10 důležitých věcí o Irském Vlkodavovi, které musíte vědět

Vlídný obr, který bude potřebovat nejen hodně místa ve vašem srdci, ale hlavně ve vaší posteli, to je irský vlkodav. Jejich pojmenování určitě neodpovídá jejich povaze, rozhodně to nejsou žádné bestie. Ale jak tyhle obry vlastně popsat? Jednoduše! Impozantní tělo a neuvěřitelně klidná povaha. Možná vás překvapí, jak vyrovnaní a nekonfliktní umí tihle psi být. Na rozdíl od jiných plemen mají přirozenou fyzickou převahu, která jim dává vnitřní pocit klidu, díky kterému si nemusí neustále něco dokazovat nebo na sebe upozorňovat. Na pozornost jsou přitom díky svému vzhledu zvyklí. Konflikt řeší velmi jednoduše, odejdou. Nejsou agresivní a jsou tak ideálními společníky pro děti. Dokáží totiž zapojit svou sociální inteligenci a být opatrní. I když by se mohlo zdát, že pro svou povahu nebudou dobrými hlídači, po fyzické stránce jimi určitě jsou. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého parťáka.

 

10 věcí, které o irském vlkodavovi musíte vědět

  • Irský vlkodav je neuvěřitelně oddaný psí společník, který miluje svoji rodinu a jako každý pes s ní potřebuje blízky kontakt. 
  • Jednou z největších položek bývá u psů krmivo a veterinární péče, díky jeho velikosti je tohle plemeno opravdu jedno z finančně nejnáročnějších. Neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Nahradit to lze ale granulemi, které se vyrábí za nízkých teplot.
  • Pro svoji klidnou a vyrovnanou povahu jsou skvělými parťáky pro děti i další členy rodiny, které přirozeně ochraňují.
  • Pro své rozměry to určitě není pes do bytu, na druhou stranu, pokud ho zavřete na zahradu samotného, i když do dobře zateplené boudy, nebude asi úplně spokojený.
  • Vlkodavové patří pro svou fyzickou stavbu mezi výborné hlídače, i když svou povahou to určitě nebudou psi, kteří by vyvolávali konflikt.
  • Tihle psi mají rádi společnost a díky své fyzické převaze dokážou vyjít s každým. Určitě by byli dobří parťáci pro ostatní čtyřnohé kamarády. 
  • I když mají skvělou povahu, musíte se jim věnovat. To znamená socializace a výcvik. Každý nevychovaný vlkodav se může stát opravdu pohromou pro domácnost. Důležité je ho unavit, aby nevymýšlel aktivity, které nechcete.
  • Tihle psi mají zdravotní problémy, jako každé větší plemeno. Torze žaludku a problémy s klouby jsou těmi nejčastějšími. Torzi žaludku můžete předcházet rozdělováním krmných dávek a necháním psa po jídle odpočívat. Problémy s klouby můžete do jisté míry řešit kvalitní stravou, výběrem psa s PP a přílišným nenamáháním v prvních 12 měsících života. S problémy se váže i jejich opravdu nízký věk dožití, který se pohybuje kolem 7 let.
  • Tohle jsou jedni z mála psů, u kterých vám bude asi mnohem více vadit neustále se tvořící sliny, než padající chlupy. 
  • Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).

Povaha

Irský vlkodav má impozantní fyzickou schránku, ve které se ukrývá velmi křehké jádro. Možná byste to do nich neřekli, protože mohou vypadat opravdu děsivě, ale jsou to klidná a vyrovnaná důstojná stvoření, žádní psi Baskervilští. Tenhle kliďas řeší konflikty svým odchodem, rozhodně se však nenechá rozhodit nebo vyvést z míry. I když skoro neštěká a je naprosto nekonfliktní a neagresivní, umí si svou rodinu hlídat a je jí naprosto oddaný. Dobře si uvědomuje svoji velikost, a tak se snaží přizpůsobovat svému okolí. Jsou inteligentní a baví je se učit nové věci, pokud však podceníte jejich socializaci a výcvik, věřte, že paličatější zvíře nenajdete. Bohužel při jeho rozměrech je možné, že s ním opravdu nehnete. Doporučujeme proto společné začátky nepodcenit a být opravdu důsledný.

Zdraví

Vlkodavové se dožívají velmi nízkého věku, kolem 7 let, což je opravdu málo a bohužel trpí i na různá onemocnění. Mezi nejčastější patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění zlaťáků, jako u většiny psů, je dysplazie kyčelního kloubu. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jednou z nejčastějších nemocí. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy. 
  • Torze žaludku: U středně velkých a velkých psích plemen, je ještě jeden strašák pro každého majitele, a sice život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.

Výchova a výcvik irského vlkodava

Irský vlkodav je velmi společenský a rodinný pes, který se stane vašim členem rodiny. Díky své povaze je práce s ním poměrně snadná, je však potřeba nic nepodcenit. Pokud byste nezvládli psa vychovat, může být 50 kilo živé váhy v dospělosti poměrně složité na ovládání. Tvrdohlavost se pak opravdu v dospělosti špatně koriguje, proto doporučujeme začít s výcvikem hned v začátku. Tihle psi nabírají svoji výšku a váhu opravdu rychle.  

Jediná možná technika výcviku u těchto psů by měla být pozitivní metoda výchovy, jelikož i když by se mohlo zdát, že tyhle obříci něco snesou, mají opravdu křehkou povahu, kterou nesmíte zlomit. Důslednost a trpělivost by měl být základ výchovy. Díky spojení inteligence, oddanosti a klidné povahy to půjde samo. 

Nezapomeňte ani na socializaci, přesto že tihle psi mají od přírody vrozené přátelské geny, je potřeba jim ukázat, že je vše v pořádku a s ostatními mohou vycházet. Pro svou velikost totiž není žádoucí, aby se u nich utvářel strach, který by řešili případnou agresí. Mohli by totiž i nechtěně ublížit ostatním. Ve své podstatě však při dobré socializaci většinu konfliktů řeší svým odchodem.

U štěňat nezapomeňte dávkovat množství pohybu postupně. Je to pes většího vzrůstu, který může mít v budoucnu problém s pohybovým aparátem, proto ho nechte správně se vyvinout.  Neměli bychom ho tak nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). 

Ať už se rozhodnete zvolit jakoukoliv aktivitu, bude stát vlkodav po vašem boku. Chcete si jít zaběhat, nebo na túru? Každá aktivita, která mu vybije trochu té energie bude určitě vítaná. Nenapadne ho pak z nudy ničit vybavení domu.

Nezapomeňte pejskovi od samého začátku ukazovat vše, co chcete, aby ovládal. Usnadníte si tak společnou budoucnost. Prohlížejte si tlamičku, koukejte do uší nebo tahejte za tlapičky a noste v náručí, musíte ho zvyknout na kontakt, dost to usnadní třeba návštěvy u veterináře. Naučte ho jezdit v přepravce nebo ho vezměte do dopravního prostředku. Zvykejte ho na hluk, učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, buďte trpěliví, ale i důslední.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Možná je to právě kvůli jejich velikosti, ale jejich klid by jim mohl leckdo závidět. To je i důvod, proč se tak hodí k malým dětem, umí se totiž pohybovat pomalu a velmi opatrně. To je u tak velkých psů opravdu potřeba. S dětmi se stanou neoddělitelnými parťáky. Jsou trpěliví, a pokud je už něco opravdu nebaví, jednoduše odejdou. Stačí jen naučit děti, aby je v takovém případě nechaly odpočinout si.

Základem pro jeho soužití s ostatními zvířecími členy rodiny bude jako u každého psa socializace. I takhle klidné a přátelské plemeno potřebuje jednoduše trénovat. Proto ho naučte vycházet s ostatními, aby bylo vaše soužití takřka bez mráčků. Musí vědět, jak se chovat, a co si může dovolit.  Jinak by mohl ze strachu útočit, což by nebylo u tak velkého psa rozhodně žádoucí.

Finanční náročnost

Irský vlkodav je obří pes, to s sebou přináší i určitou finanční náročnost. Za štěně s PP můžete zaplatit v průměru i přes 30 000 Kč. Navíc na začátku přijdou výdaje za pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 2 - 5 tisíc Kč. 

Neméně velká bude položka za veterinu a krmivo. Tihle psi v prvních měsících života opravdu rychle vyrostou, je tak potřeba dbát zvýšené pozornosti na krmivo, to si logicky žádá kvalitnější, a tím pádem dražší granule. Rovněž účty u veterináře mohou být s velikostí psa větší, prostě vše bude ve větších dávkách, než by bylo třeba u krysaříka. Zdraví můžete podpořit výběrem psa s PP. 

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 50 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 500 gr granulí denně, vyjde to přibližně na 3 000-5 000Kč měsíčně.

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok50-60 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky30-50 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, hračky

Krmivo a péče

Irský vlkodav je poměrně nenáročný na péči. Pokud vyberete kvalitní krmivo, které podpoří jeho zdravý, máte do jisté míry vyhráno. Musíte si uvědomit, že máte aktivního psa, který v prvních pár měsících života opravdu rychle vyroste. Je proto potřeba podpořit zdravý vývoj jeho pohybového aparátu, a toho lze dosáhnout hlavně kvalitní stravou, nenamáháním kloubů v prvních měsících života a výběrem psa s PP.

Vlkodava můžete kartáčovat, abyste alespoň trochu snížili množství chlupů napadaných po sedačkách, podlaze či na vás. S koupáním to naopak nepřehánějte a zvolte to jako krajní možnost. 

Zastřihávat můžete v případě potřeby drápky. Kontrolovat byste měli i čistotu uší a očí. V případě potřeby, pokud se pes přehnaně drbe, nebo mu hodně teče z očí, vezměte ho k veterináři.

Vzhled

Opravdu majestátní a impozantní vzhled irského vlkodava vás učaruje. Má dlouhou hlavu na silném krku, který přechází v dokonale osvalené obří tělo zakončené svěšeným ocasem. Výška irského vlkodava dosahuje až 90cm a 55kg, u fen samozřejmě drobnějších rozměrů. To naznačuje, že tihle psi jsou opravdu hubení, díky čemuž jsou hbití. Mají hluboký hrudník a dlouhé končetiny. Jejich středně dlouhá srst je hustá. Mají tvrdé chlupy na celém trupu, končetinách a hlavě, proto dobře zvládají chladnější teploty. Zabarvení je šedé, žíhané, černé či bílé. Charakteristické jsou pronikavé oči, které drží neustálý kontakt s majitelem.

Chovné stanice irských vlkodavů

V případě, že si plánujete pořídit vlkodava, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

Ar‘Daroth

Cobalt

Mes Amis de Mafin

Really Irish