6 tipů pro zdravé psí tlapky v zimním období

Zima konečně dorazila v plné síle, a i když pro vás a vašeho čtyřnohého parťáka to představuje hodiny zábavy, je velmi důležité, abyste nezapomněli kontrolovat jeho tlapky. Zima totiž není jen měkký prašan, ve kterém budete skotačit, ale také namrzlé a zasněžené chodníky, na nich posypový materiál a ostrý led. Přinášíme vám pár tipů, jak packy stoprocentně ochránit.

Příprava pejska a jeho tlapek na zimu

Důležité je zastřihnout pejskovy drápky

Ideální ochrana je prevence. To znamená, že byste měli připravit svého parťáka na zimu. Měl by mít zastřižené drápky a vystříhané chloupky mezi prsty. Mnohem lépe vám to půjde, pokud ho od štěněčích let budete zvykat na manipulaci s tlapkami. Před samotnou procházkou pak lze využít ochranné balzámy určené pro psy, které koupíte u svého veterináře, nebo třeba lékařskou vazelínu, co máte doma. Pokud to váš parťák snese můžete ho naučit chodit v botičkách, ale není to nutné, poradit si lze i jinak.

Pozor na ledovku a námrazu

Pro psy je nejnebezpečnější v zimě led. Ostré kusy a námraza dokáží na nechráněných tlapkách nasekat paseku. Pokud navíc máte hyperaktivního parťáka, může být ještě nebezpečnější. Po oblevě a následném mrazu dokáže chodník namrznout do struktury připomínající struhadlo. V takovém případě radíme psa opravdu kontrolovat a nenechat ho nikde řádit. Vyhnout se očividně nebezpečným místům a pokud už dojde k nějakému poranění, vyhledat na sešití veterináře. Pokud to necháte být, může se to hojit opravdu dlouho, naopak sešitá packa se hojí rychle.

Další hrozbou je sůl

Po každé procházce pejskovi pečlivě umyjte sůl

Sůl a celkově posypový materiál dokáže napáchat velké problémy. Packy se o škváru mohou poranit nebo trpí při došlápnutí, pokud už nějakou ránu pejsek má a sůl se do ní opětovně dostává. Ideální je pozorovat venku psa a pokud jde nápadně pomalu a opatrně, doma tlapky zkontrolujte. Venku se vyhněte posypům a doma packy pořádně umyjte a namažte nějakým regeneračním krémem.

Pozor na sněhové koule mezi psími polštářky

Vystříhání chloupků mezi packama pejska ochrání před tvorbou ledových kuliček, které mohou tlapky poranit.

Možná máte doma psíka s delší srstí a po vycházkách v zimě se mu mezi prsty tvoří zmrazky. V takovém případě radíme psa doma postavit do teplé vody a nechat je roztát. Až teprve poté můžete chloupky opatrně ostříhat a tím pro příště zamezit tvorbě ledu mezi polštářky.

Co dělat po každé zimní procházce?

  • Omyjte tlapky vlahou vodou a odstraňte zbytky soli a kamínků.
  • Usušte.
  • Následně tlapky namažte balzámem, například lékařskou vazelínu, ta dodá ochrannou vrstvu. 
  • Zkontrolujte, zda nemá pejsek nějaká poranění, a to i mezi polštářky, kde jich bývá nejvíce.
  • Pokud má nějaká poranění, několik dní dělejte kratší procházky a packu mu můžete zabalit třeba do ponožky.
  • Pokud se to nelepší navštivte svého veterináře.