▷Co dělat, když si domů přivezu štěně

Sice neexistuje  jeden univerzální návod na každého psa, nyní se však pokusíme vypíchnout základní body a myšlenky, nad kterými je potřeba se na začátku zamyslet. Se štěnětem je však potřeba neustále reagovat na jeho chování a potřeby. Od začátku mu proto ukazujte, co může, ale zároveň mu ukažte i co už nemůže, ulehčíte si tak vaši společnou budoucnost. 

Co si připravit

Čím více se blíží den D, uvažujete nejspíše nad tím, zda jste něco neopomněli. Představte si proto, jak bude vaše štěně s vámi žít, a co bude potřebovat. 

Zabezpečte byt

PŘIPRAVTE PROSTORY- štěně je od přírody zvědavé, dejte vše z jeho zorného pole. Kabely, mycí přípravky, léky. 

SCHODY - Nedovolte štěněti první půlrok je pravidelně vyšlapávat. Ano, naučte ho chodit po schodech, ale nedělejte to často, nenechte ho ani skákat z vysokých míst (postel nebo třeba gauč), mohlo by to nenávratně poškodit jeho pohybový aparát.

Pelíšek, případně klec

PELÍŠEK - Vymyslete mu jeho bezpečné místečko- ne v průvanu, ne v zimě, chce to vybrat místo, kde se bude pejskovi líbit. 

Nemusí mít přitom jen jeden, psi žijí rádi ve smečce a tou se pro něho stanete vy, je tak jisté, že bude chtít trávit čas tam, kde jste vy. Může mít proto klidně jeden pelíšek v obýváku a druhý v ložnici. 

KLEC - Hlavně se dopředu rozmyslete, zda budete chtít psa naučit na uzavřenou klec nebo bude mít volný pohyb po domě. V případě klece mu musíte ukázat, že je to jeho klidné a bezpečné místo, kam se bude chodit před vámi schovávat a odpočívat. Dejte mu tam misky, bude to mít spojené s dobrou zkušeností a do klece ho nalákávejte na pamlsek. Ze začátku ji nechávejte otevřenou, bude si do ní chodit odpočívat a v případě, že se na něho budete někdy zlobit a on si tam zaleze, nechte ho být, ať ví, že je to opravdu jeho bezpečné místo. 

TIP: Je možné, že ze začátku bude pes sám v pelíšku kňučet, jste jediní, koho nyní má a nechce být sám. On neví, že vy se za chvíli vrátíte. Proto buďte chápaví. Pokud nechcete nechat psa vyřvat, což je také jedna z možností, nechte mu při usínání třeba ruku v pelíšku, aby vás cítil. Nepouštějte ho však do postele, pokud ho tam nebudete chtít mít do konce života. To samé platí třeba o gauči, kromě toho, že ho to budete těžko odnaučovat, pokud v budoucnu zjistíte, že se vám to nelíbí. Už jako štěně se začne osamostatňovat a jakmile bude seskakovat, může si do budoucna zničit klouby, potažmo celý pohybový aparát. Nastavte prostě pravidla, kterými se budete řídit.

Misky na vodu a žrádlo, krmivo

MISKY s protiskluzovým dnem, aby je lehce nepřevrátil a nejlépe s deskou okolo, abyste neměli neustále mokrou podlahu. 

KRMENÍ - Ze začátku až 4x denně, postupně můžete porce zvětšovat a dávat jen 2x denně. Krmnou dávku vyčtete na obalu krmiva. Krmit můžete i konzervami nebo syrovým masem (jen barfovat se však nováčkům nedoporučuje do prvního roku psa). Volba krmiva je jen na vás, přesto je dobré ze začátku pokračovat v tom, na co je zvyklý od své chovatelky a později postupně přejít v závislosti na aktivitě a velikosti psa případně, dle potřeby na jiné, kvalitnější krmivo, takové, které zajistí psovi zdravý život a dostatek energie, jako třeba Rufky, za studena lisované granule, které napodobují pro psa nejpřirozenější stravování BARF. 

Obojek a vodítko

Na obojek a vodítko byste měli pejska zvykat od začátku. Pokud místo obojku zvolíte kšíry bude těžší psa ovládat a hrozí riziko, že začne tahat. Vodítko můžete sundat jen v případě, že jste v oploceném prostoru nebo až ve chvíli, kdy si jste opravdu jisti, že pejsek na přivolání přijde. 

TIP: Pokud má problém s nasazováním obojku, stačí si jej nasadit na zápěstí, vzít do ruky granule(pamlsek) a nabídnout mu je, tím jak se pejsek zabaví, lehce mu obojek v mezičase nandáte. Rozhodně nedoporučujeme obojek nasazovat na první dobrou. Dejte psovi čas se s ním seznámit a podporujte jej skrze pamlsky.

Otázky vyvstávají i nad otázkou volby správného vodítka. 

TIP: Vysouvací (flexi) jsou ideální na volné vyběhání pejska, kratší třeba metr a půl vodítka zase na učení chůze u nohy a výcvik. Měli byste mít proto oboje, a dle potřeby volit to správné. 

Hračky

Vaše štěňátko je jako miminko, je proto potřeba jej dostatečně zabavit. Hračky na kousání a inteligentní hračky tohle dokážou. Hlavolamy dokážou štěně zabavit dokonce i na desítky minut a unavit na několik hodin, je to pro ně větší námaha než několika kilometrová procházka. Je pak na vás, zda půjdete cestou nechat psovi celý den hračky volně dostupné, nebo je budete používat cíleně na hraní s vámi.

Pleny

Je na zvážení, zda chcete psa učit vykonávat potřebu doma, nebo od začátku budete psa učit chodit ven. Pokud nemáte možnost psa pouštět ven každé dvě hodiny, hned po probuzení, je pravděpodobné, že než se naučí vydržet, bude potřeba obstarat plenky na zem a učit ho vykonávat potřebu tam. Pokud ale máte možnost se psovi věnovat, je jednodušší pro vás oba mu hned od začátku vrývat do paměti, že se potřeba vykonává pouze venku. Každý úspěch přitom odměňujte, aby věděl, že jde správným směrem. Prakticky to znamená, že pokud se pejsek venku vyčůrá, dejte mu pamlsek.

Veterinář a cvičák

Je dobré mít pro psa doktora, který bude znát jeho anamnézu a bude se vám pravidelně věnovat. Bude hlídat očkování a budete se s ním moci vždy poradit. Během prvních 4 měsíců se pejsek musí 3x naočkovat. Kontakt s ostatními psi se doporučuje až po 2. očkování. Veterináře si najděte hned na začátku, poradí, zda není potřeba psa odčervit, zkontroluje jeho stav i všechna očkování.  Zároveň je dobré se podívat po psích školičkách a cvičácích. Do školičky se pes chodí kontrolovaně socializovat na výcvik pak učit. Vše byste měli mít dopředu rozmyšlené, a i když nechcete na psa tlačit a chcete ho nechat si zvyknout, měli byste ho pomalu učit od samého začátku. 

TIP: Možná si řeknete, že s malým plemenem není potřeba cvičák. Fakt je, že i taková čivava by měla zvládat základní poslušnost, a hlavně vztah s ostatními psi. Když se ji totiž budete bát mezi ostatní pustit, může se stát, že v pozdějším věku se jí bude těžko na ostatní zvykat a svůj strach bude zakrývat agresivním chováním.

Pamlskovník a pochvala

Nejdůležitější věcí, kterou byste měli mít stále u sebe bude pamlskovník. Snadněji tak naučíte psa poslouchat. Zároveň si promyslete, jak budete psovi dávat najevo, že něco udělal správně- (kliker, slovní pochvala). Pamlskovník sebou noste na každou procházku a odměňujte psa vždy, když na zavolání přijde.

Další nezbytnosti (kleštičky na drápky či klíšťata, kartáček na zuby, kotec do auta)

Štěně byste měli od prvního dne zvykat na vše, co po něm budete vyžadovat v budoucnu. 

CESTOVÁNÍ - pás či kotec do auta nebo náhubek do dopravních prostředků. A jakmile si u vás doma zvykne, šup s ním do autobusu a trénujte. 

HYGIENA - šampón, kartáček na čištění zubů, kleště na drápky, kleštičky na vytahování klíšťat 

 

Odjezd od chovatele

Při odjezdu z chovatelské stanice si vezměte granule, na které je štěně zvyklé. I tak pro něho bude tohle období velmi stresové (hodně změn najednou), čímkoli mu tak můžete ulehčit, určitě to udělejte. Postupně pak můžete přejít na jiné, ale nejdřív pokračujte v tom, na co je štěně zvyklé. 

TIP: Stejně tak s sebou můžete vzít hračku, kterou otřete o psí mámu a štěňata. Načichne jimi a váš pejsek je tak bude cítit i dlouho poté. Následně mu ji můžete dát do pelíšku. 

Cestou domů sledujte, jak cestu snáší, jestli se mu nedělá špatně, dle potřeby zastavujte, dejte mu napít a nechte ho vyčůrat. 

TIP: Pokud uvidíte, že cestu nesnáší dobře, ale vy víte, že s ním do budoucna budete chtít hodně cestovat, připravte se na to, že ho budete každý den pár minut vozit v autě, aby si postupně začal zvykat. 

  

První kroky v novém domově

Nespěchejte na něj, mluvte klidně a buďte mu oporou. Ideální je být s ním první dny doma, aby si na vás zvykl a neměl strach, co se děje, když na několik hodin zmizíte. Doma ho nechte očichat okolí, vyčůrat se a seznámit s novým prostředím. Rozhodně na něho netlačte, nechte ho samotného najít si k vám cestu. Každý člověk stejně jako každý pejsek je originál, musíte vnímat jeho povahu a potřeby. Ukažte mu, kde má své místečko, jídlo a pití. Při krmení na něho čas od času sahejte, aby byl zvyklý a nereagoval v budoucnu agresivně. Pokud chcete, aby měl svůj denní rituál a věděl, že v určitou dobu bude miska plná, můžete jednu dávku granulí zkrmit na výcvik, abyste psa nepřekrmovali pamlsky a pes zbytečně nenabíral, což by se mohlo v budoucnu odrazit na jeho zdraví.  

TIP: Zvykejte ho na kontakt s člověkem, bude se to hodit do budoucna. Sahejte mu na packy, dívejte se do učí, strkejte mu ruce do tlamičky. Nechte na něco sahat cizí lidi i hrát si s cizími psi, socializace je základ pro zdravý vývoj psí psychiky a měla by začít od prvního dne stejně jako výcvik. 

A poslední rada na závěr? Je potřeba být důslední a trpěliví od samého začátku, rozhodně však nebuďte na psa tvrdí a nepoužívejte fyzické tresty. Nejen výchova, ale i samotný výcvik jde mnohem lehčeji pozitivní metodou s pamlskem v kapse. Není dobré ho ani trestat zpětně, nespojí si to (rozkousané boty, počůraná podlaha), pokud si myslíte, že důkazem toho, že ví, že něco provedl, je jeho krčení v koutě, zkuste na něho spustit stejně, když nic neprovede a uvidíte, že se bude chovat stejně, je to jeho přirozená reakce na váš tón hlasu. Berte to tak, že je vaše chyba, že jste boty nechali jemu nablízku a nedošli s ním včas ven se vyčůrat. Pouze pokud psa při tom daném nežádoucím chování chytnete, můžete mu dát najevo, že takhle ne. Nedělejte však ústupky, věřte, že je mnohem horší psa odnaučit věci, které mu na začátku dovolíte, než být trpělivý a učit ho to od začátku správně. 

REKAPITULACE:

  1. Misky (2x voda, 2x jídlo/Obyvak/loznice-dle uvážení)
  2. Vodítko (flexi), vodítko krátké
  3. Obojek/postroj
  4. Hračky (každou 1x a tu nejoblíbenější pak koupit podruhé na trening přetahávání)
  5. Krmivo
  6. Pelech (2x- dle uvážení)
  7. klec -na doma, případně do auta na cestování (do hromadných prostředků náhubek)
  8. různé druhy pamlsků popřípadě si uvařit pamlsky doma (kuře/srdíčka/maso)
  9. Pamlskovník (furt u sebe a psa pořád odměňovat)
  10. Něco na okusování (vyhnout se buvolí kůži)
  11. Plenky
  12. Klikr nebo mít rozmyšlený ukončovací příkaz (čik, čip, jo,ano)