10 důležitých věcí o Bostonském Teriérovi, které musíte vědět

Pejsek svou velikostí ideální do menších obytných prostor, pro začátečníky i seniory. Pronikavé, velké oči, malý čumáček a zdravá tvrdohlavost, bostonský teriér je velký srdcař v malém balení. Díky výborné paměti si rychle osvojí všechny triky. Energická povaha vyloženě vybízí k aktivnímu způsobu života. Přesto kvůli zkrácenému čumáčku, a s tím spojenými omezeními bude spokojený i za poklidný život na gauči. Přizpůsobí se prostě každé rodině a jejich požadavkům. Miluje lidi, zvířata a stává se tak skvělým společníkem i do rodin s dětmi. Pokud zkrotíte jeho tvrdohlavou povahu máte vyhráno. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého psího parťáka.

10 věcí, které o bostonském teriérovi musíte vědět

  • Bostonský teriér je velmi variabilní plemeno menšího vzrůstu, který bude oddaným parťákem pro aktivní sportovce i milující gaučák pro seniory. Vždy však musí mít blízký vztah se svým majitelem, samota jim nedělá dobře. Počkat na vás než se vrátíte z práce však dokážou.
  • Obecně se u všech psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP a zároveň kvalitní a vyváženou stravou. Ta pomůže správnému vývoji pohybového aparátu, nepodpoří vznik alergií a nastartuje jeho celkovou imunitu.
  • Velmi společenské plemeno, které se vejde i do menšího bytu. S ohledem na krátkou srst je však nereálné, že by žil celoročně sám na zahradě. Na zahradě se bude rád vyhřívat na sluníčku, ale spinkat půjde večer radši k vám pod peřinu.
  • Velmi tvrdohlavá „palice“ odkazuje na jeho buldočí předky.
  • Naštěstí to není ten typ psa, co by doma vše demoloval, jen protože nemá dostatečné množství kilometrů v packách. Naopak je ideálním psem do bytu, ať už díky své povaze, nebo velikostí.
  • I přes zkrácený čumáček netrpí na přehřívání, naopak jsou velmi teplomilní, proto je pro ně ideální život v domácnosti s ostatními.
  • Díky velikosti a potřebám vás finančně tenhle psík nebude stát tolik, jako plemena středních a větších psů.
  • Někoho by mohl překvapit zvuky, které bude vydávat. Díky krátkému čenichu bude chrápání jen jedním tónem v celé filharmonii.
  • Tahle rasa je jednoznačně ideální pro začátečníky, jelikož s nimi není těžké pracovat. Lehce se učí, a díky velikosti se snadno ovládá. 
  • Tihle psi skvěle vycházejí i s dalšími zvířaty, pokud nepodceníte jejich socializaci, bude i skvělým parťákem vašim dalším domácím mazlíčkům.

Povaha

Tihle klauni ve fraku vás budou prostě bavit. Díky jejich velkým očím a celkovému vzhledu vám budou připadat neuvěřitelně milí, a zároveň i vtipní. Milují být středem pozornosti a jelikož se rádi předvádějí jsou považováni za baviče psího světa. Přesto to jsou velmi citlivé a milující duše, které vám budou rozumět a neustále se budou snažit být blízko vám. Lehce se přizpůsobí, takže k vám do rodiny skvěle zapadne. Díky své inteligenci se i snadno naučí, co po něm budete chtít. Je to poměrně tichý společník, až na neuvěřitelnou škálu zvuků, které předvádějí při spánku. Naštěstí nejsou tihle psíci nijak agresivní, jejich tvrdohlavost je sice pro nejednoho chovatele náročnější, přesto nehrozí, že by vyhledávali konflikty.

Zdravotní rizika

Zdraví bostonských teriérů nepatří zrovna k nejsilnějším v psí říši. Jelikož patří mezi brachycephalická plemena psů, představuje to do budoucna některé z nejčastějších problémů. Mezi ty patří:

  • Častým problémem psů s malým a plochým čumáčkem je, že se lehce přehřívají, zadýchávají, chrápají, a to jsou pořád ty menší problémy, které je postihují. Některé vážnější pak musí být řešeny operativně.
  • Dysplazie kyčelního kloubu, luxace pately a degenerace nervů: I když by se mohlo zdát, že problémy s pohybovým ústrojím jsou závažnější u psů velkých plemen, může potrápit i takového prcka, jako je bostoňák, proto je potřeba nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Degenerace nervů postihuje zadní končetiny, ulevit psovi lze medikací, v horší fázi pořízením vozíčku.
  • Cheyletiella dermatitida a alergie – kožní onemocnění projevující se suchou kůži patrné uprostřed zad je potřeba řešit u veterináře, jelikož tihle roztoči jsou nebezpeční i pro ostatní domácí kamarády. Bostoňáci trpí i různými alergiemi, pokud se často otírá a drbe, zajděte za veterinářem.
  • Oči bostoňáků patří mezi nejkrásnější a nejupřímnější na světě, přesto právě jejich velikost a vypouklost způsobuje mnoho problémů. Ať už mechanickým poškozením, které je třeba okamžitě řešit, nebo třeba vředy na rohovce, šedý zákal a vysychání se dají řešit s veterinářem, nesmíte však problém podcenit
  • Císařský řez: Feny bostonských teriérů nemají zrovna lehké porody, kvůli úzké pánvi a velké hlavičce štěňátek si často žádají i provedení císařského řezu.

Výchova a výcvik bostonského teriéra

Výchova a výcvik bostonského teriéra není nijak náročný. Má totiž dvě obří výhody, za prvé je opravdu velmi inteligentní a přirozeně zvídavý, za druhé je malý svým vzrůstem. To z něho dělá snadno ovladatelného nadšeného žáka, u jehož výchovy se moc nezapotíte. Je tak ideální jak pro začátečníky, tak starší majitele.

Cestování s ním je díky rozměrům jednoduché, nepokazí žádný výšlap, přesto vzhledem k čumáčku byste ho alespoň v zimních a letních měsících měli více šetřit. Dokonce se tihle raubíři zapojují často i do nejrůznějších psích sportů (např. agility), které jim svědčí a baví. Pro vybití jeho intelektuální stránky pak postačí nějaký ten psí hlavolam. 

U bostoňáků je důležitá pozitivní metoda výcviku bez nátlaku a trestů. Možná budete chtít jeho tvrdohlavost zlomit nějakým tím dobře mířeným pohlavkem, ale zadržte. Nesmíte zlomit jeho důvěru, po zlém u něho ničeho nedocílíte. Využijte jejich nadšení a postupujte ve výcviku trpělivě, ale hlavně důsledně. 

Učte ho vše, co by měl bez problémů zvládat. Cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Je na vás, jaká pravidla nastavíte, důležité je po něm nechtít hned od začátku nemožné, ale postupně mu vše ukazovat a navykat ho na vaše potřeby. 

Vzhledem ke klidné a bezproblémové povaze bude určitě stačit základní výcvik. Poslušnost musí totiž ovládat každý pes, pokud jej chcete na volno pouštět na loukách nebo v lese. Pracujte s ním systematicky a uvidíte, že opravdu nebude problém. Základní na takovém tréninku bude i socializace s ostatními, kterou je potřeba podporovat, aby v budoucnu neměl problémy s neznámými psy. Je důležité, aby se nebál lidí ani zvířat, jinak by mohl v budoucnu začít řešit nepříjemné situace agresí či útěkem.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Tihle kavalíři ve fraku nejen díky své velikosti všude zapadnou. Ano, milují společnost dětí, dospělých i ostatních chlupáčů, které v rodině budete mít. Je však potřeba všechny naučit, jak se k pejskovi mají chovat. Zvláště u dětí je nutné je upozornit, že takto malý psík vyžaduje speciálního zacházení. A i když budete mít pocit, že vše funguje, jak má, buďte u jejich kontaktu, nikdy nevíte, jak pes zareaguje na nečekané podněty. 

Pro svou tvrdohlavost mohou zkoušet, co vy a vaše rodina vydrží. Nastavte proto hned od prvního dne jasná pravidla a ty dodržujte. Časem pochopí, že neustoupíte a bude vás muset uznat, jako svého pánička. 

I když jsou neagresivní a nekonfliktní, pořád mají v sobě krev teriéra. To znamená, že si rádi hlídají své území a jen díky dobré socializaci mohou vycházet s cizími zvířaty, které si pak pustí do svého teritoria. Pokud však nenatrénují tuhle komunikaci, mohou se z nich stát nepřátelští a neurotičtí jedinci, co při každém nedorozumění radši dopředu vyjedou.

Finanční náročnost

Bostonský teriér patří mezi malé psy a od toho se odvíjí i odpovídající finanční náročnost. Za štěně s PP zaplatíte i 15 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na počátku, a ušetřit si možné budoucí výdaje na veterině, které mohou nastat za psíka bez PP. 

Přitom prvotní investice nebude jen nákup psíka, ale i potřebná výbava. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na 4 tisíc Kč. V průběhu života pak bude potřeba zajistit pravidelnou a kvalitní stravu. Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že denní dávka granulí vašeho bostoňáka, pokud budete mít jednoho z největších, bude maximálně, dle zvolených granulí a aktivitě psa, 100 gramů granulí denně, což vyjde přibližně na 350-600 Kč měsíčně. 

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok30-40 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky5-15 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Bostonský teriér je plemeno malého vzrůstu, tomu se proto musí přizpůsobit strava. Základem je vybrat kvalitní a vyvážené krmivo pro malé psy, které podpoří jeho zdravý životní styl. Tyhle torpéda mají rychlý metabolismus, proto je potřeba dodat hodně energie v malém balení, aby zbytečně moc nenabíral. Syrové maso je nejpřirozenější stravou pro každé plemeno.

 Pokud však na barfování nemáte čas, existují i alternativy, které se syrovému jídelníčku blíží. Jednou z alternativ jsou granule vyrobené z kvalitního masa a za nízkých teplot. Díky nízkým teplotám při výrobě se dnes již dokážeme s granulemi přiblížit syrové stravě. Například naše granule Rufruf.cz vyrábíme maximálně za teplot do 82 stupňů celsia, především z kvalitního masa od lokálních dodavatelů.

Dávkování vždy vyčtete z obalu granulí, ale je potřeba ho přizpůsobit věku psa, aktivitě a jeho velikosti. Ze začátku pokračujte v krmení 4-5x denně, stravou na kterou je zvyklý, roční pes už jí 2x maximálně 3x denně.

S ohledem právě na čumáček a celkové nastavení tíhnou k nižší pohybové dotaci, než jiná plemena. Mohou mít proto sklony k nadváze, jakmile si všimnete, že už není tak vytesaný, jako býval, snižte dávku a přidejte pohyb. 

Krasavci ve fraku jako pomalu každé psí plemeno línají, péče o srst je však snadná, jelikož je hladká a krátká. Co se týká koupání, platí univerzální zásada: Vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý. Nezapomínejte, že to není pes do zimy. A i přes obří lásku k teplíčku, to kvůli jeho čumáčku, není ani pes do vysokých teplot. 

Hlídejte i drápky, které je potřeba zastříhávat. Kontrolujte i čistotu uší a očí, můžete tak zjistit zavčasu změny a řešit možné problémy zavčasu. Záhyby na hlavičce je třeba vysušit, aby se nezapařovaly. A důležitá je celkově u malých psích plemen péče o chrup, často trpí na zubní kámen, který může skončit i paradontózou, čistěte mu je proto kartáčkem a zubní pastou určenou pro psy.

Vzhled

Celkově vyvážené tělo bostoňáka je krátké a kompaktní, pokryté hladkou, krátkou srstí s jemnou texturou. Na krátké lebce je posazený malý čumáček, vzpřímené malé uši a obří vypouklé oči. Končetiny jsou dobře formované a na konci tělíčka je vysoko posazený krátký ocásek. Fenky jsou drobnějšího vzrůstu. Držení těla má tenhle gentleman ve fraku elegantní. Stanoveny jsou tři váhové kategorie: pod 6,8 kilogramů, od 6,8-9 kilogramů a největší dosahující 9-11,3 kilogramů. Zbarvení je žíhané, černé nebo tulení s bílými znaky.

Chovné stanice bostonských teriérů

V případě, že si plánujete pořídit bostoňáka, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

CHS VON BURSIK

CHS AEIBS

CHS RAFONDA

CHS TOKELAU

CHS ARWIN