10 důležitých věcí o Čivavě, které musíte vědět

Čivavy jsou neuvěřitelně oddaní psi a vztah ke svému majiteli berou opravdu vážně. Jelikož se rychle stávají domácími mazlíčky, které máte neustále u sebe, je logické, že snadno vznikne jejich naprostá závislost na vás. Pokud jim však dáte prostor, zjistíte, že to jsou i neuvěřitelně inteligentní a energičtí psíci, kteří se umí radovat ze života.

10 věcí, které o čivavě musíte vědět

  1. Čivava je neuvěřitelně roztomilý psík, kterého si budete chtít rozmazlit. Lehce tak sklouznete k jejich přílišnému ochraňování. To však může být do budoucna problém, mohou se z nich stát neurotičtí a agresivní jedinci, kteří si v komunitě dalších čtyřnohých jedinců prostě neporadí.
  2. Ideální je nechat čivavu socializovat. I přes to, jak se vám zdá být maličká a bezbranná, je pro ni důležité, zvykat ji na další lidi a psy. Tím předejdete jejich obavám ze světa, které v pozdějším věku vedou k jejich agresivitě.
  3. Díky jejich velikosti nejsou finančně nijak náročný. Ani péče o ně není nijak složitá. Neměli byste však podcenit nákup kvalitního krmiva. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Takové jsou třeba Rufky.
  4. Obecně se u všech psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP.
  5. Čivavy mohou být i hodně tvrdohlavé, je to kvůli tomu, že lidé mají tendenci jim hodně věcí odpouštět. Pokud však nepolevíte, lze je bez problémů dobře vycvičit, jako kteréhokoli jiného psa. A i když máte třeba pocit, že u tohoto psa to není potřeba, věřte, že každý pes by měl umět poslechnout na základní povely, jelikož v některých případech mu to může i zachránit život.
  6. Pokud vám vadí psí štěkot, možná to není ideální rasa pro vás. Rozhodně existují tišší pejsci. Tenhle se bude hlásit o slovo opravdu často.
  7. S tímhle prckem zvládnete vše, co byste se svým čtyřnohým přítelem chtěli dělat. Díky energické povaze a vitalitě zvládne kdejaký výšlap a v případě, že už nebude moci, zvládnete ty 3 kila čisté lásky kdykoli poponést.
  8. Tenhle gaučák se rychle stane vaším ocáskem. Život s čivavou totiž znamená, život s čivavou.  Nemyslete si proto, že vám často projde nechat ji někde osamocenou.
  9. Pozor dejte na přejídání a případnou nadváhu, ke které mají predispozice.
  10. Stejně tak je důležité je navykat i na zvuky, dopravní prostředky nebo třeba různé povrchy, aby v budoucnu neměli žádný problém.

Povaha

Čivava patří mezi malá psí plemena. Sdílí domácnost se svým majitelem a stává se jeho nejbližším přítelem. V mnoha ohledech představuje celoživotní psí miminko, které si můžete užívat. Je to pejsek, který se bude neustále mazlit. Jejich roztomilost často u nejednoho majitele zapříčiní, že jim začnou leccos povolovat a přehlížet problémy. To je však velké podhoubí pro jejich další přirozenou vlastnost, a sice tvrdohlavost a divokost. Díky velikosti ani nemáte pocit, že hrozí nebezpečí, pokud bude nevychovaný, to je však omyl. Mít psíka, který poslechne, je totiž základ pro bezproblémový život pro vás oba. Díky jejich přirozené inteligenci, ví dobře, jak s vámi pracovat. 

Je velmi hravým a energickým psíkem, který má neustále dobrou náladu. Možná byste to na první pohled neřekli, ale čivavy jsou i brilantními hlídači, jelikož jsou velmi pozorné a hlasité, rozhodně se tak nestane, že by k vám domů přišel někdo bez jejího ohlášení. A zatím co k cizím lidem bude čivava zpočátku nedůvěřivá, ke svému majiteli si vytvoří velmi silné pouto, které nedokáže nic zpřetrhat. Jejich obrovská odvaha se může stát jejich velkým problémem, jelikož si vždy neuvědomují svoji velikost a reálné šance v boji s nepřítelem.

Zdravotní rizika

Čivava je přešlechtěné psí plemeno, které bohužel může trpět řadou onemocnění. Mezi ty nejčastější patří:

  • Vykloubení čéšky: Typické onemocnění malých plemen je vykloubení čéšky, při kterém se změní poloha kolenního kloubu. Může se jednat o vrozenou nebo úrazem způsobenou vadu. Jakmile si všimnete, že pes kulhá, vyhledejte veterináře.
  • Srdeční šelest: Hojně se vyskytující problém u malých psů je i šelest. V takovém případě je třeba provést rentgen a najít příčinu. Další postup následně určí veterinář.
  • Hydrocefalus: Onemocnění, které se projevuje vyklenutím lebeční klenby z důvodu hromadění mozkomíšního moku. Jakmile pes nepřetržitě štěká, ztrácí orientaci a nereaguje na povely, může se jednat právě o tento problém. 
  • Nadváha: Civilizační problémy, které trápí páničky, trápí často i jejich čtyřnohé společníky.Problém, který trápí toto plemeno je nadváha. Nutné je sledovat viditelnost žeber, obratlů a břicha. Nadváha přitom navíc zatěžuje klouby a přehřívá organismus. Cestou můžou být odlehčené varianty kvalitních granulí a odměňování krmnou dávkou, na místo pamlsku na přilepšení.

Výchova a výcvik čivavy aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

S výchovou a výcvikem čivavy je třeba začít od prvního dne. K tomu, aby využila veškerého svého potenciálu je třeba důsledný páníček. I přes jejich neuvěřitelnou roztomilost pamatujte, že je potřeba jim dát jasná pravidla, která budou muset dodržovat. Opravdu velmi těžko budete nastavovat pravidla a přeučovat něco dospělou čivavu, která má pocit, že je paní domu. Její tvrdohlavost a sklon k řešení nepříjemných situací agresí by vás jen neustále obtěžovalo. Pokud však začnete s výchovou od prvního dne, půjde to snadno a přirozeně.  

Díky její vrozené inteligenci a velkému apetitu zvládnete pomocí pozitivní metody výcviku naučit vaši čivavu cokoli. Má neutuchající energii, a tak bude ráda plnit povely a zkoušet se učit nové věci. A věřte, že i čivava může poslechnout na slovo, je jen na vás, jak moc důslední a trpěliví při výcviku budete.

Kvůli jejímu malému močovému měchýři bude potřeba zvlášť na začátku chodit s psíkem ven opravdu často, aby získal základní návyky čistotnosti.

Určitě neuškodí včasná socializace, aby nebyla v dospělosti vůči ostatním psům agresivní. I přes její velikost se tak nebojte s psíkama, u kterých vidíte, že vaši čivavu nezraní, ji seznamovat. Bude z ní v dospělosti mnohem vyrovnanější a odolnější pejsek.

Nezapomeňte trénovat i cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, návyk na hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Ukažte ji vše, co bude muset zvládat. Díky tomu si neuvěřitelně ulehčíte společnou budoucnost.

Alfou i omegou bude socializace. Tihle psi jsou ostří, musí se proto naučit vycházet s ostatními. Jinak by mohli nedorozumění řešit agresí či frustrací. Berte je všude s sebou. Musíte jim vybudovat sebevědomou povahu.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Ačkoli byste na první pohled nevybrali psa oblíbenějšího u dětí, než je čivava, díky své roztomilosti si totiž získá takřka každého, těžko byste hledali psa méně vhodného do rodiny s malými dětmi. Je to z důvodu jejich křehkosti. Tihle psi potřebují opravdu opatrné zacházení, takže děti by mohly být pro jejich život velkým rizikem. A to platí i naopak, jelikož tihle psi nemají problém zareagovat velmi nečekaně a ostře, pokud je něco nemile překvapí.

Pokud nepodceníte socializaci, můžou být dobrými parťáky pro ostatní psíky v domácnosti, je však potřeba jim ukázat, jak mají spolu vycházet. A pořád platí, že pro jejich velikost můžou být pro ně větší psi nebezpeční.

Finanční náročnost

Čivava je pes menšího vzrůstu. Ke spokojenému životu potřebuje dostatek hraček a krmiva. Krmivo vybírejte opravdu důkladně, je potřeba jí dodat veškeré živiny, které pro zdraví život potřebuje. Nejpřirozenější je pro psy druhově přirozená strava, čili maso, kosti a vnitřnosti. Pokud nechcete barfovat, je potřeba se alespoň co nejvíce kvalitou krmiva barfu přiblížit. To lze například granulemi Rufkami. Denní dávka pro vašeho psa bude přibližně 40 gramů granulí denně, což vyjde přibližně na 100-300 Kč měsíčně. 

Za štěně s PP zaplatíte i 25 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na počátku, a ušetřit si možné budoucí výdaje na veterině, které mohou nastat za psíka bez PP. 

Nezapomeňte mu připravit jeho domeček. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na 4 tisíc Kč.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-40 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky5-15 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Základem tak bude vybrat kvalitní suché krmivo doplněné o vitamíny a minerály pro psy malého vzrůstu. Mají rádi i vařené maso, ale pozor na drobné kosti! A pokud nechcete barfovat, je na čase se poohlídnout po granulích s vysokým obsahem kvalitního masa. Dávkujte dle návodu na obalu, s ohledem na věk, aktivitu a stáří psa. 

Čivava je poměrně nenáročná na péči. Jelikož je však hodně malá, je dobré pořídit na zimní měsíce obleček.  Jejich srst je nenáročná, maximálně u dlouhosrsté varianty třeba pročesávat. Vykoupat ji je potřeba jen, pokud je opravdu špinavá. Potřeba bude zastřihávat drápky, čivava si je totiž nedokáže obrousit. A jelikož je toto plemeno velmi náchylné na kažení chrupu, je třeba jej pravidelně čistit. A i přes její vitalitu, radši čas od času zkontrolujte uši a oči, aby neměla zánět nebo jiný problém. V takovém případě neváhejte navštívit veterináře a vše řešte zavčasu. 

Extrémně pozorní musíte být na štěňata nejmenšího plemene světa. I když je potřeba jim dopřát socializaci, je pravdou, že jsou extrémně náchylní na zranění. I pád z gauče může představovat obří problém. Takže dobře hlídejte a pomáhejte, aby začátky přežila bez větší újmy na zdraví.

Vzhled

Čivavu charakterizuje hlavně její malá velikost (15-23cm, 1-3kg). Mají velké oči a vztyčené uši, které jsou v poměru k tělu poměrně výrazné. Tlama je krátká a na konci se zužuje. Jejich barevné provedení je velmi různorodé. Hlavní rozdělení je však na krátkosrsté a dlouhosrsté. Jejich chlup je jemný a měkký. Krátkosrsté čivavy mají přiléhavou srst, velmi krátkou na hlavě, na ocase a těle je pak o něco delší. Dlouhosrstá varianta má delší chlup na uších, krku a ocasu. Ocas je delší, zatočený a vysoko položený.

Chovné čivavy:

V případě, že si plánujete pořídit čivavu, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

Born to be star

Chovatelská stanice z Třebaňského údolí

Chovatelská stanice z Vrbických močálů

Abonito

Domácí štěstí

Simply Happy

Psi od České Lípy