▷Jak správně krmit štěně velkých plemen

Přemýšlet nad tím, čím krmit štěňátko byste měli už předtím, než si ho přinesete domů. Záleží přitom na mnoha aspektech. Pokud jste si vybrali štěně velkých a obřích psích plemen budete muset být mnohem opatrnější, než by se mohlo na první pohled zdát. I když to bude na začátku malé chlupaté klubíčko, brzy vyroste v opravdu velkého a silného psa. Nesmíte proto nic podcenit, a právě na krmení štěňat velkých a obřích plemen se dnes zaměříme.

 

Na velikosti psa záleží

Jestli v některé fázi života nesmíte podcenit správný vývoj svého psa, je to právě první rok jeho života. Pokud jste si koupili třeba štěně čivavy, možná si ani nevšimnete, že zásadně povyrostla, taková štěňata dosahují na 3. měsíci 50% své dospělé váhy. Na rozdíl od nich třeba štěňata německé dogy vám doslova rostou každý den před očima a na 3. měsíci mají teprve 20% své budoucí váhy. Pro doplnění malá plemena rostou do 9.měsíce, obří plemena až do roku a půl věku psa. Z toho jasně vyplývá, že štěňata velkých a obřích plemen zaznamenají v prvním roce života neuvěřitelnou změnu. A i když nedokážeme ovlivnit jejich vrozené predispozice, můžeme ovlivnit jejich správný vývoj pomocí správného stravování a zátěže.

 U štěňat velkých a obřích plemen je potřeba nepodporovat jejich rychlý růst vysokým podílem tuků a sacharidů v krmivu, i tak rostou velmi rychle, a je naopak potřeba dát pohybovému ústrojí dostatek času na správný vývoj kostí, šlach a svalů, aby pes v budoucnu netrpěl kloubními problémy. Stejně tak může problémy způsobit i nadmíra vápníku, proto sledujte spolu s fosforem, jaké hodnoty jsou uvedeny na obalu. Mělo by to být 1.1 až 1.8 vápníku a 1.0 až 1.6 fosforu.

BARF až později

A právě u štěněte velkých a obřích plemen je velmi důležité zajistit vyváženou stravu, to znamená poměru tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů (hlavně vápník a fosfor). A i přes to, že u každého pejska doporučujeme druhově přirozenou stravu v podobě masa, kostí a orgánů, v prvním roce štěňata je velmi těžké správně tento poměr látek vybalancovat, a někteří veterináři přímo nedoporučují do roka psa Barfovat. Pokud tedy nejste v BARFOVÁNÍ vyloženě zběhlí, tak raději začněte s granulemi, a až od roku psa zvažte, zdali začít BARFovat.

Správné složení granulí

Pokud krmíte kvalitními granulemi, nemusíte psovi dokupovat další vitamíny, jedinou výjimkou by mohla být kloubní výživa. Ta často bývá součástí kvalitních krmiv, přesto u psů velkých a obřích plemen se doporučuje kloubní výživu podávat. Nejdůležitější je poměr bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů. Pokud hledáte přírodní krmivo, které napodobuje BARF, ale je stále naprosto vyvážené, můžete vyzkoušet naše granule vyrobené za nízkých teplot. Rufruf jsme připravili právě pro budoucí možné BARFisty, ale i ty, kteří chtějí pro své pejsky kvalitu, v praktickém balení, bez chemie. 

Na co se tedy v granulích zaměřit?

Při výběru granulí je potřeba sledovat podíl čerstvého masa, to dodává granulím dostatek bílkovin a aminokyselin, které buňky potřebují ke zdravé stavbě svaloviny a funkci orgánů. Kromě masa jsou důležité i další živočišné přísady, jako je vejce a lososový olej, jakožto kvalitní zdroj tuků a minerálů. U štěňat bychom explicitně doporučili i lososový olej, který patří mezi nejdůležitější doplňky stravy, obsahuje totiž mastné kyseliny Omega-3, které pomáhají hlavně štěňatům zdravě růst a chrání je před onemocněním. Kvalitní granule by navíc neměly obsahovat obilí, sóju, umělá dochucovadla, konzervanty ani barviva. Důležitý je ale i samotný proces výroby. Klasické granule mají ten problém, že zpracování za vysokých teplot zničí velké množství přirozených látek. Vybírejte raději granule, které jsou vyrobeny šetrněji. Například všechny naše řady granulí jsou vyrobené za nízkých teplot a díky tomu obsahují více zdravých látek. 

Stejně jako lidi i psi mají rádi rozmanitost chutí, vůní a textury jídla. Pokud máte štěně nejedlíka, můžete mu stravu trošku vylepšit. Například smícháním granulí s konzervou docílíte kombinace, na kterou se váš pejsek bude těšit. Stačí jedna lžíce konzervy ke granulím a docílíte toho, že váš pes misku v mžiku vyluxuje. Kromě toho vám bude vděčný, že jste mu jídlo zpestřili.

Jak poznat kvalitní granule?

  1. Na prvním místě by mělo být vždy uvedené čerstvé maso. Na druhém místě pak maso sušené. Celkový obsah masa by měl být alespoň 40%+
  2. Vyhněte se obilí, sóji, kukuřici a hrachu.
  3. Hledejte krmiva s nízkým glykemickým indexem (zdroj sacharidů jsou sladké brambory (batáty))
  4. Neměli by obsahovat chemické konzervanty a barviva

Krmné dávky

Pokud už vím, čím psa krmit, je důležité si upřesnit, jak často psa krmit. Krmné dávky u štěněte by měly být rozděleny do několik jídel během dne. To znamená, že pokud chodíte na výcvik, je dobré některou z dávek zkrmit na tréninku. Jinak štěně můžete krmit i 4-6 denně. Postupně však ubírejte počet denních dávek a krmnou směs rozdělujte na větší dávky, abyste nakonec od 8 měsíce štěněte krmili už jen 2x denně. Někteří krmí své psi 1x denně, musíte si však uvědomit, že pokud doma máte velkého psa hrozí torze (přetočení) žaludku mnohem více, než u menších plemen. Je proto lepší mu dávat menší dávky jídla a vždy ho nechat po jídle odpočinout. Psa neustále pozorujte, neměl by trpět na průjmy, plynatostí ani jinými problémy, neměl by být obézní ani podvyživený. Pokud z jakéhokoli důvodu směs nevyhovuje, budete muset zkusit jinou, vždy však označenou pro štěňata velkých a obřích psů.

Správná kondice psa

Důležité jsou i další věci, které mohou ovlivnit správný vývoj psa. Obzvlášť u velkých psů je potřeba štěně nepřetěžovat, doporučuje se nenechat je skákat z vyšších míst nebo chodit do schodů, dokud se jeho pohybové ústrojí správně nevyvine. Zároveň je důležité psa nepřekrmovat, jinak by se mohlo stát, že zátěž na klouby by byla opět extrémní. Těmto psům totiž často hrozí dysplazie kloubů, to znamená, že má pes problém v pozdějším věku s pohybem. Svého psa tak budete muset sledovat celý jeho život, jiné potřeby má gaučový pes, jiné sporťák. Štěně, březí fena, nebo třeba pes senior. Vždy je potřeba uzpůsobit krmivo potřebám psa, kterého máte doma, pozorovat, jak je s ním pes spokojený a držet se doporučení na obalu.