▷Jak správně krmit štěně

Pokud vám opravdu záleží na životě vašeho psího parťáka je potřeba zvolit takovou stravu, která bude co nejvíce zdraví prospěšná. Správný obsah bílkovin, minerálů, vitamínů a tuků. Jinými slovy pro psa druhově přirozená. Takovou stravou je samozřejmě syrové maso, kosti či orgány, pokud se však rozhodneme využívat granulí, které jsou mnohem skladnější a práce s nimi snazší, je potřeba zvolit takové, která se druhově přirozené stravě co nejvíce blíží. Takovými granulemi jsou granule, které jsou vyrobeny šetrně a za nízkých teplot tak, aby nedošlo k denaturaci živin. Denaturované živiny totiž mohou způsobit alergie, kožní problémy a potravinovou intoleranci.

Zvolte to nejlepší a postupně na to psa naučte

Ať už si psí miminko přivezete z chovatelské stanice nebo útulku, je potřeba se dopředu informovat, na jakou stravu je pejsek zvyklý. Je možné, že vám chovatel dá i trochu granulí do sáčku na doma, než obstaráte nové. Důležité je pokračovat v krmení, na kterém od začátku vyrůstal. Předejdete tak možným zažívacím problémům. Pejsek je v tomhle trochu konzervativnější a většina lidí se shoduje na tom, že změnu z jedněch granulí na jiné je potřeba dělat postupně. U štěněte, které zrovna prožívá největší změny v životě je  o to větší potřeba mu stres co nejvíce potlačit a pokračovat ve známých rituálech. 

V prvních týdnech společného života  navíc už víte, jakého pejska doma máte. Budete tak brát v potaz jaký životní styl jste mu nastavili, jaké sportovní aktivity zvládáte a jaký má denní výdej energie. Na základě toho se můžete podívat, zda neexistuje i lepší krmivo, které by mu mohlo zajistit spokojený život. Tím by mohl být návrat k druhově přirozené stravě, to znamená maso, orgány a kosti (BARF). Je to pro psy ten nejpřirozenější způsob stravování. 

Ať už máte doma sportovního šampiona nebo gaučového povaleče, kvalitní krmivo je základ. Pokud zjistíte, že vám BARF z jakéhokoli důvodu nevyhovuje, je potřeba vybrat jiné kvalitní krmivo, které má ale základ právě v BARFu. Důležitá je kvalitní strava bez chemie, vyrobená z čerstvého masa. Příkladem takových granulí jsou granule Rufruf, vyrobené za nízkých teplot tak, aby došlo k zachování přirozených enzymů a živin.

Rufky

Uzpůsobením živin, i samotnou velikostí granulí najdete u nás kvalitní granule pro psy malých plemen i pro psí obry. V určitých životních fázích navíc psi potřebují rozdílné krmivo. Jednoduše řečeno štěně má jiné potřeby na stravování, než březí fena, nebo psí senior. U nás najdete něco pro každého, nebudete tak muset znovu hledat a zvykat psa na jiné značky. Naše all life stages granule, pokryjí celoživotní zdravé stravování vašeho psa. 

Určete si místo ke krmení

Nezapomeňte pejskovi připravit prostor, kde bude stravu konzumovat. Mělo by to být místo, kde má dostatek klidu. Místo, kde ví, že každý den dostane svůj příděl stravy. Přitom u štěněte se doporučuje krmnou dávku rozdělit do 4-6 jídel denně, u starších psů (od 6 měsíců) pak stačí krmnou dávku rozdělit do 2 porcí denně. Dávkování je vždy uvedeno na obalu granulí a řídí se velikostí psa a jeho stářím. Přitom je vždy důležité hlavně sledovat jeho tělo a případně se poradit s veterinářem, může se totiž stát, že některým psům krmná dávka nebude stačit, jiným naopak bude způsobovat nadváhu, důležitá je totiž i aktivita psa.

Rituály

Nezapomeňte cvičit jeho toleranci a utlumovat majetnické jednání, které by se mohlo obrátit proti vám nebo někomu z rodiny, strkejte mu ruku během krmení do misky. Ano, pes by měl mít při krmení klid. Ale je potřeba ho naučit, že nesmí vrčet nebo být agresivní, pokud se k němu přiblížíte, když právě jí. Takže ho určitě čas od času vyzkoušejte. Samozřejmě to dělejte postupně.

Zajímavým typem, je krmení z ruky. Ne všichni majitelé jsou příznivci plných misek několikrát denně. Někteří se rozhodli krmit z ruky. Výhodou je, že pes si nezvykne na to, že každý den „jakoby za nic“ dostane příděl stravy, ale musí si ho zasloužit. Majitelé pejska tak v průběhu dne za poslušnost dávku zkrmí a dokážou tak rychleji psa něco naučit. Zároveň si pes zvyká na kontakt s majitelem a rozvine se rychleji jeho důvěra.