Jak bezpečně vytáhnout psovi klíště

V zimě není problém. S přicházejícím jarem se však začínají o slovo hlásit malí, nebezpeční a téměř nezničitelní parazité, se kterými se setkal snad každý chovatel psů. Klíšťata se už nemůžou dočkat, až se přisají na naše čtyřnohé miláčky. Bohužel s sebou přináší nejen nepříjemnosti, ale i různé druhy onemocnění. Veterináři proto důrazně doporučují nepodcenit ochranu a eliminovat tak možná rizika. Umíte si však s tímto cizopasníkem správně poradit? A jak zkusit předejít jejich výskytu?

 

Jak najít klíště?

V dnešní době většina z nás sdílí prostor s našimi nejlepšími přáteli. Je proto potřeba opravdu pravidelně kontrolovat, zda si s sebou domů z procházek nepřináší přisátá klíšťata. Ta totiž mohou vystavit riziku nejen je, ale i nás.

Najít klíště v kožichu vašeho psa nemusí být lehké, zvlášť pokud je přisáté krátce a váš pes má hustou srst. Klíšťata jsou totiž na začátku opravdu malá. Dorůstají do velikosti 2-6 mm, přesto po přisátí mohou svoji velikost i ztrojnásobit.

Nejlepší prevencí je samozřejmě pravidelně kontrolovat kožich vašeho psa. Klíště se dokáže přisát na jakémkoli místě, kde se dostane ke krvi. Kontrolujte důkladně celé tělo, hlavně pak hlavu, krk, břicho a vnitřní stranu stehen. Nezapomínejte ani na místa uvnitř uší nebo mezi prsty na nohou. Pomáhejte si rukou, ale nebojte se vzít i kartáč. Tím jezděte proti srsti psa, abyste si mohli prohlédnout opravdu každé místo, kde by se mohlo ukrývat.

 

Jak klíště bezpečně odstranit?

Nejlepší variantou je, že jej zaznamenáte už ve chvíli, kdy po vašem psovi pouze leze, v tom případě jej odstraníte nejlehčeji. Pokud je však již přisáté, je potřeba vědět, jak správně postupovat. Čím déle bude klíště přisáté, tím samozřejmě větší riziko nákazy, proto je potřeba pracovat rychle.

Potřebovat budete:

  • dostatek světla
  • pinzeta, háček nebo kleštičky na odstraňování klíšťat
  • sklenici s mýdlovou vodou
  • latexové rukavice
  • desinfekce

 

VYHNĚTE SE!

Vyhněte se zaručeným typům, které radí použit oleje nebo jiné tekutiny při odstraňování klíštěte. I když to bylo chvíli propagované, není to dobrý nápad! Klíště by mohlo začít zvracet, a tím nakazit vašeho psa.

Postup:

1) Vezměte si někoho k ruce

Poproste někoho z rodiny o asistenci při odstraňování klíštěte. Nejdříve je potřeba psa uklidnit a odvést jeho pozornost, aby se vám dobře pracovalo. Pokud nikoho takového nemáte, zvládněte to i sami, jen to může být trochu náročnější.

2) Chraňte se

Vezměte si latexové rukavice, pokud nějaké máte. Určitě se vám to vyplatí. Musíte si uvědomit, že klíšťata jsou infekční a je potřeba chránit i sebe.

3) Zjistěte, jak je klíště hluboko

Pokud má vidět hlavičku a není tolik nasáté budete to mít lehčí. Pokud je však hodně nasáté a má hlavičku hluboko v kůži, budete muset být mnohem opatrnější.

4) Uchopte klíště a vytáhněte

Vezměte speciální kleštičky nebo pinzetu a uchopte klíště za hlavu, co nejblíže u kůže vašeho psa. Pokud hlavičku nevidíte, uchopte ho za tělo. Jde nám o to, abyste jej neroztrhli, proto nenechávejte mezi klíštětem a kůži psa volný prostor. S ohledem na zvolený nástroj zvolte správný postup, ten je vždy rozepsán na příbalovém letáku. Například háčky na klíšťata vyžadují krouživé pohyby, proti tomu u pinzety volíme vytahovat klíště kolmo od kůže psa.

5) Netlačte na klíště

Rozhodně na tělo klíštěte zbytečně netlačte, aby nevypouštělo jedovaté látky do těla vašeho psa. Po jeho vyjmutí zkontrolujte, zda je celé a nechybí mu třeba hlavička.

6) Následně místo vydesinfikujte

Kůži psa poté důkladně omyjte vodou s mýdlem a pokud máte, můžete ho potřít desinfekcí. Místo byste měli sledovat i v příštích dnech, zda zmizelo zarudnutí nebo boulička, pokud ne, je potřeba navštívit veterináře.

 

Jak klíště zlikvidovat

Co s klíštětem? Můžete jej spláchnout na toaletě nebo podpálit. Důležité je ho zlikvidovat tak, aby v budoucnu už nemohlo dělat problémy.

 

Co když hlavička klíštěte zůstane uvnitř psa?

I když by se mohlo zdát, že je to problém, nemusí tomu tak být. Pokud zjistíte, že vámi odstraněné tělo klíštěte nemá hlavičku, nechte ji v kůži psa. Pokud byste se ji snažili odstraňovat, mohli byste způsobit více problémů, než by se mohlo zdát. Místo i nadále sledujte a v případě, že se objeví zánět, vyhledejte veterináře. Jinak by se ale měla přirozeně vyloučit sama během několika týdnů.

 

Jak pro příště předejít problémům?

Možností, jak zabránit klíšťatům, aby ohrozili vašeho psího společníka je hned několik:

  • Po každé procházce v lese nebo vyšší trávě svého psa zkontrolujte. Je pravděpodobné, že většinu klíšťat, odhalíte ještě před jejich zakousnutím.
  • Obojek, tabletky nebo kapičky proti klíšťatům jsou dalším způsobem, jak eliminovat klíšťata. Jejich délka účinnosti se však liší v závislosti na daném přípravku. Po užití některých obojků může kolem krku psa začít ve větší míře vypadávat srst. Některé kapky se mohou zdát neúčinné. Bohužel je potřeba vyzkoušet, který přípravek bude zrovna vašemu psovi nejvíce vyhovovat.
  • Další možností je očkování, pokud váš pes trpí na klíšťata a zároveň víte, že dlouhé procházky přírodou miluje, můžete vyzkoušet tuto variantu.

 Možné nemoci: lymská borelióza, klíšťová encefalitida, babesióza, anaplasmóza, ehrichióza, hepatozoonóza. Pokud máte podezření, že je nedlouho po odstranění klíštěte váš pes unavený, malátný, nebo se mu místo nehojí, naopak se objevuje zánět, určitě navštivte veterináře.