Alergie na psí srst, co dělat, když chcete mít doma chlupáče

Vědci zabývající se výzkumem alergenů v USA publikovali v roce 2011 studii, ve které  popsali svůj výzkum, který se zabýval množství alergenů v domácnosti s hypoalergenní rasou ve srovnání s ostatními rasami. V tomto výzkumu se nepodařilo prokázat, že by v domácnostech s hypoalergenní rasou bylo méně alergenů. To se dá volně přeložit také tak, že množství alergenů nezáleží na konkrétní rase a tedy že v podstatě neexistují hypoalergenní rasy psů.

Alergologové měřili množství hlavních psích alergenů, tzv. Canis familiaris v celkem 173 domácnostech a zjístili, že se tyto alergeny vyskytují v 163 pozorovaných domácnostech.

Výsledky měření však ukázali, že domácnosti v domácnostech s hypoalergenními psy nenaměřili statisticky významné nižší hodnoty alergenů a to ani v případě, když porovnávali skupinu s údajně nejvíce hypoalergenními rasami se zbytkem. Přesto výzkum ukázal, že existuje skupina psích ras, u které lze poměrně konzistentně předvídat množství alergenů, které nedosahují výrazně vyšších hodnot, což může být v konečném důsledku sázka na jistotu.

Tento seznam obsahuje především rasy, které se vyznačují slabým línáním srsti. Jmenovitě se jedná o Afgánského chrta, Amerického bezsrstého teriéra, Bedlingtonské teriéry, Bichon frise (Bišonek), Čínský chocholatý pes, Coton de Tuléar, Knírače velkého, Irského vodnícho španěla, Pudla, Portugalský vodní pes a Španělský vodní pes.

Dalo by se říct, že neexistuje žádný hypoalergenní pes avšak existují rasy, které mohou být více vhodné a roli hrají také specifické vlastnosti konkrétního psa a návyky, které je potřeba si osvojit pokud jste alergik a chcete v domácnosti psa. Níže uvádíme několik tipů co dělat pokud chcete lépe snášet psa v domácnosti.

Praktické tipy pro psí alergiky:

  • Zabezpečte vhodnou kompletní stravu, obsahující všechny esenciální mastné kyseliny. Pokud bude váš pes mít vyhovující stravu, bude docházet k slabšímu línání, doporučuje se také do stravy přidávat kapku kokosového oleje.
  • Dbejte na pravidelné koupání vašeho psa a používejte pouze nesušivé bylinné zvířecí šampóny.
  • Investujte do kvalitního vysavače, existují i vysavače pro domácnosti se psy.
  • Pečlivě a důkladně uklízejte místa, na kterých se váš chlupáč během dne nachází. Pozornost věnujte místům kde odpočívá (pelech, gauč, křesla, postel,...)
  • Pravidelně perte ložní prádlo v horké vodě.
  • Pokud máte možnost, nepoužívejte v domácnosti koberce/tkaniny na podlaze, které zachytávají psí srst.