4 tipy na aktivity se psem, při kterých zaručeně zhubnete!

Pohyb je pro nás dvounožce velice důležitý. Udržuje nás v dobré kondici a pomáhá nám v případě, že se rozhodneme shodit nadbytečné vánoční kilogramy. Řekněte sami, kdo z vás si dal tento rok předsevzetí zhubnout nebo si vybudovat lepší fyzičku?

Tak co zkusit tu nejzaručenější metodu, kterou je pohyb. Nemusí to být přitom jen nudná dřina o samotě v posilovně. Do pohybu můžete jednoduše zapojit i svého čtyřnohého parťáka, kterého tak jako tak každý den berete ven na procházku. Pokud se totiž donutíte k náročnější aktivitě, nejen že zhubnete a uděláte něco pro své zdraví, navíc také uděláte svému psovi radost a utužíte váš vztah. A další výhodou je, že také psa unavíte, takže nebude vymýšlet jinou aktivitu, kterou by vás rád zaujal.

Výběr správné aktivity

Než se rozhodnete pro nějakou tu aktivitu, je potřeba si uvědomit, co máte doma za psa a jak jste na tom fyzicky vy sami. Důležitá je přitom nejen velikost, ale i věk a fyzická kondice psa. Podle toho můžete volit aktivity. Pokud máte doma mladého australáka, můžete si dovolit třeba cani-cross, pokud doma máte 12 letého buldočka, půjde to jen těžko. U štěňat a seniorů se náročné aktivity nedoporučují vůbec, některé psy ve středním věku naopak bez pohybu neunavíte. Sepsali jsme pro vás proto pár tipů na aktivity, při kterých můžete se svým psem zhubnout.

Na začátek svižná chůze

Tato aktivita je vhodná pro dospělé pejsky a páníčky s velkou nadváhou nebo pro seniory. Pokud nejste zrovna sportovci a je pro vás velký skok i delší procházka, zkuste si každý den najít hodinu času a věnujte ji svému parťákovi i sobě. Pro dvounožce s malou motivací doporučujeme najít si venčícícho kamaráda, se kterým budete procházky absolvovat. Pomůže vám to neztratit motivaci a procházku zpříjemnit zábavným pokecem. Pokud se na to budete cítit, chůzi postupně zrychlujte a trasu prodlužujte. Sice nebudou vidět výsledky ihned, ale věřte, že se pro vás tento pohyb stane příjemným trávením společného času, kterým si také nastartujete lásku ke sportu. Je to mnohem lepší varianta, než se hned na začátku utavit a pak už nepokračovat, nebo pokračovat s každodenní nelibostí. Jednoduše vyberte vhodnou trasu s ohledem na vašeho psíka a s chutí do toho!

Indiánský běh se psem

Tato aktivita je vhodná pro dospělé pejsky a páníčky maximálně s mírnou nadváhou. Při běhu je totiž zapotřebí dávat pozor, abyste si neporanili klouby nebo šlachy. Pro neběžce doporučujeme začít indiánským během. To znamená střídání běhu a chůze. Ze začátku doporučujeme každé 2 minuty chůze střídat s 1 minutou běhu. Podle vaší kondičky pak tento poměr upravujte. Pro všechny začátečníky vkládáme níže osmitýdenní indiánsko-běžecký plán, který zpracoval server svetbehu.cz.

Canicross

Tato aktivita je vhodná pro dospělé páníčky a pejsky s mírnou nadváhou a dobrou fyzičkou. Je to další level, ke kterému potřebujete jen postroj, kterým psa ke svému pasu uvážete a výcvik, při kterém nacvičíte, jak má správně tahat. Tuto aktivitu nejde začít dělat bez tréninku, proto doporučujeme dát si pár úvodních lekcí s trenérem, nebo si načíst postupy na internetu. Jak na první běh se psem najdete v tomto článku. Přihlásit se na trénink nebo vybrat vybavení zase můžete na webu behejsepsem.cz.

Bikejoring a scooterjoring

Tato aktivita je vhodná pro páníčky s vysokou nadváhou a pro dospělé pejsky s mírnou nadváhou. Pokud nejste vyloženě milovníci přirozeného pohybu, nebo chcete zase o něco dál posunout vaše možnosti, je možné psa zapojit i do jízdy na kole. Pamatujte, že je to pro psa mnohem náročnější, než pro vás, takže je potřeba mu přidávat kilometry a tempo opatrně a postupně. Pokud se rozhodnete se psem volný čas trávit právě takto, nezapomínejte mu pravidelně dodávat dostatek živin a kvalitní stravu vhodnou pro aktivnější psy. A zapomínat byste neměli ani na svoji kvalitní stravu. Více informací o této aktivitě pak opět najdete na webu behejsepsem.cz.

Pozor na regeneraci psího organismu!

Stejně jako u lidí je i u psů potřeba upravit denní režim a jídelníček tak, aby po náročnější sportovní aktivitě pejsek dostatečně zregeneroval a nepřivodil si žádné zbytečné zranění. Zejména péči o pohybový aparát byste neměli zanedbávat, jelikož následky zranění a opotřebení se projeví většinou až ve stáří, kdy bude mít váš pes problémy s pohybem.

1. Před sportem psa pořádně vyvenčete a rozehřejte. Rozcvička před sportem je velmi důležitá nejen pro vás, ale i pro vašeho čtyřnohého parťáka, protože snižuje riziko zranění svalů či šlach. Svého psa před sportem vezměte na procházku a počkejte, než vykoná malou i velkou potřebu. Poté můžete začít se společnou aktivitou.

2. Dodržujte pitný režim. Ať už má váš pes nadváhu nebo ne, vždy by měl mít přístup k čerstvé vodě. Toto pravidlo platí především u starších psů.

3. Péče o klouby a kardiovaskulární systém. Při aktivním a pravidelném pohybu dochází u vašeho psa ke zvýšené zátěži na klouby a kardiovaskulární systém. Proto je velmi důležité dodávat pejskovi látky, které působí jako prevence proti zranění a podporují regeneraci. Z naší zkušenosti doporučujeme pravidelné podávání lososového oleje a přípravku na podporu kloubů alavis.