Jak poznat, kdy vyhledat veterináře?

Všichni jsme jistě zažili situaci, ve které vidíme, že náš pes není ve své kůži ale veterinář má už zavřeno. Jak ale poznat, že se jedná o skutečnou pohotovost, nebo méně závažný problém, který může počkat do dalšího dne?

Problémy s pohybem

Pokud má zvíře problémy s pohybem, kulhá nebo se chová nepřirozeně, je nejdříve potřeba určit závažnost tohoto problému. Odborníci doporučují pozorovat, jestli se stav zvířete nezhoršuje a pokud přetrvává po dobu 24h, určitě je potřeba vzít zvíře ke zvěrolékaři. Rozhodně psovi nedávejte lidské prášky proti bolesti. Psí organismus funguje jinak a mohli byste ho v konečném důsledku ještě otrávit.

Tržná poranění a pokousání jiným zvířetem

Tržná a řezná poranění se také považují za pohotovostní situaci, pokud jsou navíc doprovázena malátností a pes na vás nereaguje, určitě je potřeba vyhledat neprodleně pomoc. Pokud zjístíte, že pes krvácí, zkontrolujte mu sliznice. Bledě růžové nebo bíle sliznice včetně dásní a očních víček mohou totiž naznačovat vážnou ztrátu krve. Obecně se doporučuje navštívit veterináře, pokud se vám nepodaří jakékoliv krvácení zastavit během prvních 10-15 minut.

U tržných ran je potřeba zkontrolovat  jak jsou hluboké. Pokud rána prochází tkáněmi až na svalovinu, neprodleně se vydejte ke zvěrolékaři. To platí i pro všechny rány způsobené pokousáním, které je velmi těžké vyšetřit a mohou také způsobovat infekci či přenést na zvíře nějakou nemoc.

Pozření předmětu nebo toxické rostliny

Pokud váš mazlíček pozře neznámý předmět nebo rostlinu, u které si nejste jistí že není toxická je dobré veterináři alespoň zavolat a zvíře nadále pozorovat, jestli se jeho stav nezhorší.

Malátnost a odmítání potravy

Dalším problémem, který může nastat je malátnost, letargie a odmítání vody a stravy. Pro rozeznání, jestli se skutečně jedná o zdravotní problém je potřeba chování zvířete porovnat s jeho běžným chovnáním. Pokud například váš pes běžně spořádá svou misku během minuty, a najednou o krmivo nejeví vůbec zájem, bude lepší vyhledat pomoc. To platí také v případě, že váš pes zvrací, trpí průjmem nebo se nadavuje déle než 24 hodin v kuse.

Kdy navštívit veterináře?

1) Pes má problémy s pohybem déle než 24h

2) Pes krvácí déle než 10-15 minut

3) Pes má hluboké tržné rány

4) Pes je pokousaný od jiného psa

5) Pes nezvykle dlouho odmítá stravu

6) Pes zvrací a má průjem déle než 24h