6 potravin, kterými byste neměli psa krmit o Vánocích

Přichází období Vánoc, což je mimo jiné čas pečení a vaření. Během těchto příprav určitě neuniknete smutným psím očím, které vás budou pronásledovat na každém vašem kroku. Ačkoli se domníváte, že svému psímu kamarádovi nedáváte žádné škodlivé jídlo, opak může být pravdou. Pes je jiný živočišný druh než my a podávání některých potravin pro lidi může být pro ně velmi nebezpečné.

Ořechy:

Vánoce a ořechy k sobě neodmyslitelně patří. Používáme je hlavně při pečení nebo si na nich pochutnáváme jen tak při sledování filmů. Pro lidský organismus mají mnoho blahodárných účinku. U psů je tomu však spíše naopak. Tyto suché plody mohou způsobit zažívací problémy, alergii, letargii, třes nebo neschopnost chůze. Kyanid obsažený např. v makadamových oříšcích je pro psy velmi toxický, zabraňuje buňce ve využití kyslíku a následně může dojít k udušení.

Cibule a česnek:

Cibule a česnek se používají snad v každém českém pokrmu a o Vánocích se bez nich v zásadě neobejdeme. Pro psy jsou ale nebezpečné. Látky v nich obsažené mohou přivodit psům zvracení, průjem a bolestí břicha. Dokáží i poškodit červené krvinky, a tím způsobit hemolytickou anémii tj. stav, při kterém se kvůli poškozeným krvinkám organismus dostatečně neokysličuje.

Tepelné upravené kosti:

Psi kosti milují. A proč ne? Není na nich nic špatného, dokud je však neupravíte tepelně. Např. vařené kosti mohou způsobit psům velmi vážné zdravotní potíže.

Jelikož jsou uvařené kosti velmi křehké budou se psovi při kousání tříštit na několik kusů, ty pak v nejhorších případech mohou způsobit vnitřní krvácení! Navíc mohou způsobit psům i zácpu.

Pokud tedy chcete udělat radost kostí, volte raději syrovou, která je pro psa mnohem bezpečnější variantou.

Hrozny a rozinky:

Další potravina, která je velmi typická pro Vánoce, jsou hrozny. Tyto bobule, jak v čerstvé nebo vysušené podobě, nám dodávají spoustu vitamínů. Avšak jistě víte, že pro psy, je toto ovoce toxické. V malé míře přivodí psům žaludeční problémy, ale pokud je pozřou ve větším množství, mohou způsobit i selhání ledvin. S hrozny zkrátka neriskujte vůbec! Je znám i případ, kdy jezevčíkovi selhaly ledviny po požití pouhých 4-5 bobulí vína!

 Kynuté těsto:

Díky procesu kynutí je těsto plné alkoholu z kvasinek, které se vypaří až při pečení. Pejsek se tedy může po pozření kynutého těsta snadno opít. Některým se zdá opilý mazlíček jako “legrační”, ale následně mohou nastat i větší problémy. Při průchodu trávicím traktem dochází k uvolňování plynů, které vedou k nafouknutí žaludku a střev pejska.

Lidské bonbóny:

Sladkosti se ve většině případů neobejdou bez xylitolů, které jsou pro lidí neškodné, ale u psa může jejich pozření končit bolavou smrtí. Otrava xylitolem způsobuje masivní zvýšení inzulínu, což vede k prudkému poklesu hladiny cukrů v psím organismu. Psi poté často trpí malátností a celkovou slabostí. Dále se u nich může projevit zvracení a v horších případech nastává i kóma.

Chcete-li pro pejska připravit nějaké dobroty, které budou bezpečné i chutné, podívejte se na článek 4 recepty na skvělé psí cukroví, který jsme pro vás připravili.