Chcete svému psovi dopřát zdravý a chutný pamlsek, který neobsahuje konzervanty, umělá dochucovadla ani soli? Domácí sušené maso pro psy je skvělá alternativa k běžným komerčním pamlskům, které často obsahují přidané látky nevhodné pro psy. Jak tedy na to? Čtěte dále a dozvíte se vše, co vás o tomto tématu zajímá.
Může pes jíst sušené maso?
Ano! Sušené maso je pro psy nejen bezpečné, ale také velmi prospěšné. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, minerálů a zdravých tuků, což z něj dělá ideální pamlsek pro všechna plemena psů. Podívejte se na všechny jeho výhody:
Vysoce stravitelná bílkovina – sušené maso podporuje svalovou hmotu a regeneraci.
Bez umělých přísad – žádné konzervanty, dochucovadla ani škodlivé látky.
Dlouhá trvanlivost – při správném skladování vydrží sušené maso týdny až měsíce.
Nízký obsah tuku – sušené maso je většinou vhodné i pro psy s citlivým trávením (v závislosti na druhu masa a snášenlivosti psa).
Skvělé jako tréninkový pamlsek – sušené maso je velmi chutné a motivující pro psa.
Má domácí sušené maso pro psy i nějaké nevýhody?
Jestliže je sušené maso správně připravené, je pro psa zcela bezpečné. Nepoužívejte ale maso kořeněné, solené nebo marinované. Vhodné také není tučné maso, které rychleji žlukne a má kratší trvanlivost. Důležité také je to se sušeným masem nepřehánět, u některých psů by vyšší množství mohlo zatížit zažívání nebo způsobit přibývání na váze.
Orientační doporučená denní dávka sušeného masa podle hmotnosti psa:
Hmotnost psa | Doporučené množství sušeného masa (denně) |
Malý pes (do 5 kg) | 5–10 g (cca 1–2 malé kousky) |
Střední pes (5–15 kg) | 10–20 g (cca 2–4 kousky) |
Velký pes (15–30 kg) | 20–40 g (cca 4–8 kousků) |
Obří plemeno (nad 30 kg) | 40–60 g (cca 8–12 kousků) |
1 plátek sušeného kuřecího masa (cca 5 g) odpovídá asi 20 g čerstvého masa.
Tip: Pokud nemáte čas sušit maso doma, vyzkoušejte naše jerky nebo kvalitní Click pamlsky, které jsou stejně kvalitní, jako domácí sušené maso. Vyrábíme je z masa od lokálních farmářů a v jejich složení nenajdete žádná levná dochucovadla a náhražky.
Jaké maso je nejvhodnější pro sušení?
Pokud chcete psovi sušit maso, vybírejte pouze čisté, čerstvé a libové kousky. Mezi vhodné druhy masa patří:
Hovězí svalovina – obsahuje železo a esenciální aminokyseliny. Pro výrobu sušeného masa doporučujeme zvolit váleček nebo zadní maso z kýty.
Krůtí a kuřecí maso - lehce stravitelné, s vysokým obsahem bílkovin a nízkým podílem tuku. Doporučujeme použít prsa nebo stehenní svalovinu bez kůže.
Králičí maso – hypoalergenní varianta pro citlivé psy.
Kachní maso (bez kůže) – mírně tučnější, ale vhodné pro aktivní psy. Doporučujeme zvolit kachní prso očištěné o tuk.
Losos nebo treska – bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ideální pro zdravou srst.
Tip: K sušení se naopak nehodí mleté maso a maso se šlachami a kůží, které může být pro psa hůře stravitelné. V případě vepřového doporučujeme volit pouze libové části, jako je například panenka nebo kýta.

Jak sušit maso pro psy? Poznejte 3 osvědčené metody
Maso pro psa můžete sušit hned několika osvědčenými způsoby. Postup je mírně odlišný, ale výsledek stejný.
Sušení masa v troubě
Předehřejte troubu na 70–80 °C (horkovzdušný režim, případně pootevřete dvířka).
Maso nakrájejte na plátky cca 0,5 cm silné.
Položte plátky na pečicí papír nebo mřížku.
Pečte 4–6 hodin, občas plátky otočte.
Maso je hotové, když je suché, ale stále pružné.
Nakonec maso zapečte přibližně 6 minut při teplotě 90 °C, abyste zabili případné patogeny.
Tip: Pokud sušíte více masa, použijte několik plechů a občas je prohoďte.
Sušení masa v sušičce potravin
Maso nakrájejte na stejně velké plátky.
Rozložte je na síta sušičky tak, aby se nepřekrývaly.
Nastavte teplotu 60–70 °C a sušte 6–8 hodin.
Pravidelně proces sušení kontrolujte – hotové maso je suché, ale pružné.
Nakonec maso zapečte přibližně 6 minut při teplotě 90 °C, abyste zabili případné patogeny.
Tip: Sušička je skvělá pro sušení menších pamlsků pro výcvik. Její výhodou je zcela rovnoměrné sušení díky cirkulaci vzduchu, nižší energetická náročnost a také menší riziko spálení či přesušení masa.
Sušení na vzduchu
Maso nakrájejte na tenké proužky a zavěste na provázek.
Umístěte do větrané místnosti (mimo dosah hmyzu).
Po 2–3 dnech by mělo být maso tvrdé a suché. Doporučujeme ale maso zapéct přibližně 6 minut při teplotě 90 °C, abyste zabili případné patogeny.
Tip: Tento způsob sušení masa je časově náročnější a existuje u něj riziko kontaminace prachem nebo hmyzem. Na místě je tedy opatrnost a pravidelná kontrola masa.
Jak skladovat sušené maso pro psa?
Nejen samotné sušení, ale i správné skladování je důležité proto, aby vaše sušené maso pro psa zůstalo nezávadné a lahodné. Sušené maso skladujte v uzavíratelné nádobě, aby nenavlhlo. Uchovávejte na suchém a chladném místě, mimo přímé sluneční světlo. Maso spotřebujete do 1–2 měsíců, případně ho můžete také zmrazit.
Tip: Zkažené sušené maso poznáte tak, že má zatuchlý nebo kyselý zápach, objevují se na něm plísně nebo tmavé skvrny a je měkké, mazlavé nebo lepkavé. Takové sušené maso psovi rozhodně nepodávejte.
Domácí sušené maso je zdravý, chutný a přirozený pamlsek pro psy, který si můžete snadno připravit sami. Nejlepší metodou je sušení v troubě nebo sušičce, které zajistí bezpečnost a dlouhou trvanlivost. Zajímá vás, jaké další dobroty pro vašeho mazlíčka si můžete doma vyrobit? Pak se začtěte do našeho článku Domácí pamlsky pro psy.