Jak podpořit v zimě psovi imunitu.

Pravidelné procházky a dostatečný pohyb je základ.

Pravidelné procházky jsou velkým pomocníkem při zvyšování přirozeného imunitního systému našeho parťáka. Pes, který tráví většinu času doma,nemá šanci narazit na mikroorganismy. Tím pádem si organismus psa nedokáže vytvořit přirozenou obranyschopnost vůči infekcím a choroboplodným zárodkům. 

Dostatečný pohyb prospívá rovněž oběhovému systému psa, a tím podporuje funkci jeho plic, srdce a dalších orgánu. Takže by Vás nepříznivé počasí rozhodně nemělo omezovat. Naopak, čím více času spolu venku strávíte, tím v lepší kondici na tom budete vy i váš pes.

Krmte psa vyváženou stravou

Dobře vyvážená strava má pozitivní vliv na imunitní systém psa. V krmné dávce by měla být správná rovnováha bílkovin, vitamínů, minerálů, cukrů a tuků.  Na trhu najdete velké množství krmiv, která jsou nutričně vyvážená a mají v recepturách složky na podporu imunitního systému. 

Vždy však můžete zpestřit jídelníček vašeho psa o další složky na podporu  imunity: 

  1. Ovoce a zelenina: Hlavně ta, která je bohatá na vitamín C ( kapusta, jahody, růžičková kapusta, brokolice).
  2. Vláknina: Vláknina pomáhá ke správné stimulaci střevní mikroflóry. To znamená, že vytváří vhodné prostředí pro ,,přátelské´´ bakterie, které jsou důležité pro správné fungování střev. Vlákninu  nalezneme v potravinách jako jsou (jablko, hruška, malina, banán, brokolice, mrkev, špenát, kapusta a červená řepa).

Potravinové doplňky na posílení imunity

Pokud svému čtyřnohému příteli zařadíte do stravy potravinové doplňky, nesáhnete nikdy vedle. Na posílení imunity jsou nejlepší doplňky ty, které obsahují beta-glukan nebo omega 3 mastné kyseliny. 

  1. Beta-glukan - je přírodní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organismu proti cizorodým částicím a tělesům. Za velmi účinné se považují beta-glukany z (kvasnic, hub,ječmene a mořských řas).
  2. Omega 3 mastné kyseliny-  přispívají k udržování nízké hladiny cholesterolu, podporují činnost mozku a  srdce. Mají rovněž příznivé účinky na pohybový aparát.Mastné kyseliny mají  značný účinek v obraně proti chorobám. Nalezneme je v (řepce,lněném semínku, vlašských ořechách a nejbohatším zdrojem jsou mořské plody).
  3. Probiotika -Určitě bychom neměli  opomenout ani probiotika, která nejen posilují imunitní systém psa, ale také podporují jeho trávicí trakt.jsou bakteriální kultury ve střevní sliznici psa. Svým působením zabraňují množení patogenních mikroorganismů a přispívají ke zlepšení obranyschopnosti psa.

Dávejte pozor na stres

Stres je nebezpečný u lidí, stejně jako u zvířat. Aktivuje v těle procesy, při kterých  se zvyšuje hladina kortizolu (stresový hormon), který potlačuje aktivitu imunitního systému. Jak tomu zabránit? Pravidelnými procházkami, stravou a hraním, snížíte stres vašeho psa. Díky této pravidelnosti bude totiž přesně vědět, co může v danou chvíli očekávat. 

Pokud vám to přijde málo a vidíte, že váš pejsek by potřeboval dodat trochu klidu, existují už v dnešní době přípravky, které pomáhají psům se lépe vyrovnat s novou či stresovou situací. Nejčastěji je najdete v podobě pamlsků, obojků či  tinktur. Tyto uklidňující přípravky v sobě obsahují  většinou esenciální aminokyseliny L-theanin najdeme třeba v (zeleném čaji nebo i bylinky - kozlík lékařský, levandule, meduňka a šalvěj).