10 důležitých věcí o Bernském Salašnickém Psovi, které musíte vědět

Obřík se srdcem na správném místě, to je bernský salašnický pes. Jejich největší předností je bezmezná oddanost a láska ke svému majiteli. Bude to ochranář celé rodiny, ve které se velmi rychle stane neodmyslitelným členem. Ne nadarmo ho pro jeho klidnou a oddanou povahu využívají při canisterapiích. Pokud máte dostatek prostoru na tohohle obra, určitě je volba právě tohohle plemene jednou z nejlepších možných. Důležité je však mít i dostatek času, jelikož jen velmi špatně snáší odloučení. Citlivka, co zůstává dítětem a puberťákem skoro polovinu svého života vám však změní život jednou pro vždy.

10 věcí, které o bernském salašnickém psovi musíte vědět

  • Bernský salašnický pes je pes jako stvořený k rodinnému domu na zahradu. Pro svůj život totiž potřebuje dostatek prostoru. Přesto nedokáže dlouhodobě fungovat bez přítomnosti svých majitelů, které bezmezně miluje. 
  • Jeho oddanost vůči majitelům je opravdu neuvěřitelná, proto je potřeba si uvědomit, zda máte dostatek času, abyste naplnili jeho potřeby. 
  • Pokud se nudí nebo prostě nemá dostatek pozornosti, může začít demolovat, a to byste se divili, co takový pes dokáže.
  • Pro svou velikost je potřeba počítat s trochu finančně náročnějším rozpočtem. Péče o něho je poměrně snadná, největší položkou však bude nejspíše krmivo. Neměli byste podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je tenhle pes větších rozměrů a velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Takové jsou třeba Rufky.
  • Nedoporučuje bernského salašnického psa během prvního roku přehnaně zatěžovat. Obzvláště pak u psů větších psích plemen, jako jsou právě berňáci. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP.
  • Na rozdíl od jiných plemen mají neuvěřitelně přátelskou a klidnou povahu, díky které rozhodně nebudou agresory. Je však potřeba si uvědomit jejich velikost a pracovat s nimi od samého začátku, aby byli dostatečně poslušní a socializovaní.
  • Jelikož jsou berňáci velmi inteligentní, je práce s nimi snadná. Bojácnosti, nedůvěřivosti a tvrdohlavosti předejdete pouze socializací a dostatkem trpělivosti.
  • Lidi, kteří nemají rádi línání budou mít s tímto psem na jaře a na podzim asi problém, jelikož pouští opravdu hodně chlupů.
  • I když počítáte s tím, že bude převážnou část života za plotem na zahradě. Je potřeba mu trochu ulehčit život. Je proto důležité ho navykat na různé zvuky, dopravní prostředky, celkovou manipulaci nebo třeba nejrůznější povrchy, aby neměl žádný problém, pokud se rozhodnete ho vzít na výlet nebo bude potřeba s ním třeba k veterináři. 
  • U těchto psů je potřeba počítat i s tím, že dospívají pomaleji, než menší psi. Štěnětem budou chvíli, vyrostou rychle, ale mentálně dospívají mnohem pomaleji a hravost tak nejspíše vydrží dlouhá léta.

Povaha

Bernský salašnický pes má velmi přátelskou a klidnou povahu. Nejlepší přítel pro vás, oddaný mazel celé rodiny a skvělý parťák pro případné další zvířecí mazlíčky. Pokud má dostatek prostoru a času s vámi, bude spokojený. Pro svou bezproblémovou povahu je často využívaný i na canisterapii. Je chytrý, takže není obtížné s ním pracovat, jen potřebuje trpělivého pánička, který na něj půjde po dobrém. Počítat musíte i s tím, že bude velmi veselý a s neustále dobrou náladou. Velká psí plemena prostě mentálně dospívají později, než ostatní, proto někdy budete nejspíš uvažovat, kolik že mu vlastně už je let. Nenajdete mezi nimi agresivní jedince, spíše bázlivá štěňata, kterým je potřeba pomoci. Správnou výchovou však dokážete vytvořit vyrovnaného psa a nejlepšího parťáka pro život. Miluje pohyb a i když ve velkých vedrech je to pro něho náročnější, rozhodně bude rád cestovat po vašem boku.

Zdravotní rizika

Berňáci patří mezi krátkověká psí plemena, jako většina velkých psích plemen. Bohužel však mají ještě kratší průměrnou dobu dožití, než jiní, je proto potřeba vybrat opravdu kvalitní chovatelskou stanici a psa s PP. A i tak se nejspíše nevyhnete některým onemocněním. Mezi ty patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu, artritida a poruchy křížového vazu: problémy s pohybovým ústrojím jsou závažnější právě u psů velkých plemen, proto je potřeba nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. 
  • Rakovina: U bernských salašnických psů se vyskytuje mnohem častěji, než u jiných psích plemen. Je tak potřeba psa hlídat a případně zavčasu změny řešit s veterinářem.

Výchova berňáka aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Výchova a výcvik berňáků je stejná, jako u ostatních psích plemen, je holt potřeba být trpělivý, nic nepodcenit a neustále opakovat. Po zlém ničeho nedocílíte, maximálně toho, že zlomíte jeho důvěru, takže i když nebude dělat přesně to, co chcete, zvolte pozitivní motivaci a naučte ho, co potřebujete, aby znal. Jelikož je to velké psí plemeno, je potřeba naučit ho základní poslušnosti, abyste v budoucnu příliš nebojovali. Někteří psi se učí lehčeji u jiných je to těžší, když však budete trpělivý, určitě se to vyplatí. Je naprosto neagresivní, a závislý na vás, takže máte šanci ho na sebe, jak se říká „utáhnout“.  Aby z něho vyrostl sebevědomý a bezproblémový parťák. 

Určitě neuškodí ho seznamovat s ostatními zvířaty pomocí cílené socializace. Využít můžete školky, kam se psem můžete začít docházet na půl roce věku psa. Zároveň ji ale podpoříte i na každé procházce, kde se seznámí s novými psy. Důležité je mu ukazovat i ty, které dosud neznal, aby si nenavykl, jen na pár psů, ale vyšel opravdu s každým.

Nezapomeňte trénovat i cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, návyk na hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Ukažte mu vše, co bude muset zvládat. Díky tomu si neuvěřitelně ulehčíte společnou budoucnost.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Berňáci jsou neuvěřitelně oddaní psi, kteří bezmezně milují svoji rodinu. Ano, pániček bude nejspíše jeden, ale těžko byste hledali jiného psa, který by tak vycházel s dětmi, jako právě bernský salašnický pes. Jelikož je klidný a přítulný, vytvoří si mezi sebou svůj vlastní vztah, ve kterém budou tolerovat i hrubší zacházení, které může ze strany malých dětí přijít.

I když může být trochu nedůvěřivý, je potřeba ho za pomoci správné socializace naučit, jak s ostatními zvířaty vycházet a určitě nebude problém. Těžko byste u něj hledali agresivní chování a vyvolávání konfliktů, tihle psi jsou pohodáři, jelikož si nemusí opravdu nic dokazovat.

Finanční náročnost

Bernský salašnický pes je pes většího vzrůstu. K životu potřebuje dostatek hraček a hlavně kvalitní krmivo. To je potřeba vybrat opravdu dobře,  je totiž nutné dodat veškeré živiny, aby se mu správně vyvinul pohybový aparát. Nejpřirozenější je pro psy druhově přirozená strava, čili maso, kosti a vnitřnosti. Pokud nechcete barfovat, je potřeba se alespoň co nejvíce kvalitou krmiva barfu přiblížit. Jednou z možností tak představují za studena lisované granule Rufky. Denní dávka pro vašeho psa bude přibližně 500 gr granulí, což vyjde přibližně na 1400-2800 Kč měsíčně. 

Za štěně s PP zaplatíte i 20 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na začátku a alespoň trochu si ulehčit společný život. Velkou finanční položkou bude s největší pravděpodobností i veterinář, jelikož tihle pejsci trpí různými onemocněními, navíc s ohledem na jeho velikost, se odvíjí i cena ošetření.

Nezapomeňte mu připravit jeho domeček. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na 5 tisíc Kč.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok50-60 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-35 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Bernský salašnický pes patří mezi oblíbená psí plemena hlavně pro svou přátelskou povahu. Je to věrný společník oddaný svému majiteli, na kterého je stoprocentně závislý. I přesto, že by se mohlo zdát, že tenhle obřík je nerozbitný, může být s jeho zdravím trošičku problém. Určitě se nedožije příliš vysokého věku. Přitom veterinární péče nemusí být vůbec levná záležitost. 

Jeho velikosti je potřeba přizpůsobit stravu. Základem je vybrat kvalitní suché krmivo pro psy velkého vzrůstu, jelikož musíte podpořit správný vývoj pohybového aparátu, a sice kloubů a kostí, které vyrostou velmi rychle. A pokud nechcete barfovat, je na čase se poohlídnout po granulích, které se mu blíží, jako jsou třeba granule od české firmy Rufruf.cz. Dávkujte dle návodu na obalu, s ohledem na věk, aktivitu a stáří psa. U štěněte rozdělte krmnou dávku 4-5x denně, jak je zvyklí, později dávku rozdělte do 2 jídel denně. Zapomínat byste neměli ani na to, že u velkých psích plemen hrozí torze žaludku, a je tak velmi důležité nechat ho odpočívat po každém jídle a nenutit ho do přílišné aktivity.

Berňáci nejsou vůbec nároční na péči. Jejich srst je dlouhá, ale není potřeba o ni speciálně pečovat. Komu vadí línání, je možné ji častěji na jaře a na podzim vyčesávat. Vykoupat je potřeba jen, pokud je opravdu špinavý. Čas od času je potřeba zkontrolovat drápky, zda není potřeba je zastřihnout. Hlídat byste měli i uši, oči a zuby, aby neměli zánět nebo jiný problém. V takovém případě neváhejte navštívit veterináře a vše řešte zavčasu.

Vzhled

Berňáci rozhodně nejsou žádné trasořitky. Tihle psi mají mohutnou postavu, kterou umocňuje ještě srst s hustou podsadou. Dorůstají až 70cm a 50 kilogramů, s takovou velikostí je proto potřeba už nějak pracovat. Jeho srst je dlouhá, mírně zvlněná a tříbarevná, má krásnou bílou náprsenku, převládá černá a trikoloru doplňuje sytá hnědočervená. Má krásně vyvážené a rovnoměrně osvalené tělo obdélníkového rámce. Na hlavě má vysoko posazené uši trojúhelníkového tvaru a přátelský výraz umocňují mandlové oči. 

Chovné stanice australských ovčáků

V případě, že si plánujete pořídit bernského salašnického psa, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

ČR