Proč mají psi alergii na maso?

Alergie psů na maso

Alergie na maso u psů může mít celou řadu projevů. Začíná to svěděním doprovázené nadměrným drbáním a vykousáváním srsti nebo zarudlou kůží. Neobvyklá není ani přecitlivělost trávicího traktu. Jedná se přitom o nadměrnou reakci vlastního imunitního systému psa na běžné podněty. A stejně jako u lidí, nedokážeme ani u psů alergii úplně vyléčit, lze ale kontrolovat její projevy.  A stejně jako u lidí i u psů stoupá procento alergiků, přitom většina alergií začíná během prvních dvou let života psa. 

Jak ale může masožravec dostat alergii na maso? Alergie na maso u psů je důsledkem toho, že výrobci průmyslových krmiv denaturují bílkoviny v mase vysokou teplotou. Takto zničené maso je pro psí organismus nepřirozené a dráždí zažívací trakt psa, což může vyvolat chronickou alergickou reakci.

Imunitní reakce na změnu jídelníčku

Jak alergiím předcházet? Jelikož stoupá procento psích alergiků až v několika posledních desetiletích, musíme se zamyslet, jakými zásadními změnami si psi v uplynulých dekádách prošli. Tou nejvýraznější změnou byla především změna jídelníčku. Ze zbytků od řezníka se staly suché, denaturované granule. To je však pro psy nepřirozená strava, která nijak neodpovídá biologickým požadavkům psího organismu. Jediným zaručeným způsobem, jak alergickým psům pomoci, je vrátit jim do misek jejich druhově přirozenou stravu.

Nekvalitní suroviny, špatný proces výroby

Velmi dobře vymyšlený marketing nadnárodních firem přivádí ke granulím stále více lidí. Bohužel jejich produkty často obsahují velké množství tzv. plnidel. To znamená nízkonákladových surovin, jako je obilí, sója, kukuřice a dalších nekvalitních „odpadů“. Z tohoto odpadu pro jistotu v rámci rychlovýroby za vysoké teploty a tlaku zničí zbytky přeživších enzymů a vitamínů. Následně přidají umělé vitamíny, což v překladu neznamená nic jiného, než chemii. My pak s dobrým úmyslem granule koupíme, protože chceme pro svého parťáka to nejlepší, to však v takovém krmivu rozhodně nenajdeme. 

Vliv na imunitní systém psa

Bohužel špatné suroviny, kterým chybí pro psa nezbytné složky, jako jsou živočišné bílkoviny, tuky, vitamíny, mají za následek i další problémy. Psi nemohou získat dostatečnou imunitu. Jejich organismus se pak nedokáže bránit patogenům a lehce se tak může stát, že onemocní. Proto musíte naopak neustále zvyšovat imunitu svého psa a nastavit tak dostatečnou odolnost vůči okolním vlivům.

Jak předejít alergii? 

1.    Pokud chcete předejít alergii u vašeho psa, je potřeba obstarat kvalitní stravu. Doporučujeme alespoň částečně svému psovi zařadit na jídelníček syrovou stravu.

2.   Hlavní složkou ve žrádle pro vaše masožravce tak musí být maso! Pokud nemáte dostatek času na krmení syrovým masem, sáhněte po krmivu, které se vyrábí šetrným způsobem.

3.   Na obalech granulí byste neměli ve složení najít obilí, sóju nebo jiná plnidla. Například sója, kterou pes neumí strávit, poškozuje štítnou žlázu, což může spustit, krom jiných onemocnění, i alergickou reakci. Tyto náhražky jsou tak nejen psovi nic nepřinášející, ale z dlouhodobého hlediska přímo ubližující.

4.    Čím menším písmem napsané, a čím více nepřehledné je uvedené složení na obalu granulí, buďte si jisti, že něco skrývá. Vybírejte výrobce, kteří se nebojí na obal napsat složení velkým písmem.

5.    A i když cena nemusí být vždy odpovídající kvalitě produktu, buďte si jisti, že z levných surovin, kvalitní granule nikdy nevyrobíte. Vybírejte menší firmy, které peníze investují do produktů, které kupujete, ne do reklamy, která vás má zmást.