiž velmi dobře namíchaný koktejl neovladatelnosti. Proto doporučujeme se psem neustále pracovat a nic nevzdávat.

Zdraví

Setrové se dožívají průměrného věku 12-14let a obecně se řadí mezi zdravá psí plemena, ale jako každému psovi, ani jim se nevyhnou některé nemoci. Mezi nejčastější patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění většiny středně velkých a velkých psích plemen, je dysplazie kyčelního kloubů a osteochondrolýza. Dědičné nekrotické onemocnění kloubů. Onemocnění ústí v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. U takto aktivního psa je potřeba dodávat potřebné živiny. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Torze žaludku: U středně velkých a velkých psích plemen, ještě navíc takto aktivních je ještě jeden strašák pro každého majitele, a sice život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Možná máte představu, že tihle psi jsou tak drobní, že mají i menší žaludek, nenechte se však mýlit. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.

Výchova a výcvik irského setra

Irský setr je velmi akční a energický pes, který potřebuje dostatek stimulů, aby nezvlčel. Díky své inteligenci a přátelské povaze je však práce s ním poměrně snadná. Lehce ho zabavíte a bude vděčný za to, že se mu plně věnujete. Je však potřeba nic nepodcenit. Pokud byste totiž nezvládli psa vychovat, může představovat celoživotní zátěž. Tvrdohlavost spojená s jeho přirozenými loveckými pudy tvoří opravdu neuvěřitelný koktejl neovladatelnosti, který by vám dokázal pořádně zamotat hlavu.  

Většina lidí v dnešní době upřednostňuje při výcviku psa techniku pozitivní motivace, což je směr, který byste měli následovat i vy. Nezlomíte tak jeho důvěru ve vás, a naopak mu ukážete, že po dobrém si budete rozumět. Důslednost a trpělivost by měli hrát prim. A zapomenout byste neměli ani na zábavu, irští setři jsou velmi šikovní v psích aktivitách.

Základem by měla být u každého psa i socializace. I když jsou irští setři bezproblémoví, je třeba jim ukázat, že se opravdu nemusí ničeho bát. Podpořte jejich nekonfliktní a neagresivní povahu a ukažte jim za pomocí socializace, jak si udržet své sebevědomí. 

U štěňat nezapomeňte dávkovat množství pohybu postupně. Je to pes většího vzrůstu, který může mít v budoucnu problém s pohybovým aparátem, proto ho nechte správně se vyvinout.  Neměli bychom ho tak nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta).

Nezapomeňte pejskovi od samého začátku ukazovat vše, co chcete, aby ovládal. Usnadníte si tak společnou budoucnost. Berte ho všude s sebou, najděte mu dostatek zábavy v podobě procházek, běhu či psích sportů. Prohlížejte mu tlamičku, koukejte do uší nebo tahejte za tlapičky a noste v náručí, musíte ho zvyknout na kontakt, dost to usnadní třeba návštěvy u veterináře. Naučte ho jezdit v přepravce nebo ho vezměte do dopravního prostředku. Zvykejte ho na hluk, učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, buďte trpěliví, ale i důslední.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Ač jsou tihle bezproblémoví psi vhodní do rodin s dětmi, není úplně doporučené je dávat k těm nejmenším. Důvod je jednoduchý, tyhle rychlé střely prostě neumí dávat pozor. Neuvědomují si svůj věk ani velikost. Jsou nadšení z každého pomazlení, a tak se čas od času může stát karambol, kdy dítě letí následkem střetu na zem. Na druhou stranu jsou velmi přátelskými a oddanými členy rodiny, takže pokud máte už větší děti, co něco vydrží, stanou se z nich nerozluční přátelé.

Základem pro jejich soužití s ostatními zvířecími členy rodiny bude jako u každého psa socializace. I takhle přátelské povahy potřebují pochopit, jak se ve společnosti chovat. Naučí se komunikovat s každým a budou komunikovat opravdu rádi, ale dovolte jim pochopit zákonitosti zvířecí říše. Jinak by mohli ze strachu útočit či utíkat, což by nebylo na tolik let společného života rozhodně žádoucí.

Finanční náročnost

Irský setr je střední a velmi aktivní pes, což s sebou přináší i určitou finanční náročnost. Za štěně s PP můžete zaplatit v průměru i přes 25 000 Kč. Navíc na začátku přijdou výdaje za pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 2 - 5 tisíc Kč. 

Pokud budete mít štěstí na zdravé štěně, nebudou výdaje za veterinu vysoké, tihle psi nemívají problémy, proto podpořte zdraví výběrem psa s PP. A zároveň kvalitní stravou, která je půl zdraví. Tihle psi v prvních měsících života rychle vyrostou, je tak potřeba dbát zvýšené pozornosti na krmivo, to si logicky žádá kvalitnější a tím pádem dražší granule. Navíc jsou neuvěřitelně aktivní, takže je potřeba dodat všechny potřebné živiny.

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 25 kilového psa a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 250 gr granulí denně, vyjde to přibližně na 1200-1800 Kč měsíčně.

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok30-50 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-35 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, hračky

Krmivo a péče

Irský setr je poměrně nenáročný na péči, na druhou stranu velmi náročný, co se časové dotace týká. Vybít mu baterky prostě nebude jen tak, takže hlavní, s čím byste měli počítat je, že tenhle pes bude potřebovat každý den delší procházky a náročnější fyzickou aktivitu. Jinak by se mohlo stát, že vás bude stát opravdu hodně peněz náhrada škod, které způsobí.

U takto aktivního psa je potřeba počítat i s opravdu kvalitním krmivem, které podpoří jeho zdravý a co nejdelší život. Musíte si uvědomit, že máte středně velkého psa, který v prvních pár měsících rychle poroste. Je proto potřeba podpořit zdravý vývoj pohybového aparátu, a to lze hlavně kvalitní stravou, nenamáháním kloubů v prvních měsících života a výběrem psa s PP.

Setra byste měli každý týden kartáčovat, to je asi jediný způsob, jak snížit množství chlupů na sedačkách. S koupáním to nepřehánějte a zvolte to jako krajní možnost. Je pravděpodobné, že tenhle vodomil, to vyřeší často za vás. 

Pokud mu nedopřejete tolik aktivity, kolik by potřeboval, bude potřeba čas od času i zkontrolovat, a dle potřeby, ostříhat drápky. Kontrolovat nezapomeňte i uši a oči. V případě potřeby, pokud se pes přehnaně drbe, nebo mu hodně teče z očí, vezměte ho k veterináři.

Vzhled

Opravdu elegantní a impozantní vzhled irského setra vás na první pohled upoutá a nenechá vás koukat se jiným směrem. Na pozornost jsou tak tihle psíci většinou zvyklí. Irský setr je středně velký pes dorůstající do 25kg a 60cm. Jeho dlouhá a krásná srst je v červené barvě. Mají atletický vzhled, který jim dává punc křehkosti, a přitom hbitosti. Jejich úzká a dlouhá hlava je posazená na hubeném krku, který přechází v dokonale atletické tělo, zakončené svěšeným ocáskem. Mají dlouhé končetiny. Charakteristické jsou jejich mandlové oči a svěšené uši.

Chovné stanice irských setrů

V případě, že si plánujete pořídit irského setra, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

Daisy rain

Apoli Gwen

Od Klapavce

Ze Šumavského kraje