8 semen se zázračným účinkem na psí organismus

Takzvané superpotraviny jsou často skloňovaným termínem u všech, kteří se zajímají o výživu. Věděli jste, že své místo mají i v krmení domácích mazlíčků?

Mezi superpotraviny lze zařadit i některá semena. A právě ta mají velký význam ve výživě psů. Vašemu miláčkovi prospějí extra dávkou bílkovin, vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a také prospěšných tuků.

Využít můžete tradiční semínka dýňová, slunečnicová, konopné semínko, chia, lněné, ale také méně známou quinou nebo amarant.

Semínka lze do doma připraveného krmiva jednoduše zamíchat jako další přísadu, případně je využít coby posyp. Aby je trávení vašeho psa dokázalo skutečně adekvátním způsobem vstřebat, ideální je, pokud předtím semena umelete. Semínka by měla být v syrovém stavu, nesolená. Většinou se jedná o velmi kaloricky bohatou přísadu, je proto vhodné jimi psa nepřekrmovat. Citlivějším zvířatům možou způsobit i průjem.

Na místě je nicméně vždy vyzkoušet, zda bude organismus psa novou surovinu tolerovat. Proto je ideální přidat zpočátku pouze malé množství. V některých případech je také vhodné skladovat je v chladu, abychom zabránili potenciálnímu žluknutí.

Quinoa a amarant

Quinoa a amarant patří mezi plodiny, které se totožným způsobem pěstují už několik tisíc let a jsou zdraví mimořádně prospěšná. Nejsou ovšem, pozor, vhodná ve všech případech.

Například psům trpícím artritidou nebo problémy s ledvinami se podávání quinoi nedoporučuje. Vysoké množství oxalátu (štavelu) by mohlo tyto potíže dále zhoršovat.

Amarant (známý též pod českým označením laskavec) obsahuje v porovnání s quinou vysoký podíl bílkovin. Celkem obsahuje hned devět potřebných aminokyselin. Ty jsou ve výživě psa naprosto nezbytné, zejména se to pak týká štěňat a mladých psů.

Chia a lněná semínka

Právě chia semínka jsou surovinou, kterou je zapotřebí udržovat v chladu, jak bylo vzpomenuto na počátku článku. Jejich zásadní předností je schopnost udržovat rovnovážnou hladinu elektrolytů v organismu a podporovat imunitní systém zvířete.

Len charakterizuje zejména vysoký obsah vlákniny. Podobně jako chia semínka mají i ta lněná silný protizánětlivý účinek.

Sezamová semínka

Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem minerálů. Také obsahují antioxidanty sesamin a sesamolin. Tyto látky se starají o detoxikaci jater, jsou schopny je chránit před oxidačním stresem. Rovněž napomáhají ke zvýšení hladiny vitamínu E v organismu.

Konopná semínka

Konopná semínka představují kvalitní zdroj proteinů a dokáží zároveň velmi účinně podpořit imunitní systém. Jedná se o velmi výživnou potravinu, která je však zároveň lehce stravitelná. Vhodná je při akutních a chronických nemocích, využívá se při artritidě nebo trávicích obtížích. Nutné je samozřejmě dodat, že se v žádném případě nejedná o psychoaktivní látku, semínka THC neobsahují.

Dýňová a slunečnicová semínka

Tyto potraviny je vhodné zařadit psům do stravy především pro obsah antioxidantů. Dýňová semínka rovněž disponují vysokým obsahem zinku. Proto jsou vhodná primárně pro zvířata, která trpí toxikózou mědi. To je závažná metabolická porucha, která je způsobená omezenou schopností vylučovat měď do žluči. Měď se proto hromadí v jaterních lysosomech, což vede k jejich fatálnímu poškození.

Navíc pro dýňová semínka platí poměrně pozoruhodná skutečnost: Jejich výživová hodnota v čase vzrůstá. Ta, která určitou dobu skladujete doma, jsou proto pro vašeho mazlíčka z pohledu stravování výhodnější než čerstvě koupená.

Naopak slunečnicová semínka pro vysoký obsah mědi pro zvířata, u nichž byla zjištěna porucha jater, vhodná nejsou. Na místě je vždy aktuální zdravotní stav zvířete a případné úpravy jídelníčku proto konzultovat s veterinárním lékařem.