Čerstvé maso v granulích pro psy

Určitě jste si už někdy všimli, jak se výrobci krmiv na obalech svých výrobků předhánějí informací o procentuálním zastoupení masa. Jedná se skutečně o jakýsi zázračný etalon kvality nebo jde o zdařilý marketing? Co byste měli na etiketě hledat, abyste si mohli být jisti, že svému psovi nabízíte to nejlepší? Abyste skutečně pochopili kvalitu výrobku, je potřeba se důkladně podívat na jeho složení.

Řada výrobců se na svých produktech v rámci složení pyšní uvedením údaje o sušeném mase. Od představy, že se jedná o nasušené kousky čerstvého masa, je realita však velmi daleko. Sušené maso, které se přidává do psích granulí, totiž vzniká průmyslovou výrobou ve velkých množstvích. Surovina se nejprve upravuje při teplotách přesahujících 120 °C, aby se bílkovina oddělila od tuku a současně došlo k vypaření nadbytečné vody. Takto vzniklá hmota se suší, až vznikne hnědý prášek. Někdy bývá sušené maso uvedeno na obalu pod názvem masová moučka. Od tohoto označení však výrobci často upouštějí především kvůli tomu, že není pro spotřebitele atraktivní. Řekněte sami, jaké granule byste pro svého psa koupili vy? Se sušeným kuřecím masem nebo s kuřecí moučkou? Ve skutečnosti se ale v obou případech jedná o stejnou surovinu.

Kvalita těchto mouček se samozřejmě může lišit. Pokud není na obalu uveden konkrétní zdroj, ale například jen masová moučka, jedná se o surovinu která pochází ze směsi různých druhů odpadních produktů živočišného původu. Konkrétní typ je ale nedohledatelný. Pokud se naproti tomu jedná alespoň například o sušené kuře, víte, že se jedná o surovinu pocházející ze stejného zdroje. Čisté kuřecí maso však za touto ingrediencí taktéž nehledejte. Byť kousky kuřete, ze kterého se moučka vyrábí, mohou být i určeny pro lidskou spotřebu, rozhodně se nejedná o prsní steaky nebo stehna. Je to logické, proč by se kvalitní a chutné maso upravovalo v továrně na moučku, když jej můžete prodat do obchodu nebo restaurace. Sušená masa do psích krmiv se proto z ekonomických důvodů ve velkém vyrábějí ze svalových odřezků, skeletů a šlachoviny. 

Výživnost

Ačkoli sušené maso obsahuje velké množství proteinu, jeho výživové hodnoty jsou mnohem nižší než u čerstvého masa. Vysoké teploty, za kterých se připravuje, ho totiž zaručeně zbavují velkého množství omega 3 & 6 mastných kyselin, prospěšného tuku a přírodních vitamínů.

Stravitelnost

U čerstvého masa dokáže psí organismus zužitkovat až 95 % bílkovin a ostatních prospěšných látek. To je ostatně pochopitelné. Maso je v přírodě jeho přirozený zdroj potravy. Moučka je podstatně hůře stravitelná a mnohdy může dokonce zatěžovat trávicí trakt. Využitelnost bílkovin ze sušeného masa se pohybuje okolo 61 %. Jeho nadměrné dávkování také může vést k zažívacím potížím. V kvalitním krmivu by se proto rozhodně mělo objevit spíše čerstvé maso oproti sušenému. Dalším faktorem, který ovlivňuje stravitelnost masa v granulích je zdroj sacharidů a vlákniny. Nekvalitní krmiva používají obilí nebo kukuřici - to jsou suroviny s vysokým glykemickým indexem. O něco lepší je použití hnědé rýže či brambor, stále se však jedná o suroviny s poměrně vysokým glykemickým indexem, který snižuje stravitelnost bílkovin. Kvalitní granule obsahují například batáty. Tato superpotravina patří do surovin s nízkým glykemickým indexem a nesnižuje stravitelnost bílkovin v krmivu.

Chutnost

Chutnost krmiv může záviset na více faktorech. Určující jsou pro tento aspekt především ingredience a jejich zpracování, tedy výrobní proces jako takový. Pokud chcete krmivo, které vašemu psovi bude chutnat, je na místě preferovat krmiva z čerstvého masa vyráběná za nižších teplot. Moučky procházejí, jak už bylo řečeno, tepelnou úpravou za vysokých teplot. A právě to je připravuje o přirozenou chuť i vůni.

Dohledatelnost zdrojů surovin a etika výroby

Jedním z typických rysů výroby masových mouček je to, že továrny, kde se moučky vyrábějí, produkují moučky v podstatě nepřetržitě. Díky tomu může nastat to, že se do jedné moučky dostanou živočišné suroviny z více masokombinátů. Prakticky tak nelze dohledat, odkud pochází kuře, ze kterého byla moučka vyrobena. To také znamená, že se kvalita tohoto produktu liší, ačkoli pochází z jedné továrny. Použití čerstvého masa má tu výhodu, že lze zajistit konstantní kvalitu vstupních surovin z jednoho zdroje. A stav těchto surovin před výrobou také zkontrolovat, protože do výroby vstupuje přímo čerstvé maso.

Kolik stojí moučka ve srovnání s čerstvým masem?

Moučky jsou tak rozšířené i proto, že jsou oproti čerstvému masu levnější. Spočítali jsme pro vás, kolik stojí kilogram proteinu ve formě moučky oproti stejnému množství bílkovin ve formě čerstvého masa. V případě kuřecí moučky se jedná zhruba o 37 Kč na kilogram bílkovin. V případě celého čerstvého kuřete jde dokonce o 300 Kč na kilogram bílkovin. Použití čerstvého masa je tedy více než 7x dražší ve srovnání s použitím sušeného masa.

Pokud jste se dočetli až sem, tak už víte vše důležité o mase v granulích pro psy. Na závěr tak ještě přidáme stručný návod, na co konkrétně dávat pozor při výběru krmiva pro psa:

Na co si dát pozor při výběru krmiva:

  1. Na prvním místě ve složení hledejte čerstvé maso
  2. Vyhněte se krmivům, která použité suroviny maskují za neurčité názvy jako “masová moučka” bez udání jejího druhu
  3. Sušené maso a masová moučka je jedna a tatáž surovina
  4. Kvalitní granule používají čerstvé maso, nebo čerstvé maso kombinují se sušeným
  5. Granule obsahující pouze sušené maso mohou být pro psa obtížněji stravitelné
  6. Pří výběru dávejte pozor i na zdroj vlákniny a sacharidů. Preferujte suroviny s nízkým glykemickým indexem