10 důležitých věcí o Jezevčíkovi, které musíte vědět

Jezevčík je sebevědomý, trochu tvrdohlavý pes, s dlouhým tělem na krátkých nohách. Jeho originální vzhled je nezaměnitelný s jinými rasami psů. Jeho oblíbenost spočívá nejen v přijatelné velikosti ale i v jeho hravé a přátelské povaze. Jezevčík má silně vyvinuté lovecké pudy a tvrdou palici, proto je potřeba ho vychovávat důsledně. I když byste možná tohoto psa pro jeho velikost přehlédli, rozhodně ho nepřeslechnete.

Drsnosrstý jezevčík

10 věcí, které o jezevčíkovi musíte vědět

  1. Jezevčík je neuvěřitelně přizpůsobivý pes, bude skvělým společníkem pro seniory, ale hodí se i do rodiny s dětma. 
  2. Díky jeho velikosti není příliš finančně náročný. Největší položkou tak bude nejspíše krmivo, u kterého byste při výběru neměli podceňovat kvalitu. Nejlepší je samozřejmě strava ve formě barfování (syrové maso). Pokud však nemáte čas nebo si na to netroufáte, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Pokud byte s výběrem správného krmiva chtěli poradit, tak se na nás obraťte, rádi vám poradíme.
  3. Obecně se u všech psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP.
  4. Jezevčíci jsou lovci. Mají velmi silně vyvinuté lovecké pudy. Budete tak muset věnovat pozornost jejich výcviku, aby věděli, že je potřeba na první dobrou fungovat. Pro svou povahu je řada myslivců dodnes používá jako pracovní psy.
  5. Jezevčíci jsou velmi tvrdohlaví, ale zároveň inteligentní, takže pokud nad nimi nezlomíte hůl, může vás mile překvapit svou učenlivostí. 
  6. Pokud vám vadí psí štěkot, možná to není ideální rasa pro vás. Rozhodně existují tišší rasy psů. Jezevčík se bude hlásit o slovo opravdu často. 
  7. S jezevčíkem zvládnete vše, co byste se svým čtyřnohým přítelem chtěli dělat. Díky energické povaze a vitalitě zvládne kdejaký výšlap.
  8. Nepodceňte socializaci, aby vycházel s cizími psy i dalšími čtyřnohými členy domácnosti. Jinak by se mohl chovat agresivně. 
  9. Pozor dejte na přejídání a případnou nadváhu, ke které mají jezevčíci predispozice. Zároveň ve stáří jezevčíci trpí na bolesti páteře.
  10. Stejně tak je důležité je navykat i na zvuky, dopravní prostředky, abyste s nimi mohli v budoucnu fungovat v jakékoliv situaci.

Hnědý hladkosrstý jezevčík

Povaha

Jezevčík je lehce přizpůsobivý, hodí do bytu i do domu se zahradou. Pokud mu věnujete dostatek času bude skvělým parťákem. Tenhle temperamentní pes potřebuje výcvik, ale díky jeho velikosti není těžké s ním manipulovat. Jeho lovecké pudy s ním poměrně hodně cvičí, někdy trpí tzv. „selektivní hluchotou“, přesto je schopný se díky své inteligenci a přirozené zvídavosti naučit poslouchat. Agresivní jezevčíci postrádají socializaci, proto nepodceňte společné začátky a nechte je poznat ostatní lidi i psy.

Jejich nebojácnost, hravost a přátelskost z nich dělá jedno z nejoblíbenějších psích plemen u nás. Zajímavé je, že jak se liší v jednotlivých typech jejich vzhled, liší se lehce i jejich povahy. Většina chovatelů se tak shoduje na tom, že nejtvrdohlavější a nejurážlivější variantou jezevčíka jsou ti hladkosrstí. Spolu s hrubosrstými mají nejsilněji zaryté lovecké pudy. Dlouhosrstý jezevčík je pak nejvíce vhodný do bytu a městského stylu života, má totiž nejvíce tvárnou osobnost a přátelskou povahu.

Zdravotní rizika

Jezevčíci mají tuhý kořínek, díky kterému se dožívají úctyhodného věku 15 a více let. Přesto se ani jim nevyhnou některá onemocnění.

Nejčastější onemocnění jezevčíka:

  • Poranění páteře: Nejčastější problém, který jezevčíky může trápit, bude páteř. Přesněji pak vyhřezlé plotýnky. Obvykle se vyskytuje ve středním věku, kdy psům začínají povolovat vazy a stávají se méně pružnými. Po jejich vyhřeznutí mohou tlačit na míchu nebo nervy. Jakmile začnete pozorovat problém s chůzí do schodů či skoky, navštivte veterináře. 

  • Nadváha: Civilizační problémy, které trápí nás lidi, trápí často i naše čtyřnohé společníky. Nadváha se tak častokrát nevyhne ani jezevčíkům. Naštěstí lze obezitě předcházet pomocí vhodné stravy a pohybu. Jak ale poznat, že má jezevčík nadváhu? Nutné je sledovat viditelnost žeber, obratlů a břicha. V momentě, kdy těžko nahmatáte žebra a bříško jezevčíka je povislé - máte doma jezevčíka s nadváhou. Obezita způsobuje psům spoustu problémů, například přehřívání a vysokou zátěž na klouby. Pokud váš jezevčík nadváhou již trpí, řešením mohou být odlehčené varianty kvalitních granulí, redukce pamlsků a krmení od stolu spolu s častějšími procházkami.

Výchova a výcvik jezevčíka

Výchova jezevčíků může být snadná. Díky jeho inteligenci a snaze vám udělat za všech okolností radost, se vám s ním bude dobře pracovat. Také nepohrdne odměnou, takže díky pozitivní metodě výcviku určitě naučíte svého čtyřnohého parťáka vše, co bude potřeba. Naučte ho pravidla vaší domácnosti. A hlavně v žádném případě nepolevujte, jelikož by se rychle naučil využívat situace a zkoušel, co vše mu prominete. 

Jediný problém, na který budete opakovaně narážet, jsou jeho silně zakořeněné lovecké pudy, které ho nutí zajímat se o věci, o které nechcete, aby jevil zájem. Proto je potřeba neustále trénovat, než si budete opravdu jisti, že se vám na procházce lesem vydá na lov.

Určitě neuškodí včasná socializace, aby nebyl v dospělosti vůči ostatním psům agresivní. Toho docílíte například tím, že jej necháte seznamovat s jinými psy na procházce, ale využít můžete i psí školky, kterou lze začít navštěvovat už na půl roce věku psa. Důležité je mu ukazovat i ty, které dosud neznal, aby si nenavykl, jen na pár psů, ale vyšel s každým.

Nezapomeňte trénovat i cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, návyk na hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Ukažte mu vše, co bude muset zvládat ve vašem společném soužití. Díky tomu si neuvěřitelně ulehčíte společnou budoucnost.

Jezevčíka cvičte přes pamlsky

Vztah jezevčíka k dětem a domácím mazlíčkům

Jezevčíci milují svoji rodinu. Jsou to komici, co budou potřebovat vaši blízkost. Hodí se k seniorům, ale i do rodiny s dětmi. Jen pro jejich křehkou páteř doporučujeme naučit děti, jak se mají k k tomuto členu domácnosti chovat. 

Jezevčíci skvěle vychází i s dalšími zvířecími členy domácnosti, jen je začněte včas socializovat, aby jejich tvrdohlavost a lovecké pudy neovládly každou hru.

Jezevčíci jsou často nevrlí na ostatní psy, proto je potřeba opravdu důkladně socializovat již od ranného věku.

Finanční náročnost jezevčíka

Jezevčík je pes menšího vzrůstu. Ke spokojenému životu potřebuje kromě vaší pozornosti i kvalitní krmivo. Krmivo vybírejte opravdu důkladně, a to hlavně proto, abyste pejskovi dopřáli dostatek živin a látek na podporu páteře, na kterou jezevčíci ve stáří trpí. Nejpřirozenější je pro psy druhově přirozená strava, čili maso, kosti a vnitřnosti. Pokud nechcete barfovat, je potřeba se alespoň co nejvíce kvalitou krmiva barfu přiblížit, zkusit můžete například naše granule Rufruf.cz. Denní dávka pro vašeho psa bude přibližně 90 gr granulí denně, což vyjde zhruba na 300-800 Kč měsíčně. 

Za štěně s PP zaplatíte cca. 15 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na počátku, a ušetřit si možné budoucí výdaje na veterině, které mohou nastat za psa bez PP. 

Nezapomeňte mu připravit jeho domeček. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít zhruba na 4 tisíc Kč.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok25-35 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky15-25 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Čím krmit a jak pečovat o jezevčíka

Základem péče je vybrat kvalitní krmivo. Pokud nechcete barfovat (krmit syrovým masem), je na čase se poohlídnout po kvalitních granulích. A jak poznáte kvalitní granule? V první řadě by měly obsahovat čerstvé maso, to by mělo být ve složení uvedeno ideálně na prvním místě. Výrobci mají totiž povinnost uvádět suroviny na etiketě od největšího po nejnižší obsah. Čerstvé (i to v granulích) je pro psa nejlépe stravitelný zdroj bílkovin a niřím jej nelze nahradit. Pokud granule čerstvé maso neobsahují, nebo obsahují pouze sušené maso, doporučujeme se jim vyhnout - hrozí zde riziko vzniku potravinové intolerance.

Co se týče péče, jezevčík není náročné plemeno. Vykoupat ho je potřeba jen, pokud je opravdu špinavý. Hrubosrstá varianta psa je potřeba párkrát do roka vytrimovat. Dlouhosrstého jezevčíka zase musíte pravidelně vyčesávat, aby nevznikaly dredy. Hladkosrstý jezevčík pak bude nejvíce línat. Čas od času zkontrolujte drápky, zda není potřeba je zastřihnout. A i přes jejich vitalitu, radši čas od času zkontrolujte uši, oči a zuby, aby neměli zánět nebo jiný problém. V takovém případě neváhejte navštívit veterináře a vše řešte zavčasu.

Vzhled

Jezevčík je pejsek párkovitého tvaru. Nízký, protáhlý a velmi silně osvalený. Krátké nohy, proti dlouhému tělu, jsou velmi typickým znakem. Hlavu mají protáhlou. Na ní jsou posazené velké, oči mandlovitého tvaru a svěšené uši. Srst je buď hladkosrstá, hrubosrstá nebo dlouhosrstá. Velikosti jezevčíka jsou rovněž tři. Standartní, trpasličí a králičí. A povoleny jsou i tři barevné varianty, jednobarevní i dvoubarevní. A to buď červení, žlutí (s černou příměsí) nebo černí či hnědí s pálením. A skvrnití se základní tmavou až černou barvou, nebo červenou či šedou. Hrubosrstí jezevčíci se nejčastěji vyskytují v barvě světlého až tmavého divočáka. Výška jezevčíků je dle typu 18-23cm a 3,5-9kg.

Chovné stanice jezevčíka

Pokud si plánujete pořídit jezevčíka, doporučujeme si ověřit, zda některá z následujících chovných stanic zrovna nemá vrh. 

ČR

Ze Štěkotu

Ze zelené mýtiny

Grand Amity

Na Zlaté zátoce

Rios Rosalia