Druhově přirozená strava psů

Co je to druhově přirozená strava?

Jak se říká: Dobrá tabule je prvním poutem dobré společnosti. V tomto článku se zamyslíme nad tím, jak zajistit vhodnou stravu pro naše čtyřnohé parťáky. A jelikož víme, že psi jsou domestikovaní vlci, můžeme se inspirovat pro pochopení jejich stravovacích potřeb právě u vlků.

Druhově přirozená strava je strava, pro kterou je zvíře od přírody uzpůsobeno. Je to také strava, která zajistí tělu potřebné látky v jejich přirozené formě. Každý živočišný druh má svou druhově přirozenou stravu. Například koala listy eukalyptu a kolibřík nektar z květů. Pokud jim stravu prohodítě, nebude to dlouho trvat a dostaví se celá řada zdravotních problémů.

Druhově přirozená strava psů

U psů je druhově přirozenou potravou syrové, tepelně neupravené maso, orgány a kosti. Psi jsou biologickým zařazením masožravci. Jejich chrup má velké špičáky a zvětšené trháky, vyvinuté žvýkací svaly, které vyvíjí v čelistech velký tlak. Jednoduchý žaludek a krátké střevo. Sliny a žaludeční kyseliny zajišťují dobré a rychlé trávení masa a kostí, likvidují možné parazity a bakterie. To psy předurčuje k lovu kořisti a ke zpracování a trávení živočišné potravy. 

Díky tisícileté domestikaci a životem po boku lidí se však částečně přizpůsobil i jejich trávicí trakt. Mají v žaludku enzym na štěpení škrobu, díky kterému přežijí i na rostlinné potravě. Jelikož se však při zpracování rostlinné stravy u psů v trávicím ústrojí nevytváří dostatek trávicích enzymů, a tím neprodukují ani dostatek žaludečních šťáv, nedokážou ji psi dostatečně strávit. Tím se prodlužuje doba, po kterou je strava v traktu a dochází k množení bakterií, což může mít za následek zažívací potíže. Slovní spojení “přežijí na rostlinné stravě” je tu proto velmi důležité. Rozhodně není krmení rostlinnou stravou pro zdraví psa prospěšné. Přežijí, ale časem si to vybere svou daň v podobě zdravotních problémů. Typickým příkladem je artróza, obezita, a potravinové intolerance.

S ohledem na to se mnoho lidí rozhodlo navrátit k základním surovinám (syrové maso, kosti, orgány) a krmí tzv. barf. A právě to je pro psa přirozený způsob krmení, který zajistí silnou kostru, pevné svaly, vazy a dobrý imunitní systém i ve stáří.

Jsou granule druhově přirozenou stravou?

Už jsme si řekli, že psi potřebují druhově přirozenou stravu a po generace byli krmeni  syrovým masem. To je plné enzymů, antioxidantů a dalších živin nezbytných pro zdraví psa. Je proto otázkou, zda dnešní způsob stravování v podobě granulí, dokáže tuto stravu nahradit. Jsou granule biologicky vhodné pro trávicí systém psa?

Průmyslové granule se skládají ze semletého odpadu z potravinářské výroby a rostlinných produktů. Navíc jsou vyráběné procesem, při kterém se ničí vysokým tlakem a teplotou (150-200°C) velká část živin, včetně vitamínů, aminokyselin a enzymů. Takto denaturované živiny nejsou pro psa vůbec přirozené, natož zdravé.  Začalo se tak upozorňovat na opravdovou „kvalitu“ těchto produktů a jejich (ne)příznivý vliv na vývoj života psa a jeho zdraví. 

Musíme si uvědomit, že jen proto, že si na ně psi navykli, neznamená to, že jsou pro psa přirozené nebo snad dokonce zdraví prospěšné. Vlci a následně psi tu žili tisíce let. Proč se ale až během posledních 100 let, kdy jsme je začali krmit tímto způsobem, začalo zhoršovat jejich zdraví? O vzniku civilizačních chorob u psů, jako jsou alergie, problémy s trávicím traktem, cukrovka či rakovina ani nemluvě. 

Například alergie na maso u psů je důsledkem toho, že výrobci průmyslových krmiv denaturují bílkoviny v mase vysokou teplotou. Takto zničené maso dráždí zažívací trakt psa a může vyvolat chronickou alergickou reakci, které se pes už nikdy nezbaví.

Neméně závažné jsou i problémy s klouby, kožní problémy, cukrovka či rakovina. O tom, že nejde o případy jednotlivců, vypovídá zjištění, že až 43% psů, kteří jsou krmeni granulemi, umírá předčasně na rakovinu. U psů krmených masem je toto číslo rovno 3 %, což pevně poukazuje na vztah mezi způsobem stravování a rakovinou.

Vše začíná neviditelnými změnami v těle psa, které se postupně začnou projevovat i navenek. Ukládání potenciálně škodlivých látek můžete pozorovat například na srsti, horší je však jejich ukládání v důležitých orgánech. To je důvod proč, mnoho pamětníků neustále upozorňuje na to, že dokud se psům dávaly zbytky od řezníka, dosahoval věk psa vyšších čísel, než dnes.

Jak tedy správně a zdravě krmit psa?

Dnes máme na výběr z opravdu velmi široké nabídky produktů a způsobů, jak krmit psa. Je však potřeba mít pořád na mysli, že v každém psím stvoření je kapka vlčí krve, která potřebuje co nejpřirozenější stravu.

Nejlepší volbou je proto BARF. Syrové maso, kosti a orgány představují ten nejpřirozenější způsob krmení, který můžeme našemu parťákovi dopřát. Pokud si však stále nejsme jisti, zda bychom to zvládli. Nebo není vždy reálně z praktického důvodu takovou stravu zajistit, mohou pro nás představovat jistý mezičlánek, zdravější lisovaná krmiva. Ale jak je poznat?

Lisovaná krmiva jako alternativa k BARFu

Jeden ze způsobů, jak se k BARFu přiblížit je lisování za studena. Je to výrobní proces, při kterém se používá nižší teplota. Díky tomu si suroviny zachovají více látek, vitamínů a enzymů ve své přirozené formě, nezničené teplem. Lisované granule jsou tak příjemnou alternativou ke krmení syrovou stravou. Mnoho páníčků, kteří barfují navíc využívají lisované granule například když cestují na dovolenou a nemohou s sebou vzít mrazák s masem. Doporučujeme však vybírat lisované granule s čerstvým masem. Takové například vyrábíme my. A i když naše produkty plně nenahradí syrové maso, snažíme se, aby se přirozené stravě alespoň přiblížily. Navracíme tak částečně našim „ochočeným“ vlkům jejich přirozenou stravu a tím i zdraví.