10 důležitých věcí o Belgickém Ovčákovi, které musíte vědět

Nezaměnitelný výraz prozrazující neutuchající zápal pro práci, to jsou belgičtí ovčáci. Jejich naprostá oddanost a nikdy nekončící energie je předurčuje k úspěšné pracovní kariéře. Tito všestranně nadaní a velmi ostražití parťáci jsou prodlouženou rukou člověka. Příslušníci policie, armády či celní služby dokázali v mnoha ohledech nahradit a předběhnout dříve velmi oblíbenou rasu německého ovčáka.

Tihle psi jsou velmi razantní, temperamentní a inteligentní, to si logicky žádá ruku zkušeného majitele, nikoli začátečníka. Stejně tak, jak dokáže být tohle plemeno domácím „mazlíčkem“, může se v minutě proměnit na ostrého hlídače, který vás ochrání před čímkoli. Potřebují však cítit, že vy jste vůdcem smečky, jinak se lehce stane, že vám přeroste přes hlavu. 

Belgičtí ovčáci sice nedosahují velikosti německých ovčáků, přesto dokážou excelovat ve stejných úkonech. Vycházet budou skvěle s dvounohými, stejně jako čtyřnohými parťáky, je jen potřeba s nimi pracovat a začít je v raném věku socializovat. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více.

10 věcí, které o belgickém ovčákovi musíte vědět

  1.  Belgický ovčák je velmi inteligentní, a tím i lehce cvičitelný čtyřnohý parťák, který se pro svou všestrannost stále častěji objevuje v různých profesích (armáda, záchranáři,..)
  2. Důvěru belgického ovčáka si musíte získat, rozhodně se nebude přátelit s každým, je přirozeně nedůvěřivý a ostražitý, pokud si však vytvoříte pevný vztah, bude vám oddaný až do samého konce.  
  3. Jednou z největších položek bývá u těchto psů krmivo a veterinární péče, díky jeho tuhému kořínku, však není belgický ovčák finančně náročný. Pokud se psem plánujete sportovat, neměli byste podceňovat kvalitní krmivo, jelikož při zvýšené aktivitě potřebuje kvalitní stravu.
  4. Tohle plemeno je ideálním hlídačem na zahradu, která se stane jeho teritoriem.
  5. Belgičtí ovčáci doslova překypují energií, kterou potřebují vybít fyzickou i mentální aktivitou. Můžete tak zkusit psí sporty, inteligentní hry i náročnější výcvik.
  6. U tohoto plemeno více, než u jiného, není radno podcenit socializaci a výcvik. Pro jeho povahové rysy a stavbu těla by se mohl stát lehce velmi nebezpečným pro své okolí, pokud by neuměl s ostatními vycházet. 
  7. Jejich inteligence jim je i určitým prokletím. Proto je dobré vychovávat je od první chvíle. A hodí se mít i určité zkušenosti, proto bychom tohoto psa nedoporučovali úplným začátečníkům.
  8. Tihle psi mají opravdu hustý kožíšek, který zvládne jakékoli počasí. Není ho třeba ani nijak udržovat, počítat je třeba jen se silnou línavostí v některých měsících. Pokud vám tedy vadí doma chlupy, tohle plemeno není pro vás.
  9. Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).
  10. Je rozhodně dobré ho od samého začátku zvykat na vše, co s ním budete chtít podnikat. Jízda v MHD, cestování v autě, hlasité zvuky, různé povrchy, prohlížení uší, očí i zubů. Ulehčíte si společný život, který může být díky jejich dlouhověkosti opravdu dlouhý.

Povaha

Osobnost těchto psů je trochu náročnější, než u jiných plemen. Chce to s nimi proto pracovat od samého začátku, být trpělivý a důsledný, a s výcvikem vlastně nikdy nepřestat. Mají totiž neuvěřitelný temperament. Tohle zdravě sebevědomé plemeno potřebuje pevnou ruku, jasné vedení a přirozenou autoritu, ke které bude vzhlížet. Je tak pravděpodobné, že opravdu blízký a oddaný vztah bude mít jen s vámi. Při správném výcviku však dokáže fungovat a poslechnout i další členy domácnosti. A i když nejspíše budou zkoušet vaši trpělivost, nesmíte je zklamat. Jinak byste tohoto frustrovaného a agresivního jedince neukočírovali.

Tihle skvělí hlídači umí velmi dobře pozorovat a neustále vyhodnocovat situaci, na kterou okamžitě reagují. Jsou poměrně samostatní a díky své inteligenci si rychle poradí s každým problémem. Sami se navíc velmi rychle naučí i věci, které nebudete chtít, aby ovládali.

Pro svého pána se dokážou vybičovat k neuvěřitelným výkonům. Chrání je, pomáhají a stávají se stoprocentními parťáky. Vyhledávají často i krátkodobou samotu, ale jsou smečkovití a potřebují svého pánička poblíž. Jednoduše řečeno potřebují prostor a řád.

Zdravotní rizika

Belgičtí ovčáci se dožívají vysokého věku, přesto se ani jim některé choroby nevyhnou. Mezi nejčastější onemocnění patří:

  1. Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění belgických ovčáků, stejně jako všech středních a větších psích plemen, je dysplazie kyčelního kloubu. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  2. Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jedním z častých onemocnění. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy.
  3. Torze žaludku: Život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.

Výchova ovčáka aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Výchova belgického ovčáka není úplně snadná. Díky jejich přirozené inteligenci se učí velmi rychle, musíte se jim však od prvního dne důsledně věnovat a nepolevit ani postupem času. Důslednost a trpělivost je zde naprosto klíčová. Proto se tohle plemeno doporučuje hlavně zkušeným chovatelům, kteří už mají něco za sebou. Aby vám tohle plemeno nepřerostlo přes hlavu, musíte si získat jako chovatel jejich respekt.

Jejich výchova závisí i na tom, jak má pes v domácnosti fungovat. Jinak k němu budete přistupovat, jako k mazlíčku do rodiny, jinak jako k hlídači u baráku a jinak jako k příslušníkovi ozbrojené složky. Tak či tak však bude potřeba psa vychovávat. A důležité je si uvědomit, že si bude celý život pamatovat to, co jste ho kdy učili, nebo v čem jste kdy povolili. 

Nastavte proto jasná pravidla a důsledně je dodržujte. Tihle psi neodpouštějí a nezapomínají, takže nezlomte jejich důvěru. Jakmile si k vám vybudují vztah, budou vašimi věrnými společníky navždy. 

U štěňat je nutné dávkovat množství pohybu. Jelikož se jedná o psy středního vzrůstu, kteří mívají později problém s pohybovým aparátem, je potřeba je nechat správně vyvinout.  Neměli bychom je nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). Zároveň bychom neměli opomenout dostatečně kvalitní stravu, pamatujte, že čím aktivnější psík, tím důležitější je správné stravování.

Do společných aktivit byste měli zařadit nejen fyzické aktivity, jako je běh či túry a společné psí sporty (dog dancing, agility, frisbee), ale i mentální aktivity v podobě hlavolamů. Věřte, že podobné aktivity je zabaví natolik, aby nedemolovali z nudy domácnost.

Alfou i omegou bude socializace. Tihle psi jsou ostří, musí se proto naučit vycházet s ostatními. Jinak by mohli nedorozumění řešit agresí či frustrací. Berte je všude s sebou. Musíte jim vybudovat sebevědomou povahu.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Belgičtí ovčáci jsou v mnoha ohledech výjimeční. Jsou však taky velmi ostří a samostatní, takže bude potřeba s nimi od štěněte pracovat. Pokud hledáte domácího mazlíčka, možná znovu zvažte, zda si chcete pořídit opravdu belgického ovčáka. Nečekejte od tohoto psa od první minuty přátelskost, důvěřivost nebo snahu o kontakt. Tohle si bude muset vybudovat, a to nejen s vámi, ale i s ostatními členy rodiny. 

Belgický ovčák je ideálním plemenem pro zkušené majitele, či starší děti. Pro jeho povahové rysy, velikost a sílu se naopak nehodí k malým dětem nebo k seniorům. Je totiž potřeba vědět, jak s ním pracovat. Naučit ho, že vás nemusí střežit a ochraňovat. Že to vy jste vůdcem jeho smečky. A i když si jím budete jakkoli jisti, nikdy ho nenechávejte s dětmi bez dozoru.

Naučte ho vycházet i s ostatními zvířecími členy domácnosti. Nenechávejte ho si vše vyřídit po svém. Usměrňujte ho a veďte, je potřeba mu ukázat, jak se má ve společnosti ostatních chovat, aby neřešil problémy agresí.

Finanční náročnost

Belgický ovčák patří mezi středně velké psy a podle toho je i odpovídající finanční náročnost. Za štěně s PP můžete v dnešní době zaplatit v průměru okolo 20 000 Kč. Hned na začátku musíte koupit i výbavičku, jako je pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 2 - 5 tisíc Kč. Hračky budou velmi důležité, aby se zabavil, mezitím, co nejste doma. Věřte, budete rádi, pokud se zabaví něčím, co chcete, ne, čím nechcete.

Musíte si uvědomit, že pejsek stejně jako další členové domácnosti, potřebuje neustálý přísun potravy a čas od času lékařskou péči. Pokud budete mít zdravé štěně, nebude veterina až na pár očkování náročná, cca 2000kč ročně. Problém je, pokud nastanou komplikace, s tím se však dopředu nedá počítat. 

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 30 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 300 gr granulí denně, vyjde to přibližně na 800-1500 Kč měsíčně.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-50 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky15-25 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Belgický ovčák je poměrně nenáročné plemeno, co se jeho péče týká. Na rozdíl od jiných psíků není třeba pečovat o jeho srst. Sice celoročně línají, což může být pro někoho nepříjemné, venku na zahradě to však nepředstavuje takový problém.

Kontrolovat však musíte jeho drápky, které je potřeba zastřihávat, pokud je nestihne obrušovat přirozeně. A udržovat musíte i čistotu uší a očí. V případě potřeby navštivte veterináře. 

A důležité je i kvalitní krmivo, které podpoří zdravý a dlouhý život. Pokud se psem sportujete, je dobré vybírat krmivo s vysokým obsahem bílkovin a tuku, řekněme alespoň 27% bílkovin a alespoň 18% tuku.

Vzhled

Belgičtí ovčáci jsou středně velcí psi. Jejich vzpřímeným a ostražitý postoj dává jasně vědět, že se před ním máte mít na pozoru. Jejich krásná, atletická, rovnoměrně osvalená postava předurčuje jejich mrštnost a rychlost. Mají hlavu klínového a oči mandlového tvaru. Uši vzpřímené v postoji sbíhajícím se k sobě. Jsou drobnější, než jejich němečtí kolegové, to však může představovat jejich výhodu. Spojuje se v nich elegance i síla. Ocas je nesen v oblouku svisle podél těla. Belgický ovčák má hustou srst s podsadou, díky čemuž odolá nejrůznějším klimatickým podmínkám. Jejich srst je hrubá, kratší v oblasti hlavy a spodní části končetin, delší a hladká pak po celém zbytku těla. Základní varianty belgického ovčáka jsou Malinois, Laekenois, Tervueren, Groenendael. Psi dosahují až 62cm a 30kg, feny 58cm a 25kg.

Chovné stanice belgických ovčáků:

Pokud si plánujete pořídit belgického ovčáka, doporučujeme si ověřit, zda některá z následujících chovných stanic zrovna nemá vrh. 

Malinois

Malanzvers

Ulmabess

CHS Kwanah

Bohemia Atevy

Yassalen