10 důležitých věcí o Chodském Psovi, které musíte vědět

Chodský pes je chundeláč, kterého byste mohli lehce zaměnit za německého ovčáka, ovšem nenechte se mýlit, tenhle krasavec má svou originální povahu. Jeho nekonečná energie přímo vybízí k aktivnímu způsobu života, proto jeho pořízení by měli zvažovat především sportovci a milovníci pohybu. Jeho temperament je třeba od úplného začátku tvarovat, aby vám nepřerostl přes hlavu, obří výhodou je však jeho nekončící láska a oddanost ke svému majiteli. Díky své trpělivosti a klidné povaze mohou být na rozdíl od jiných plemen opravdu dobrou volbou do rodiny s dětmi a zvládnou ho i začátečníci. Ač budí dojem většího vzrůstu, je to spíše hustá srst, tihle psi jsou skladní a zvyknou si i na život v bytě. Právě tato srst zajišťuje, že je jen tak nějaké počasí nepřekvapí. I přes jejich ostřejší vzhled, díky kterému jsou skvělými hlídači, vás asi překvapí jejich tichost. Tihle pejsci vychází skvěle s dvounohými, stejně jako čtyřnohými parťáky, je jen potřeba s nimi pracovat a začít je v raném věku socializovat. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého psího parťáka.

 

10 věcí, které o chodském psovi musíte vědět

  • Chodský pes miluje kontakt, je to smečkovíté zvíře, které potřebuje cítit, že je členem party. Svoji rodinu si zamiluje takřka okamžitě, dvounohé i čtyřnohé členy, jakéhokoliv věku a pohlaví.
  • Jednou z největších položek bývá u těchto psů krmivo a veterinární péče, díky jeho tuhému kořínku, však není chodský pes finančně náročný. Neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Takové jsou třeba granule Rufruf.
  • I když budí svým vzhledem respekt, určitě to nebude úplně ostrý hlídač. Navíc je tenhle pes poměrně tichý.
  • Pro svou pracovitost, klidnou povahu a oddanost je ideální i pro začátečníky.  
  • Chodský psi jsou velmi hraví a doslova překypují energií, kterou potřebují někde vybít, jinak si ji vybijou sami tak, jak byste určitě nechtěli. Jsou proto ideálními parťáky pro sportovce a milovníky pohybu.
  • Chodští psi milují psí sporty, ve kterých i díky své inteligenci excelují. Běh, procházka nebo plavání, milují všechny aktivity, které budou moci dělat s vámi a nevadí jim k tomu ani horší počasí.
  • Jejich inteligence jim je i určitým prokletím, potřebují totiž zaměstnávat hlavu a pracovat opravdu často. Měli byste proto kromě fyzické aktivity, zařadit i mentální trénink.
  • Tihle psi mají opravdu hustý kožíšek, který zvládne jakékoli počasí. Proto jsou ideální na zahradu, kde mohou trávit čas celoročně. Pravdou ale je, že žádný pes nemiluje samotu, pokud mu tak dopřejete vaši přítomnost u vás doma, dbejte na to, aby měl možnost se někde chladit.
  • I když je jeho srst na údržbu vcelku nenáročná, pro někoho může být problém jejich silná línavost, smířit se budete muset s tím, že po celý rok budete muset srst pravidelně vyčesávat, a přesto budete nosit část svého psíka neustále na sobě.
  • Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).

Povaha

Chodský pes má opravdu velmi přátelskou a energickou povahu. S jeho temperamentem je třeba pracovat, přesto není náročné si s ním nastavit jasná pravidla. Jeho radost ze života je doslova nakažlivá, takže vás život po jeho boku bude jednoznačně bavit. Bude to jízda! Procházky, běh, poběží vedle vás až vy pojedete na kole, plavání, psí sporty, nic není problém, naopak je každá z těchto věcí vyžadována. Tenhle parťák do nepohody s vámi absolvuje cokoliv, stane se vaším věrným přítelem a oddaným společníkem. Díky přirozené inteligenci a velké trpělivosti je vhodný i pro začátečníky nebo do rodin s dětmi. Je však důležité mu ukázat, kdo je vůdcem smečky a neustále s ním, jako s každým psem pracovat. Tenhle dobrák od kosti není agresivní, přirozeně se vám podřídí, přesto bude chránit celou rodinu. Univerzálnost tohoto pracovního i společenského plemene je opravdu obdivuhodná.

Zdraví

Chodští psi se dožívají vysokého věku, přesto se ani jim některé choroby nevyhnou. Mezi nejčastější onemocnění patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění chodských psů je dysplazie kyčelního kloubu. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jedním z častých onemocnění. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy. 
  • Torze žaludku: Život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.

Výchova a výcvik chodského psa

Chodský pes je skvělý parťák pro každou aktivitu. Nejenom již zmiňovaný běh či túry, ale i společně psí sporty (dog dancing, agility, frisbee), vše je bude bavit. A jak jsme si již řekli, zařaďte i hlavolamy a mentální aktivitu.

U štěňat je nutné dávkovat množství pohybu. Jelikož se jedná o psy středního vzrůstu, kteří mívají později problém s pohybovým aparátem, je potřeba je nechat správně vyvinout.  Neměli bychom je nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). Zároveň bychom neměli opomenout dostatečně kvalitní stravu, pamatujte, že čím aktivnější psík, tím důležitější je správné stravování. Jednou z možností jsou granule Rufky, které dodají dostatek živin a částečně nahradí barf.

Tenhle pejsek je díky své inteligenci, lehké ovladatelnosti a trpělivosti ideální i pro začátečníky, protože vám nějakou tu chybu lehce odpustí. Aby z něho vyrostl sebevědomý a spolehlivý parťák, je důležitá pozitivní metoda výcviku s pamlsky a včasná socializace. 

Chodské psy je třeba naučit poslušnosti i kontaktu s ostatními. Proto je berte všude, kam máte namířeno, je důležité, aby se nebáli cizích lidí, zvířat ani prostředí. Pokud mu představíte pár psů, se kterými se bude navštěvovat, určitě to nezajistí, že bude vycházet s kýmkoliv, důležitá je rozmanitost, takže ho berte opravdu všude. S tím souvisí i výcvik poslušnosti, abyste ho dostatečně ovládali.  K tomu bude ideální cvičák a psí školka, kde si může postupně zvykat na kontakt s jinými psy. 

Důležité je ho učit i manipulaci. Prohlížejte si tlamičku, koukejte do uší nebo tahejte za tlapičky a noste v náručí, musíte ho zvyknout na kontakt. Pokud s ním budete chtít cestovat, naučte ho jezdit v přepravce nebo ho vezměte do dopravního prostředku. Zvykejte ho na hluk. Učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, buďte trpěliví, ale i důslední.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Ač by se to nemuselo na první pohled zdát, jsou to neuvěřitelně mazliví psíci, kteří se výborně hodí do rodin s dětmi. Milují svoji partu nejbližších a ostražitě si ji chrání. Kdo patří do smečky, je jednou pro vždy v bezpečí. Mají rádi děti, ale také ostatní zvířata. Je však třeba je od štěněte socializovat a nespoléhat se jen na jejich vrozené vlastnosti. Pokud jsou členy větší rodiny, kde mají možnost neustále být s někým v kontaktu, napomáhá to jejich psychické pohodě.

S dětmi byste však žádného psa neměli nechávat o samotě. Pro svou velikost mohou nechtěně menší členy rodiny porazit. Naučit byste proto měli děti, jak se mají k novému členu domácnosti chovat a zvykat byste měli i obráceně psa na děti.

Finanční náročnost

Chodský pes patří mezi středně velké psy a podle toho je i odpovídající finanční náročnost. Za štěně s PP můžete v dnešní době zaplatit v průměru okolo 20 000 Kč. Hned na začátku musíte koupit i výbavičku, jako je pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 3 - 7 tisíc Kč. 

Musíte si uvědomit, že pejsek stejně jako další členové domácnosti, potřebuje neustálý přísun potravy a čas od času lékařskou péči. Pokud budete mít zdravé štěně, nebude veterina až na pár očkování náročná, cca 2000kč ročně. Problém je, pokud nastanou komplikace, s tím se však dopředu nedá počítat. 

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 25 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 250 gr granulí denně, vyjde to přibližně na 750-1000 tgvb Kč měsíčně.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-50 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-30 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, hračky

Krmivo a péče

Chodský pes není na péči náročný. Základem je vybrat kvalitní krmivo, které podpoří zdravý a dlouhý život, takovými jsou například Rufky, které částečně nahrazují barf a zároveň nadmíru doplňují tolik potřebné živiny. Štěně by mělo nejdříve pokračovat v tom, na co je zvyklé, a postupně můžete zkoušet, zda mu Rufky vyhovují. Krmná dávka u štěněte je 4-5x denně, u ročního psa pak dělíme krmnou dávku většinou do 2 porcí. Přitom nezapomínejte na komplikace s přetočením žaludku, takže nechte psa po jídle vždy chvíli v klidu. Množství granulí je individuální, vyčtete ho na obalu granulí, v závislosti na aktivitě, věku a hmotnosti psa. 

Chodští psi samozřejmě celoročně línají, péče o srst je proto důležitá. Jednou týdně stačí vykartáčovat, jinak není třeba srsti věnovat přílišnou péči. Co se týká koupání, platí univerzální zásada: Vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý. Na druhou stranu právě jste si domu pořídili vodomila, který si najde nějaký rybník či potůček i bez vás.

Hlídejte i drápky, které je potřeba zastřihnout, pokud jsou už příliš dlouhé. Kontrolujte i čistotu uší a očí, v případě potřeby navštivte veterináře.

Vzhled

Tělo chodského psa je mohutné a vyrovnané, zaujme tak nejednoho kolemjdoucího. Jeho lesklá srst s hustou podsadou a elegantní pohyb prostě umí udělat první dojem. Jeho drobnější postava obdélníkového tvaru, oproti jiným ovčákům působí velmi kompaktně. Má velmi hustě osrstěný volně spuštěný ocas. Srst je dvoubarevná, žluté pálení s černou.  Na hlavě najdete neustále nastražené, špičaté, vztyčené uši trojúhelníkového tvaru, dlouhý čumák a oči mandlového tvaru. Psi dorůstají do ideální velikosti 56 cm a 25 kilogramů, fenky jsou drobnější.

Chovné stanice chodských psů

V případě, že si plánujete pořídit chodského psa, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

Rosa White

Klub přátel chodského psa

Zejeriss

Goxian

Český rubín