10 důležitých věcí o Stafordšírském Bulteriérovi, které musíte vědět

SBT je výborný rodinný pes, který miluje svého pána a jeho rodinu, chová se skvěle k dětem a není agresivní vůči lidem. Na druhou stranu je třeba počítat s určitou tvrdohlavostí a sklonem k agresi vůči jiným psům. Doporučujeme všem majitelům tohoto plemene, aby nezanedbali socializaci a správnou výchovu svého psa. Výcvik základní poslušnosti by měl být samozřejmostí. Jako každý teriér i stafbulík potřebuje dostatek činnosti fyzické, ale i duševní. Proto je třeba zvážit, zda svému psu budete schopni dopřát dostatečné vybití a zvládnete jej správně vychovat.

Než si pořídíte štěňátko stafordšírského bulteriéra, bude moudré se ujistit, že je to opravdu ten správný pes pro vás i vaši rodinu. Stafbulík je známý svým blízkým vztahem k člověku. Dává přednost lidskému příbytku a lidskému objetí před psí boudou.

Musíte si uvědomit, že to roztomilé štěňátko, které jste si přinesli domů, vyspěje v silného a svalnatého psa, který bude potřebovat na druhém konci vodítka velmi silnou a spravedlivou paži.

Stafbulíci milují kontakt s lidmi a často vítají vaše návštěvy s divokou radostí - připravte se na to, že ne všichni přátelé z toho budou nadšení.

Mít psa znamená spoustu práce navíc a obrovskou zodpovědnost. Je třeba, abyste si byli stoprocentně jistí, že chcete svůj život sdílet s psím společníkem, vzdát se některých věcí a požitků v jeho prospěch.

Pojďte se tedy zamyslet, zda je stafbul plemeno právě pro vás…

 

10 věcí, které o stafbulovi musíte vědět

  • Jeho vzhled často vyvolává strach u lidí. Nutno poznamenat, že zcela neoprávněně. Toto plemeno je naopak jedno z nejvíce vhodných k dětem každého věku.
  • Teno pes byl odjakživa veden k bezmezné lásce vůči lidem. Nikdy na lidi sám neútočí.
  • Nadevše miluje svou rodinu, potřebuje těsný kontakt se svými páníčky jinak velmi trpí. Proto není tedy vhodný k celoročnímu pobytu venku ani k hlídání na zahradě.
  • Při výchově je třeba se vyvarovat příliš tvrdému výcviku, stafík je na jednu stranu poměrně měkký pes, který psychicky nesnese dlouhodobý tvrdý dril. Zároveň je odolný k bolesti, takže fyzický tlak při výcviku nemá smysl.
  • Je zapotřebí mít stále na paměti jeho sílu i neochotu podřizovat se jiným, klidně několikrát větším psům. Zkuste se vyvarovat stresujícím situacím při setkání s jinými psy.
  • Stafordšírský bulteriér vždy pracuje minimálně na 110%, neumí si „říct dost“. To může být nebezpečné zvláště v létě.
  • Stafbul nemá strach či respekt z dopravního provozu a často se stává obětí silnic.
  • Je psem, který na vás nikdy nezavrčí.
  • Je velmi čistotný a vydrží delší dobu čekat na vyvenčení.
  • Štěňata do jednoho roku věku jsou náchylná k rozvoji náhlého a závažného kulhání.

Povaha

Stafbul je znám pro svou bezmeznou odvahu a houževnatost. Snoubí v sobě sílu a přitom velkou zranitelnost. Je to pes vysoce inteligentní a velmi laskavý zejména k dětem. Statečný, nebojácný a naprosto spolehlivý. Díky své povaze se stafordšírský bulteriér snadno cvičí, jelikož se svému páníčkovi snaží ze všech sil zavděčit. Bude s vámi ležet na gauči i chodit po horách. Výcvik stafordšírského bulteriéra tak zvládne i začátečník. Plemeno je vhodné pro každý věk od dětí po seniory. Pro všechny bude vždy přínosem.

Mnohdy slouží také jako výborný canisterapeut a v Anglii se mu přezdívá „psí chůvička“. Na jeho špatnou pověst tedy zapomeňte, byť samozřejmě platí, že se správná výchova a socializace nesmí v žádném případě podcenit. Za dobrý a trpělivý přístup se vám však tento pes bohatě odmění. A zažijete s ním hodně srandy. Velká obliba stafordšírského bulteriéra, nejen v Británii, vyplývá z toho, že tento prakticky bezproblémový veselý pes s pevnými nervy, má velmi otevřenou povahu.

Jeho klidná povaha spolu se statečností a věrností, z něho dělá dokonalého všestranně využitelného psa. Další potvrzení jeho mírumilovné povahy k lidem pramení také z průzkumu mezi kvalifikovanými odborníky, jako jsou veterinární lékaři a kynologičtí rozhodčí. Ti se shodují, že se jedná o plemeno zcela bez agresivity vůči lidem. U veterinárních lékařů je to jedno z nejoblíbenějších plemen, neboť při jejich ošetřování se cítí vždy zcela bezpečně. Na druhou stranu je třeba počítat s určitou tvrdohlavostí a sklonem k agresi vůči jiným psům. Což se ale dá celkem dobře ovládat.

Zdraví

Stafordšírský bulteriér začíná v poslední době, díky své popularitě a neuvážlivému komerčnímu chovu, trpět na nejrůznější alergie a kožní onemocnění. Štěňata do jednoho roku věku jsou náchylná k rozvoji náhlého a závažného kulhání. Stává se to následkem kombinace váhy a hustoty svalů, rychlého růstu a aktivního charakteru plemene. Velké skoky, náhlé změny směru nebo zastavení při velké rychlosti, navodí velkou zátěž na nevyvinuté klouby a vazy tohoto velmi svalnatého plemene.  Z tohoto důvodu by mladí psi neměli být podporováni v tomto typu aktivit, dokud nejsou plně vyvinuti.  Celkově se jinak jedná o poměrně zdravé plemeno. Přesto doporučujeme proto pečlivě vybírat, z jakého spojení si štěně pořídíte.

V chovu jsou kontrolovány zvláště dvě nemoci, které se u STB dědí jako autozomálně recesivní onemocnění:

  • Dědičná katarakta (HC): Jde o onemocnění očí. Katarakta je termín používaný pro popis změn na oční čočce. Jde o vznik částečné nebo úplné neprůhlednosti oční čočky, což vede ke ztrátě zraku. Tato nemoc není vrozená, takže štěňata se rodí se zdravýma očima, ale katarakta se začne objevovat ve stáří několika týdnů až měsíců a ve věku dvou až tří let přechází do úplného zákalu.
  • Organické acidurie (L2Hga): Jde o nervové onemocnění. Obvykle se objeví ve věku šest měsíců až jeden rok, někdy i později. Symptomy zahrnují epileptické záchvaty, vratkou chůzi, třes, svalovou ztuhlost v důsledku námahy nebo rozrušení a změněné chování. V nejhorším případě může být závažnost záchvatů tak velká, že nejlepším řešením je nechat psa uspat a zabránit tak jeho dalšímu utrpení. Toto onemocnění lze potlačovat léky – antikonvulziva (fenobarbiton), které jsou silné a účinné, ale i drahé.
  • Cystinúrie: Jedná se o onemocnění spojené se vznikem močových kamenů.
  • Demodikóza: Onemocnění kůže.
  • Dysplazie kyčelního kloubu, Dysplazie loketního kloubu, Luxace pately: Problémy pohybového aparátu.

Výchova stafbula, aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Stafordšírský bulteriér je poměrně dobře cvičitelný s výbornou povahou, motivací a navíc disponuje nadprůměrným fyzickým fondem. Díky těmto vlastnostem je naprosto ideálním pro nejrůznější druhy aktivit. I když samozřejmě nedosahuje takových výsledků jako specializovaná plemena psů, můžeme s ním stejně dobře lovit, nebo jej používat ke sportovnímu výcviku. Mnoho stafordšírských bulteriérů dělá musherské sporty, nebo svůj volný čas s páníčkem tráví na speciálních disciplínách bull sportů.

Při výchově stafbula musí člověk uplatňovat autoritu vůdce smečky. S důslednou výchovou tohoto psa je nutné začít ihned ve štěněčím věku, kdy je stafbul velice činorodý a potřebuje mnoho pozornosti. Štěňata mají vždy velmi „napilno“ a mnoho stafbulíků je stále aktivních a hravých až do zralého středního věku (5 – 6 let), proto zapadnou velmi dobře do rodin, které s nimi sdílejí volný čas a jsou ochotny své aktivity svému psovi přizpůsobit.

Výchova nesmí být tvrdá a je nutné se vyvarovat nepřiměřených trestů. Toto může vést k naprostému psychickému rozkladu psa a ke ztrátě důvěry.

Pokud plánujete pořídit si stafbula „k baráku na zahradu“, poohlédněte se raději po jiném plemeni. Stafbul potřebuje být s vámi doma a mít vás kdykoliv pro sebe. Dlouhodobý pobyt ve venkovním prostředí mu v zimním období může způsobit vážné zdravotní potíže a navíc, odkázat jej na několik měsíců v roce k životu venku, byť v zateplené boudě, je krutostí. Doma se stafbul chová velice klidně a po většinu dne leží v pelíšku a pozoruje dění v domácnosti. Je trpělivý a respektuje místo, které mu pán vyhradil k pobytu, nejlépe gauč.

Se svým stafbulíkem můžete dělat opravdu mnoho zajímavých aktivit, zde jsou ty nejčastější:

Seznam vhodných aktivit:

  • Lovecký výcvik/Myslivost: Vyhledávání, dohledání a přinesení usmrcené nebo zraněné drobné zvěře, vyhledávání živé spárkaté zvěře, dosledování usmrcené nebo zraněné spárkaté zvěře, norování.
  • Agility: Cílem tohoto sportu je, aby pán se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejlepším čase.
  • Záchranářská kynologie: Jde o vyhledávání osob v různých terénech a situacích (v sutinách, lavinách, v lesích, na loukách, ale i ve vodě).
  • Flyball: Disciplína, kde pes překonává překážky a chytá míček na čas, oproti Agility zůstává  psovod na startovní linii.
  • Sportovní kynologie (zejména pak OBRANY): Cílem psa je zadržet figuranta, přičemž pes musí být schopen řídit se povely psovoda, disciplína klade vysoké nároky na vyrovnanou povahu psa.
  • Mushing: Sport, kde běží tým psů táhnoucí saně nebo kolečkovou káru, ovládaný člověkem.
  • Canicross: Druh terénního sportu se psem, kdy je jeden nebo i více psů napojeno lanem na běžce-vůdce.
  • Dogtrekking: Vytrvalostní sport, při němž jsou překonávány mimořádné vzdálenosti v časovém limitu.
  • Coursing: Jedná se o jednu z mnoha aktivit, která je založena na touze psa lovit, cílem psa při coursingu je ulovit kořist, která je tažená navijákem.
  • Dogfrisbee: Psovod a pes tvoří dohromady jeden tým, psovod vyhodí disk a pes ho musí nejlépe ve vzduchu chytit, se psem se provádějí i triky.
  • Canisterapie: Metoda pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na potřebné osoby prostřednictvím speciálně vedeného a cvičeného psa.

Seznam bullsportů:

  • A-FRAME (A-F): Překonávání překážky ve tvaru A na čas 1 minuty.
  • WALL CLIMBING (WC)/HIGH CLIMB: Šplh po stěně.
  • DRAG PULL (DP): Sprint se zátěží.
  • TUG OF WAR (TW): Přetahování o peška.
  • WEIGHT PULL (WP): Tah těžkého břemene na pullingové dráze.
  • LONG JUMP (LJ): Skok do dálky.
  • HIGH JUMP (HJ): Skok do výšky.
  • MONKEY TRACK (MK): Překonávání překážkové dráhy v co nejkratším čase.
  • HANG TIME (HT): Zákus do zavěšeného peška na co nejdelší dobu.
  • TREADMILL: Běh na běhacím pásu v postroji připevněném ke konstrukci pásu. Měří se vzdálenost uběhnutá za 2 minuty.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Jak je již zmíněno výše, stafordšírský bulteriér děti miluje. Ne nadarmo stafordšírský bulteriér získal v zemi svého původu přezdívku „Nanny dog“ neboli „Pes chůva“. Stafordšírský bulteriér velice dobře snáší neohrabanost a ústrky od dětí a nikdy jim to nevrátí. Na tomto místě je však třeba připomenout, že je povinností rodičů, aby dohlíželi na společné hry dětí a psů! Toto samozřejmě platí pro všechna plemena. Především malé děti nesmí zůstat se psem o samotě. Rodiče musí mít na paměti, že pes je živý tvor a ne hračka pro děti! Pes musí mít VŽDY možnost si říct, že už má dost, tj. musí mít možnost od dětí odejít. Za normálních okolností se stafordšírský bulteriér her s dětmi nenabaží, ale musíme brát v potaz, že se nemusí například zrovna cítit dobře nebo ho může něco bolet. I přes svůj temperament je stafordšírský bulteriér velice něžný k miminkům. Již malá štěňata dokáží rozeznat miminka a chovají se k nim jako praví profesionálové. Spousta stafíků se od svých „lidských štěňat“ nechce hnout ani na krok a neustále leží v těsné blízkosti dětí.

Ve vztahu k ostatním zvířatům, jsou-li k tomuto stafordšírští bulteriéři od štěněte vedení, většinou nebývá problém se soužitím. Avšak bývají dosti problémoví ve vztahu k ostatním, většinou cizím psům převážně stejného pohlaví. I při sebelepší výchově se může občas stát, že váš stafbul při snaze hrát si s jiným psem svým projevem druhého psa zaskočí nebo vystraší.

Stafordšírští bulteriéři se většinou do všeho vrhají velmi energicky, tedy i do her s ostatními psy nastupují napružení, s ocasem nahoru a s velikou razancí.

Nezapomínejte však, že se v tomto případě musíte chovat zodpovědněji, než ostatní majitelé psů. Vhodné je nejprve nechat psy seznámit se na vodítku v „čenichové“ vzdálenosti a při sebemenším náznaku rvačky od společného venčení raději upustit a předejít tak nepříjemnostem. Je také krajně nevhodné nasadit při venčení svému stafbulovi košík a myslet si, že jej nemusíte mít dále pod bedlivým dozorem.

Finanční náročnost

Za štěně s PP zaplatíte v průměru okolo 20 000 Kč, to však není zdaleka všechno. Základní výbava v podobě pelechu, misek, hraček, prvního krmiva a výcvikových pomůcek může přijít na 5000 Kč a více.

V průběhu života musíte pochopitelně počítat ve svém rozpočtu se zásadní položkou v podobě krmení. Podle fyzické aktivity STB spořádá orientačně mezi 6 a 9 kg granulí měsíčně. Prakticky to znamená, že chcete-li, aby se pes stravoval kvalitně (granule od cca 115 Kč za kg), tak krmivo vyjde na 700-1000 Kč měsíčně.

A další náročnou položkou je veterinář, jeho cenu lze jen těžko dopředu odhadovat. Pokud je pes zdravý a potřebuje jen očkování či odčervování, může se jednat o 2000 Kč ročně. Pokud však bude nutné veterinární ošetření v případě náhlých problémů, může vyjít jeden zákrok třeba na 10 000 Kč.

Budete-li se svým psem navíc sportovat, jezdit na výlety a výstavy, vznikne vám i řada nepřímých nákladů. Ty v našem příkladě vyčíslovat nebudeme, protože jsou velmi individuální u každého páníčka.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-45 000 Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky15-25 000 Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Jako u každého psa je základem pro správný růst a zdravý životní styl kvalitní krmivo. U štěňat doporučujeme pokračovat v krmivu, na které byla od chovatele zvyklá a teprve postupně případně přecházet na kvalitnější stravu. Krmná dávka u štěněte je 4-5x denně, u ročního psa už není problém rozdělit krmnou dávku do 2 porcí. Rozhodně nedoporučujeme psa krmit pouze 1x denně. Přitom pamatujte, že po jídle by měl pes alespoň 1-2 hodiny odpočívat, náročná aktivita ihned po jídle by mohla zapříčinit přetočení žaludku. Množství granulí je individuální, vyčtete jej na obalu granulí. Dávkovací tabulky berte vždy jen jako orientační, není třeba se jich držet přesně. Dávkování také závisí na aktivitě, věku a hmotnosti psa. Pokud se vám zdá, že je pes podvyživený nebo má naopak nadváhu, doporučujeme upravit dávku.

Nejkvalitnějším krmivem pro psy je BARFování (krmení syrovým masem s přílohami a syrovými kostmi v ideálním poměru). Syrové maso je pro Stafíky nejpřirozenější stravou a jejich zažívací aparát je na něj dokonale uzpůsoben. Oproti granulím je u BARFU výhoda, že jsou v něm zachovány enzymy, bílkoviny a živiny v přirozené formě. U granulovaného krmiva jsou zdravé složky zničené teplem a proto jsou dodány v syntetické formě. Pokud si na BARFování netroufáte, můžete zkusit speciální granule, vyrobené za nízkých teplot. Mezi takovéto granule se řadí například granule značky Rufruf. Vyrábí se pouze za teplot do 90 stupňů celsia, díky čemuž v nich dochází k zachování zdravých látek v nezničené formě.

Stafordšírský bulteriér je velmi nenáročný na péči o srst, mimo pravidelné vyčesávání nepotřebuje jeho srst žádnou pozornost, má dobrou samočistící schopnost a ani při pohybu psa v hustém porostu na ní neutkvívá žádný nepořádek ani sníh. Před výstavou stačí psa přetřít navlhčeným hadrem a otřít ospalky. Někdy se jim upravuje ocas zastřihováním chlupů, ale není to v žádném případě nutností. Někteří jedinci trpí na přerůstání drápů, které je nutno aspoň jedenkrát do měsíce ostříhat. Při pohybu v prašném prostředí mohou trpět na výtok z očí, je vhodné oči proplachovat očními kapkami.

Vzhled

Stafbul je střední statný pes lehce obdélníkového formátu a silných končetin. Suché mocné svalstvo musí zřetelně vystupovat pod kůží. Pohyby jsou živé, chůze pevná, avšak pružná, krok volný a prostorný, držení těla pyšné a urozené. Hlava propůjčuje stafbulovi jemu vlastní ráz, musí být v dobrém poměru k tělu, především nesmí být příliš lehká ani těžká.

Nejčastější barvou stafbulů je černá, dalšími povolenými jsou pak zlatá (od světle zlaté po sytě červenou), modrá, plavá (která je však velmi vzácná), modrá plavá a bílá. Čistě bílých psů však také není mnoho. Podrobně specifikovány jsou i přípustné kombinace barev a dalších znaků. Ovšem ačkoliv například játrová barva stafbula patří mezi nežádoucí a její nositelé jsou automaticky vyřazováni z chovu, řada zájemců o psa ji vyžaduje. A mnohdy si za ně i řádně připlatí.

Tělesné proporce:

Výška v kohoutku v dospělosti je 35,56 – 40,64 cm

Váha (hmotnost) v dospělosti je 12,71 – 17,25 kg samci / 10,89 – 15,43 kg feny

Chovné stanice STB

Chov stafbula zastřešuje v ČR jediný klub, Staffordshirre Bull Terrier Club Czech (www.staffbullclub.cz), který sdružuje přes osmdesát chovatelských stanic a má přes pět set členů.

Do chovu může být zařazen pouze jedinec, který na dvou CAC výstavách, z nichž jedna musí být klubová nebo speciální, pořádaná v České republice, obdrží známku výborný nebo velmi dobrý. Dále musí chovní jedinci odpovídat požadavkům standardu. Do chovu může být zařazen pouze jedinec s úplným nůžkovým skusem a s korektním postavením špičáků, bez anomálie ocasu, který není agresivní nebo bázlivý. Pro zařazení do chovu platí výstavní ocenění zapsané v průkazu původu nebo v jeho příloze a získané minimálně ve věku dvanáct měsíců. Dále je k uchovnění podmínkou DNA profil jedince.

Některé CHS naleznete v tomto odkaze:

https://staffbullclub.cz/klub/clenove-klubu.html

   Zdroj: kniha Bulteriéři, Martin Říha