10 důležitých věcí o Border Kolii, které musíte vědět

Hledáte parťáka do nepohody, který vám bude neustále krýt záda? Border kolie je velmi inteligentní, pracovité psí plemeno, které se postará o nekonečné množství zážitků. Jelikož patří mezi nejchytřejší psy světa je potřeba jim věnovat dostatek času a využít to množství energie, kterým překypují. V tom případě se totiž stane opravdu oddaným členem rodiny. Pokud byste však zanedbali výcvik nebo ji nevěnovali dostatek stimulů, může převrátit vaši rodinu lehce naruby. Podíváme se proto na její specifika a vysvětlíme si, jak z ní udělat dokonalého psího společníka. 

 

10 věcí, které o border kolii musíte vědět

  • Border kolie potřebuje nejméně 60 minut fyzické nebo mentální aktivity denně. Pokud jste sportovec, vezměte ji s sebou běhat nebo poběží vedle vás, až pojedete na kole. Ideálním způsobem využití jsou pro ni agility, dog dancing a další psí sporty, při kterých je blízko svému majiteli, se kterým musí kooperovat. Pro svou pracovitost a oddanost  se stále častěji využívá i jako vodící pes nebo ve službách policie či záchranářů.
  • Tenhle pes se nesmí začít nudit, pokud se totiž nemůže vybít, začne si hledat jinou “zábavu”. Očekávat tak můžete destruktivní chování, vytrvalý štěkot a neposlušnost.
  • Jako u každého štěněte je potřeba mít na paměti, že socializace je základ pro spokojený život vás i vašeho psa.  Jen tak dokážete vychovat klidného a vyrovnaného psa, který nebude přehnaně reagovat na podněty v okolí. Nedostatečná socializace se může projevit, i u tak přátelského psa, jakým border kolie bezesporu je, bázlivostí, která vyústí v agresi. 
  • Tihle psí workoholici jsou maximálně loajální ke svému majiteli, potřebují však od začátku nastavit pravidla a vědět, kdo je vůdcem smečky. Jinak se probouzí jejich nezávislost, která byla u těhle pastevců dříve vyžadována. Je proto potřeba nastavit denní řád.
  • Jako většina psů trpí i border kolie dědičnými chorobami. Především jsou náchylné na onemocnění kloubů, očí a vznik epilepsie. To lze eliminovat koupí psa s PP, což důrazně doporučujeme.
  • Obecně se u psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Pes by neměl běhat po tvrdém povrchu a měl by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).
  • Border kolie patří mezi plemena střední velikosti. Jejich finanční náročnost je proto tomu odpovídající. Prvotní velkou investicí bude její pořízení, které se pohybuje cca 20-25 tisíc korun. Další investice očekávejte v podobě veterinární péče, krmiva, pamlsků a dalších nezbytných věcí (kotec, pelech, misky, vodítka, obojky…) minimálně dalších 15 tisíc korun ročně.
  • Plemeno se vyznačuje krásnou srstí. Tu je však potřeba alespoň jednou týdně vyčesat.
  • Chov  v městském bytě je možný, jelikož je to společenské plemeno závislé na svém majiteli bude to pro ni výhrou, nezbytné je však zajistit ji dostatek pohybu. Spokojená bude, jestliže s ní budete navštěvovat otevřená prostranství (parky, cvičák)
  • I když to není rozený hlídač, hlasitě upozorňuje na každého nového v okolí, což může být za určitých okolností problém. 

Povaha

S trochou nadsázky řečeno je border kolie psí workoholik. Nepřeberné množství energie potřebuje tenhle miláček někde vybít, a vybije si ji s vámi, nebo bez vás. Neuvěřitelně inteligentní, lehce učenlivé a oddané psí plemeno, to je border kolie, jak ji známe. S velkou inteligencí se však pojí i její nezávislost, ke které byla dříve vychovávána. Jako pastevecké plemeno si musela umět poradit, je však důležité ji ukázat, že nyní v této rodině jste vůdcem smečky vy. Její oddanost a loajálnost je však potřeba si zasloužit, nelze si ji vynutit. Když ucítí, že jste sebevědomým páničkem, jehož povely mají hlavu a patu, přirozeně se vám podřídí. Budou oddané vám, stejně jako celé rodině, zároveň si budou udržovat odstup od cizích lidí, ke kterým musí nejdříve získat důvěru. Borderky mívají skvělý vztah k dětem, jsou proto ideálním parťákem do rodiny. Povahově jsou klidné, vyrovnané a lehce submisivní. Rozhodně se nejedná o žádné psí zabijáky.

Zdraví

Přesto, že border kolie patří mezi tzv. “zdravá“ psí plemena jsou určité choroby, které se nevyhnou ani jim. Mezi nejčastější onemocnění border kolie patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Jedná se o dědičnou chorobu, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí dysplazie je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Epilepsie: Jedná se o dědičnou chorobu, kterou však mohou spustit vnější podněty. Pes trpící epilepsií mívá poměrně dramaticky vypadající záchvaty, při nichž je sevřen v křečích a může mu hrozit i ztráta dechu. Tuto nemoc nelze vyléčit, dobrou zprávou však je, že existují léky, které ji zmírní. S epileptikem doporučujeme pravidelně navštěvovat veterináře a průběžně zde monitorovat zdravotní stav psa.
  • Progresivní retinální atrofie: Dědičné onemocnění popsána u celé řady psích plemen se projevuje postupnou degenerací oční sítnice, což vede až k oslepnutí psa. Je možné ji detekovat dříve, než propukne v plném rozsahu tak, že pes nevidí dobře na denním světle nepohyblivé objekty nebo neodhalí pohyb do stran.
  • Neuronální ceroidní lipofuscinóza: Neurodegenerativní onemocnění, které se může projevit už od jednoho roku psa. Se zpočátku projevuje mírnými příznaky v podobě zhoršené koordinace, končí však celkovou paralýzou. Vzhledem k tomu, že se jedná o dědičné onemocnění je nezbytné brát štěně z chovatelské stanice, které své psy na toto onemocnění testuje. 
  • Trapped Neutrophil Syndrome: Jedná se o onemocnění bílých krvinek, které se správně neuvolňují do krve a tím selhává imunitní systém psa. U border kolií je tato choroba opravdu častá a projevuje se už do 4 měsíců psa.

Výchova borderky, aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Border kolie by v lidském světě byla přezdívána jako workoholik. My toto tvrzení z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit. Ale taky bychom ho doplnili, že borderky jsou vynalézavé paka, které umí vymyslet kdejakou lumpárnu. Tohle plemeno doslova překypuje energií, která se musí cíleně ventilovat. Je to proto ideální pes pro lidi, kteří jsou aktivní a bude je bavit svého psa neustále zaměstnávat, učit nové věci a celkově se mu po všech stránkách věnovat. 

Jelikož jsou nejen společenským, ale i pracovním plemenem, je potřeba borderku  zaměstnat. Ať už ji vezmete vyběhat, doprovodí vás na túru nebo se rozhodnete dělat společně psí sporty (dog dancing, agility, frisbee), musíte ji utahat, aby si nevymýšlela zábavu jinde. Přitom utahat je můžete nejen fyzicky, ale i mentálně, díky své přirozené inteligenci jsou přeborníky v řešení hlavolamů, které je tak dokážou zabavit na hodiny.

U štěňat je nutné dávkovat množství pohybu. Jelikož se jejich pohybový aparát teprve vyvíjí, neměli bychom je nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky. 

Tenhle pejsek bude potřebovat jasný režim, důslednost a trpělivost. Především však pozitivní metodu výcviku, pamatujte že s pamlskem v kapse půjde vše mnohem lépe, než nátlakem. V takovém případě by se mohl naopak zablokovat a jen těžko byste si zpět získávali jeho důvěru.  

Pamatujte, že vše, co se psem jednou budete chtít dělat, učte ho od začátku. Zvykejte ho na nošení, sahání do očí, uší nebo třeba protahování ťapek. U veterináře to bude k nezaplacení. Učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, těžko mu je budete vysvětlovat a něco ho přeučovat.

Intenzivně byste se měli od samého začátku věnovat výcviku a socializaci. Borderky jsou přátelské povahy, je však potřeba jim ukázat, že mohou důvěřovat ostatním, jen díky tomu, že si to „očichají“ mohou následně fungovat. Proto je berte všude, kam máte namířeno, je důležité, aby se nebály cizích lidí, zvířat ani prostředí. Měly by zvládat všechny situace, do kterých je plánujete dostávat, proto od začátku nechte psa jezdit hromadnou dopravou, autem, vystavujte ho hluku nebo třeba různým povrchům. Ruku v ruce s tím, ho však musíte dokonale ovládat, proto byste měli zvážit výcvik poslušnosti.

Dobrou pomůckou při výchově malého psího parťáka je jednoznačně cvičák nebo psí školka, kde si může postupně zvykat na kontakt s jinými psy. Jen tak si získáte psího kamaráda se skutečně stabilní povahou.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Borderky jsou ideálním rodinným psem, dokážou bez problémů žít s dalšími lidmi, dětmi i zvířaty, důležité je však od začátku nastavit pravidla a těmi se řídit. Přitom nebudete učit pouze ji, jak se má v rodině chovat, ale naučíte i jednotlivé členy rodiny, jak se mají chovat k ní. 

Hlavně děti učte, jak se mají k pejskovi chovat. Jak a kde ho hladit, a co s ním nedělat. Dokonce i když si budete jisti, že by váš čtyřnohý miláček nikdy nic neudělal, doporučujeme ho nenechávat samotného s malými dětmi. Nikdy nevíte, jak se pes může zachovat v situaci, kterou nezná a bude mu nepříjemná. Stejnou radu by vám dal každý dobrý kynolog, zvíře je prostě stále zvíře. 

Jelikož v border koliích stále přetrvávají geny pastevců, mohou se u nich projevit tyto hlídačské sklony. Je důležité ji proto hned vysvětlit, že pást vaše děti rozhodně nebude. Jakmile začne do dětí šťouchat nebo je štípat do patiček, je to známka toho, že si chce hlídat své stádo, důsledným výcvikem, ji to však lehce odnaučíte.

Základem pro soužití s ostatními zvířecími členy domácnosti, ale i cizími zvířaty je socializace. Jen pokud si od malička bude hrát s ostatními, dokáže si s nimi rozumět i jako starší. Musí si osahat komunikaci ve zvířecí říši, aby věděla, jak se v jaké situaci chovat a později při každém nedorozumění neútočila na svou obranu.

Finanční náročnost

Border kolie patří z hlediska financí k náročnějším plemenům. Za štěně s PP zaplatíte v průměru okolo 20 - 25 tis. Kč, tím však nekončíme. Základní výbava v podobě pelechu, misek, hraček, prvního krmiva a výcvikových pomůcek může přijít na 5000 Kč. 

V průběhu života musíte pochopitelně počítat ve svém rozpočtu se zásadní položkou v podobě krmení. Podle fyzické aktivity border kolie spořádá orientačně mezi 10 a 15 kg granulí měsíčně. Prakticky to znamená, že chcete-li, aby se pes stravoval kvalitně (granule od cca 115 Kč za kg), tak krmivo vyjde na 1500-2000 Kč měsíčně. 

A další náročnou položkou je veterinář, jeho cena lze jen těžko dopředu odhadovat. Pokud je pes zdravý a potřebuje jen očkování či odčervování, může se jednat o 2000 Kč ročně. Pokud však bude nutné veterinární ošetření v případě náhlých problémů, může vyjít i jeden zákrok třeba na 10 000 Kč. 

Budete-li se svým psem navíc sportovat, jezdit na výlety a výstavy, vznikne vám i řada nepřímých nákladů. Ty v našem příkladě vyčíslovat nebudeme, protože jsou velmi individuální u každého páníčka.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok45-55 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-35 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Border kolie není na péči nijak náročná. Jako u každého psa, základem pro správný růst a zdravý životní styl je kvalitní krmivo. U štěňat doporučujeme pokračovat v krmivu, na které bylo od chovatelky zvyklé a teprve postupně případně přecházet na kvalitnější stravu. Krmná dávka u štěněte je 4-5x denně, u ročního psa už není problém rozdělit krmnou dávku do 2 porcí. Přitom pamatujte, že po jídle by měl pes chvíli odpočívat, náročná aktivita by mohla zapříčinit přetočení žaludku. Množství granulí je individuální, vyčtete ji na obalu granulí, ale nejčastěji se může pohybovat od 400 do 520 g denně v závislosti na aktivitě, věku a hmotnosti psa. Přepočteno na energetickou hodnotu je to cca 1500-2000 kcal. Pokud se vám zdá, že je pes podvyživený nebo má naopak nadváhu, můžete vše konzultovat s veterinářem, případně upravit  dávku sami.

Během prvního roku života psa také doporučujeme zvykat ho na různé druhy krmiva (syrové maso, různé příchutě granulí, konzervy, sušené maso,..). Tím zajistíte, že si pejsek nevytvoří potravinovou intoleranci.

Péče o srst je důležitá. Jednou týdně je dobré borderku pořádně vyčesat. Línání očekávejte zejména na jaře, kdy pes shazuje zimní srst. V tomto období ji můžete vyčesávat i častěji. Co se týká koupání, tak platí univerzální zásada: Vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý. Z naší osobní zkušenosti nastává takový případ jen několikrát za rok.

Neméně důležité je zastřihávání drápků. Kontrolujte průběžně i čistotu uší a očí. V případě že si pes drbe uši, nebo mu hodně teče z očí, může se jednat o zánět. Pokud se vám cokoli nebude zdát, vezměte ho k veterináři.

Vzhled

Středně velké plemeno atletického vzhledu rovnoměrně osvalené v několika barevných variantách, takové jsou border kolie. Psi dorůstají do ideální velikosti 53 cm a 20 kilogramů, feny o trochu méně. Dobře osrstěný středně dlouhý ocas se stáčí na konci vzhůru. Čenich se zužuje směrem k nosu a uši jsou středně velké. Charakteristické jsou hlavně pozorné oči, které drží neustálý kontakt s majitelem. Srst mají buď středně dlouhou nebo i krátkou s podsadou, v barevných provedeních černobílá, hnědobílá a červená.

Chovné stanice border kolií

V případě, že si plánujete pořídit border kolii, doporučujeme si ověřit, zda některá z následujících chovných stanic zrovna nemá vrh.

Nakryté a očekávané vrhy naleznete zde >

AMBRA

Kennel draco bohemia

DEVON EXE

BORDER KOLIE BE ORLICA

CZECH EFEBIE

MATTER OF THE HEART

BORDER COLLIE CLUB