10 důležitých věcí o Border Terierovi, které musíte vědět

Border teriér na rozdíl od ostatních tvrdohlavých teriérů je velmi vyrovnaný a poddajný. Má bystrý pohled reagující na sebemenší podnět. Živý a přátelský pejsek menších rozměrů je nejen skvělým parťákem pro myslivce, ale pro jakéhokoli aktivního člověka. Neuvěřitelně vyniká svou přizpůsobivostí, díky které dokáže být spokojený takřka všude. Není to žádné „ořezávátko“, venku se vyblbne za jakéhokoli počasí a zvládne i delší túru. Naopak nuda je pro něho nesnesitelná, a proto ji rád vyplní vlastní zábavou, která se vám však nemusí líbit. Největší devízou je jeho tvrdý kořínek, díky kterému je málo náchylný k různým onemocněním, a navíc nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Pokud hledáte parťáka pro život, který nepokazí žádnou srandu, bude to nejspíš právě border teriér.

10 věcí, které o border teriérovi musíte vědět

  • Border teriér je neuvěřitelně přizpůsobivý pejsek, který může žít na zahradě i v bytě, je mu totiž dobře tam, kde je jeho rodina. 
  • Díky jeho velikosti není finančně příliš náročný. Péče o něho je bezúdržbová, a jelikož netrpí na nejrůznější choroby, ani u veterináře nejspíše nenecháte velké peníze. Největší položkou tak bude nejspíše krmivo, neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je tenhle pejsek velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Takové jsou třeba Rufky.
  • Nedoporučuje border teriéra během prvního roku přehnaně zatěžovat. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP.
  • Bordíci jsou lovci, to znamená, že jim nic neujde. Mají silně vyvinuté pudy, které je nutí být neustále ve střehu. Je proto potřeba s nimi od samého začátku pracovat.
  • Na rozdíl od jiných teriérů mají neuvěřitelně přátelskou a vyrovnanou povahu, díky které rozhodně nebudou agresory. 
  • Je opravdu zásadní jim dobře zabezpečit jejich prostor, protože pokud se budou nudit, můžou začít vymýšlet něco, aby se zabavili, to se vám však vůbec nemusí líbit. Okousaný nábytek nebo výlet mimo zahradu na vlastní pěst nebudou výjimkou.
  • S tímhle prckem zvládnete vše, co byste se svým čtyřnohým přítelem chtěli dělat. Díky energické povaze, vysoké inteligenci a vitalitě jsou velmi šikovní v psích sportech a neúnavnými parťáky na běh nebo vysokohorskou turistiku.
  • Tahle rasa je díky své povaze a velikosti ideální i pro začátečníky nebo seniory. 
  • Jako u každého štěněte každého plemene je zásadní jej socializovat. Ano, mají skvělou povahu, ale i tak je třeba jim věnovat čas a ukázat svět. Nelze se spoléhat jen na jejich vrozené schopnosti.
  • Stejně tak je důležité je navykat i na zvuky, dopravní prostředky nebo třeba různé povrchy, aby v budoucnu neměli žádný problém.

Povaha

Border teriér je naprosto přizpůsobivý pejsek, který s vámi bude žít kdekoli a dělat cokoli. To je myšleno naprosto bez nadsázky, spokojený bude vedle vás jak na gauči, tak na zahradě. Pokud mu věnujete dostatek času a lásky, nemá žádné přehnané potřeby. Díky jeho skvělé povaze a celkovým rozměrům ho zvládne i začátečník. Jsou to klidní a velmi chytří pejsci, kteří se velmi rychle naučí, co budete potřebovat. Lovecké pudy u něho přečkaly do dnešních dní, proto je pravděpodobné, že pokud nebude opravdu skvěle vycvičen, čas od času rád prožene menší zvíře. To samé platí i o určité tvrdohlavosti, se kterou je třeba jako u každého psa pracovat, nicméně právě u border teriérů, na rozdíl od ostatních teriérů, to opravdu není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pro svou mírumilovnou povahu je však neuvěřitelně špatný hlídač, má rád nejen svoji rodinu, ale většinou je velmi přátelský i k cizím lidem. Agresivní jedince byste hledali jen stěží. Miluje pohyb, a přitom velmi rád pracuje se svým pánem, to je přesně ta kombinace, kterou na něm jeho majitelé obdivují. A oni zase milují své majitelé a celou rodinu, ke které velmi rychle přilnou. 

Zdravotní rizika

Bordíci mají tuhý kořínek, díky kterému se dožívají úctyhodného věku. Přesto se ani jim nevyhnou některá onemocnění. Mezi ty patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu, luxace pately: I když by se mohlo zdát, že problémy s pohybovým ústrojím jsou závažnější u psů velkých plemen, může potrápit i takového prcka, jako je border teriér, proto je potřeba nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. 
  • CECS: Canine Epileptoid Cramping syndrom, neboli záchvatové křečovité onemocnění. Někteří jej mylně zaměňují s epilepsií jelikož má podobné příznaky, nicméně, pokud ho zaznamenáte, je potřeba okamžitě navštívit veterináře.

Výchova borderáka aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Výchova a výcvik bordíků je opravdu snadný. Jeho největší výhodou je neuvěřitelná přizpůsobivost, díky které je to bez nadsázky pes do nepohody. Na rozdíl od ostatních teriérů nezdědil ani přílišnou tvrdohlavost a agresivitu. Tím pádem se vám s ním bude dobře pracovat. Důležité je však tuhle vrozenou výhodu nebrat jako dostačující, ale je potřeba od začátku se psem pracovat, jako s každým jiným, abyste z něho vychovali sebevědomého a bezproblémového parťáka. 

Určitě neuškodí ho seznamovat s ostatními zvířaty pomocí cílené socializace. Využít můžete školky, kam se psem můžete začít docházet na půl roce věku psa. Zároveň ji ale podpoříte i na každé procházce, kde se seznámí s novými psy. Důležité je mu ukazovat i ty, které dosud neznal, aby si nenavykl, jen na pár psů, ale vyšel s každým.

Zároveň je potřeba hned od prvního dne začít i s výcvikem. Naučit ho pravidla vaší domácnosti a nepolevovat. Pes si rychle zvykne na vše, problém nastává, když přichází odlišné signály, proto je potřeba být trpělivý a důsledný. A pamatujte, že mnohem lépe bude pracovat za pomocí pozitivní motivace, prostě s pamlskem v kapse jde všechno líp. Poslušnost můžete prokládat i pro psa zajímavějšími triky, které díky své inteligenci bude lehce zvládat.

Jeho lovecké pudy jsou opravdu silné. Od nepaměti je naprogramovaný k lovu, takže se může stát, že i přes sebelepší výcvik se v něm čas od času probudí touha vydat se za zvěří. Proto je potřeba neustále trénovat, než si budete opravdu jisti, že vám neuteče.

Nezapomeňte trénovat i cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, návyk na hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Ukažte mu vše, co bude muset zvládat. Díky tomu si neuvěřitelně ulehčíte společnou budoucnost. 

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Bordíci milují svoji rodinu. Zapadnou do každého prostředí i ke každému člověku. Díky jejich neuvěřitelně přátelské povaze umí lehce vyjít i s dalšími domácími mazlíčky. A na rozdíl od jiných teriéru jsou bordíci opravdu nekonfliktní. Milují totiž společnost a vždy budou rádi poblíž vás. 

Bordíci skvěle vychází i s dětmi. Jelikož jsou však poměrně drobní, je potřeba děti naučit, jak s nimi dobře zacházet. Ulehčí to vaši společnou budoucnost, pokud budou vědět, jak se k němu mají chovat.  Zároveň i bordík musí pochopit, že jsou děti plnohodnotnými členy domácnosti. 

Finanční náročnost

Border teriér je pes menšího vzrůstu. K životu potřebuje dostatek hraček a krmiva. Krmivo vybírejte opravdu důkladně, je potřeba mu dodat veškeré živiny, které pro zdraví život potřebuje. Nejpřirozenější je pro psy druhově přirozená strava, čili maso, kosti a vnitřnosti. Pokud nechcete barfovat, je potřeba se alespoň co nejvíce kvalitou krmiva barfu přiblížit. To lze například granulemi Rufkami. Denní dávka pro vašeho psa bude přibližně 70 gr granulí denně, což vyjde přibližně na 200-400 Kč měsíčně. 

Za štěně s PP zaplatíte i 15 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na počátku, a ušetřit si možné budoucí výdaje na veterině, které mohou nastat za psíka bez PP. 

Nezapomeňte mu připravit jeho domeček. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na 4 tisíc Kč. 

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok25-35 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky4-6 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Border teriér patří mezi velmi oblíbená psí plemena, a to nejen u myslivců. Jeho dobrá nálada je nakažlivá. Nerozbitný psík malých rozměrů s tuhým kořínkem se stane na dlouhá léta vašim nejbližším přítelem. Na rozdíl od jiných přešlechtěných a velmi hýčkaných psích plemen, je právě v jeho přirozené kráse největší síla. Jeho velikosti je potřeba přizpůsobit stravu. Základem je vybrat kvalitní suché krmivo pro psy malého vzrůstu. A pokud nechcete barfovat, je na čase se poohlídnout po granulích, které se syrové stravě blíži. U nás v Rufruf.cz připravujeme granule za nízkých teplot a díky tomu vytváříme krmivo, které je pro psi lépe stravitelné a přirozenější pro jejich trávení. Dávkujte dle návodu na obalu, s ohledem na věk, aktivitu a stáří psa. U štěněte rozdělte krmnou dávku 4-5x denně, jak je zvyklí, později dávku rozdělte do 2 jídel denně. 

Bordíci nejsou absolutně vůbec nároční na péči. Jejich srst je krátká a hrubá. Vykoupat je potřeba jen, pokud je opravdu špinavý. Čas od času zkontrolujte drápky, zda není potřeba je zastřihnout. A i přes jejich vitalitu, radši čas od času zkontrolujte uši, oči a zuby, aby neměli zánět nebo jiný problém. V takovém případě neváhejte navštívit veterináře a vše řešte zavčasu. 

Vzhled

Border teriér není pejsek zrovna ušlechtilého vzhledu, někteří by si jej mohli splést s voříškem. Šedá myška mezi teriéry vyniká svou přírodní krásou. I v tom je však obří výhoda, jelikož je naprosto nenáročný na péči. Jeho váha dosahuje maximálně 7 kilogramů, fenky bývají ještě menší, takže je to ideální kámoš na cesty. Má vyvážené tělo, rovnoměrně osvalené obdélníkového rámce s tvrdou a hrubou srstí. Přijatelná je srst červená, pšeničná, šedivá s pálením nebo modrá s pálením.  Má malou hlavu, mandlové oči a vysoce posazené uši. Vysoce posazený ocásek.

Chovné stanice border teriérů

V případě, že si plánujete pořídit border teriéra, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

ČR