6 ověřených rad pro péči o staré psy

O tom kdy je pes považován za starého, rozhoduje především jeho plemeno. U menších plemen (například Jorkšírský teriér nebo Jezevčík) považujeme psa za seniora až kolem 10 nebo 12 let, zatímco velká plemena jsou senioři už v 5 nebo 6 letech. Vliv na délku života nemá však pouze velikost a plemeno, ale také genetika, strava a životní prostředí.

Moderní medicína prodlužuje život lidem, a to především správnou kombinaci životního stylu a prevence a stejně tak to funguje i u psů. Pokud chcete, aby měl váš pejsek dlouhý a šťastný život, začnete o něj pečovat.

Dentální hygiena.

Čím je pes starší, tím důležitější je dentální hygiena. Pravidelné a profesionální čistění zubů může zabránit tvorbě bolestivých onemocnění tlamy a zubních kazů. Pokud se vašemu pejskovi nelíbí čištění zubů, zvažte koupi zubních dárků a kousacích hraček, sloužících k čištění zubů.

Kvalitní strava.

Starší pejsci mají často problémy s jídlem, včetně problémů se žvýkáním, nedostatkem chuti k jídlu, obezitou a zažívacími potížemi. Pokud vidíte, že váš pes má nějaký problém, neváhejte se poradit se svým veterinářem. Zvažovat můžete speciální dietu či cvičení. Může pomoct změna ve stravě, která zahrnuje přidání více vlákniny pro podporu trávení nebo snížení obsahu uhlohydrátů pro udržení optimální hmotnosti. Pokud trpí bolestmi kloubů, lze přidat doplňky stravy jako například rybí olej nebo glukosamin.

Aktivita a dostatek pohybu.

Častým problémem u starších psů jsou bolesti při pohybu. Cvičení je však důležité pro jejich zdraví a pohodu. Vezměte psa na krátké a nenáročné procházky a sledujte jak dýchá a také jeho chůzi. Pohyb psa nám může dost napovědět o jeho fyzickém stavu. Dobré je nezapomínat také na mentální cvičení, nejsnazší metodou jsou například hlavolamy a hračky na schování pamlsků

Pravidelné prohlídky u veterináře.

Choďte aspoň dvakrát ročně na prohlídku k veterináři. Můžete tak předejít zdravotním problémům, které lze při vyšetření odhalit. Starší pejsci mohou potřebovat krevní testy, již zmiňovanou péči o chrup a další vyšetření. Kromě toho má mnoho plemen predispozice k určitým onemocněním, včetně artritidy, dysplazie kyčelních kloubů, rakoviny a cukrovky. Včasné rozpoznání problémů může předejít jejich rozvoji.

Přizpůsobte domov potřebám starého psa.

Stejně jako jste se kdysi domov adaptovali na štěně, totéž udělejte teď, adaptujte domov na seniora. U psů, kteří trpí dysplazií kyčlí nebo jinými kloubními problémy zvažte rampu na schody či do postele, případně přenosnou do auta. Případně pokud má bolestivé klouby, zvažte koupi vyhřívané postele, která mu je prohřeje a zmírní bolest. Misku s vodou a jídlem dejte tak, aby byla snadno dostupná, zejména pokud má pejsek zhoršené vidění. Protiskluzové povrchy zabrání pádům a pomohou vašemu pejskovi při zvedání. Pokud máte menšího psa, kterého hravě unesete, nebojte se ho zvednout do postele či ho z ní dát na zem. Pokud bydlíte v poschoďovém domě, určitě pejska vezměte do náručí, vyneste a sneste ze schodů.

Pozorujte změny v jeho chování.

Sledujte změny v chování, chuť k jídlu, hubnutí nebo přibírání, zubní problémy, hrudky pod kůží, rány nebo léze a upozorněte na ně svého veterináře.

Péče o staršího psa vyžaduje více práce, než jsme byli zvyklí, ale je to součást života a péče o milovaného parťáka je obohacující zkušenost. Váš pejsek tu pro vás byl celý svůj život, tak je potřeba mu ten čas a péči vrátit!

Zapamatujte si tyto tipy, které vám pomohou v péči o starého pejska:

1. Pravidelná a profesionální péče o zuby

2. Vhodná strava pro vašeho psa

3. Pravidelné cvičení těla i mysli

4. Pravidelné návštěvy veterináře

5. Přizpůsobte svůj domov pro starého psa