Probiotika pro psy: Zdraví i lepší nálada pro vašeho chlupáče

Na spokojenost psa působí spousta faktorů a jeden z nich se nachází ve střevním mikrobiomu. Jde o jakýsi malý svět uvnitř střev plný drobných organismů, většinou bakterií, které našim mazlíčkům pomáhají udržovat dobré zdraví. Vedle přátelských bakterií se ale v mikrobiomu nacházejí i nepřátelské neboli patogenní bakterie, které naopak způsobují nemoci a infekce.

Zásadní otázkou tedy je, jak v mikrobiomu udržet ty hodné bakterie? Základem, který byste měli svým pejskům dopřát, jsou kvalitní strava a dostatek pohybu. Velkým pomocníkem pak bývají probiotika. Podle vědců je totiž jedno, o jakého savce se jedná. Ať už jde o člověka, psa nebo kočku, probiotika mají pro jeho organismus vždycky stejný význam – upravují rovnováhu střevní mikroflóry.

Vědecké studie mluví jasně

Vědecká studie z roku 2019, publikovaná v odborném magazínu Journal of Veterinary Medicine, se zaměřila na 200 psů, kteří trpěli zažívacími problémy. Skupina dostávající probiotika měla výrazně rychlejší regeneraci střevní mikroflóry a míň průjmových epizod.

Další studie, tentokrát z časopisu Canine Science & Behavior z roku 2018, zkoumala dopady probiotik na zdraví a chování 150 psů různých plemen. Výsledky ukázaly, že psi, kteří pravidelně konzumovali probiotický doplněk, měli zlepšenou střevní flóru a míň trávicích problémů. Ještě zajímavější pak bylo, že u těchto psů vědci ve srovnání s kontrolní skupinou zaznamenali i snížení úzkosti a agresivity.

Střeva jako druhý mozek

Možná se ptáte, jak může střevní zdraví ovlivnit psychiku psa? Určitě už jste slyšeli o ose střevo-mozek. Spočívá v tom, že mezi mozkem a trávicím traktem probíhá neustálá biochemická a nervová výměna informací, a to v obou směrech. Všechno, co se ve střevech odehraje, ovlivňuje myšlení a chování. Ne nadarmo někteří odborníci střeva označují jako druhý mozek.

Probiotika jsou vhodná jak pro nemocné, tak i zdravé psy. Zatímco u těch zdravých působí jako účinná prevence nejrůznějších onemocnění, nemocným pomáhají při uzdravování. Jsou taky rychlou záchranou při průjmech nebo zvracení i pomocníkem při dlouhodobé léčbě jaterních, ledvinových a dalších onemocnění.

Jak psovi podávat probiotika

Psí probiotika seženete ve formě kapslí, pasty nebo prášku, ty pak svému parťákovi přimícháte do krmení. Jedním z nejjednodušších způsobů podávání jsou krmiva, která už probiotika obsahují. Novinkou na trhu je první české well-being krmivo Rufruf s probiotiky, které podporuje celkové zdraví, psychickou a mentální pohodu psa. Jeho složení a výrobu firma pilovala dva roky.

„Největším oříškem bylo najít správnou směs probiotických kultur, která bude pro pejsky co nejzdravější. Přečetli jsme spoustu materiálů a studií, radili se s odborníky, testovali a zdokonalovali. Když jsme našli optimální složení, museli jsme ještě vyřešit strukturu granulí a co nejšetrnější postup výroby granulí, aby v nich probiotika zůstávala co nejdýl a byla tak pro pejsky co nejprospěšnější. Byla to dlouhá cesta, ale výsledek stojí za to. Můj Franta vám to může potvrdit,” vysvětluje zakladatel Rufruf Tomáš Juchelka.