10 důležitých věcí o Havanském Psíkovi, které musíte vědět

Havanský psík patří mezi ty psí kamarády, kteří vás nenechají chvilku v klidu. Jsou velmi aktivní a milující parťáci, kteří nepokazí žádnou srandu. Jestli hledáte oddaného přítele, je tohle jedna z možných voleb, protože jakmile se dostane do vaší rodiny a najde ve vás důvěru, nikdy vás neopustí. Může se stát, že pro svou stoprocentní oddanost a závislost se u něho objeví separační úzkost, je proto potřeba vědět, jak s ním od začátku pracovat. Jinak patří mezi zdravá a dlouhověká psí plemena, která díky své velikosti mohou žít i v menším bytě a stát se bavičem i pro seniory. Díky své přátelské povaze vychází s ostatními členy rodiny, a to jak dvounohými, tak čtyřnohými.

 

10 věcí, které o havanském psíkovi musíte vědět

  1. Havanský psík je ideální pro svou velikost do menšího bytu, ale rád se proběhne i po velké zahradě.
  2. Díky své velikost a nenáročnosti je ideálním parťákem pro seniory nebo úplné začátečníky, kteří hledají věrného společníka.
  3. Jednou z největších položek bývá u psů krmivo a veterinární péče, díky jeho tuhému kořínku a velikosti, však není havanský psík finančně náročný. Neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit. Takové jsou třeba i naše granule Rufruf.
  4. Díky přátelské povaze vyjdou opravdu s každým, pokud zvládnete dobře socializaci je jisté, že bude výborným parťákem i pro další rodinné mazlíčky.
  5. I když vás může jeho křehká postava zmást, věřte, že tihle psíci něco vydrží, takže pokud hledáte psa turistu, šup s ním na delší túry, tenhle to bez problémů zvládne a ještě bude vděčný.
  6. Obecně se u všech psů dokonce i u takto menších nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Mnoha z budoucích problémů, lze předejít koupí psa s PP.
  7. Tihle pejsci nemají podsadu (srst), to znamená, že se vyhnete chlupové kalamitě. O jejich srst je však potřeba se starat, aby se z ní nestal jeden velký zašmodrchanec.
  8. Díky jeho povaze i velikosti bude dobré brát ho všude s sebou, bude vám vděčný a pro vás to určitě nebude nijak složité. Naučte ho však, jak cestovat, aby to pro vás či pro něj nebyl zbytečný stres.
  9. Asi byste měli vědět, že tihle psíci často bývají prodlouženou rukou vašeho zvonku. Zloděje sice nezneškodní, ale určitě vám o něm dají vědět.
  10. Tihle psíci jsou opravdu neuvěřitelně citliví a rychle se navážou na svého majitele, pokud nemáte dostatek času, promyslete, zda mu jste opravdu schopni zajistit hezký život. Bez vás bude nejspíše hodně smutný a někdy vzniká i separační úzkost.

Povaha

Havanský psík je naprosto bezproblémový, lehce ovladatelný akčňák, který si rychle získá vaši náklonnost. Je to velmi kontaktní psík, který potřebuje cítit blízkost své rodiny, rozhodně to není samotář, co vydrží v kotci. Díky své inteligenci se snadno učí a tak vás možná překvapí, že i menší plemeno může být stoprocentně poslušné a vychované. Miluje vylehávání na gauči, ale je i ideálním parťákem na túry. Díky jeho oddanosti a přátelskosti je ideálním společníkem pro život. Je neagresivní a nedominantní, díky čemuž se snese se všemi ostatními lidmi i psíky, a přitom z vás nespustí oči. Tohle plemeno je velmi ostražité nejspíše vás bude informovat o příchodu či odchodu sousedů.

Zdraví

Havaňáci patří mezi dlouhověká psí plemena, je však potřeba vybrat opravdu kvalitní chovatelskou stanici a psa s PP:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Jedná se o dědičnou chorobu, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí dysplazie je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Zuby: Častým problémem nejen u havanských psíků, ale celkově u menších psích plemen je s jejich chrupem. Je proto potřeba nepodcenit zubní hygienu. Chrup čistit a pokud uvidíte problém, zajít k veterináři.
  • Oční onemocnění: Jejich oči jsou okny do duše, mají krásný pohled, je však potřeba je kontrolovat. Tihle psíci mohou mít šedý zákal, ale pro svou velikost může dojít i k jejich poranění.
  • Hypotyreóza: Stále častěji se vyskytující onemocnění štítné žlázy může potrápit i havanské psíky. Jakmile si všimnete, že je váš psík často slabý, ospalý a rychle se unaví, zpozorněte a navštivte svého veterináře.
  • Hluchota: Tihle psíci v pozdějším věku často trpí i na hluchotu. Pokud si všimnete, že pejsek přestává slyšet, zajděte za veterinářem.

Výchova a výcvik havanského psíka

Díky jejich inteligenci a učenlivé povaze nebude práce s havanským psíkem nijak náročná. Pokud se mu budete opravdu věnovat, je pravděpodobné, že bude bezproblémů fungovat. Pro svou oddanost a lásku k vám se bude snažit naučit každý nový povel, aby vás potěšil. Pamatujte však, že pro jejich citlivou povahu bude potřeba vychovávat pomocí pozitivní metody s pamlskem v ruce, nátlakem a tvrdou rukou ničeho nedocílíte, maximálně zlomíte jeho důvěru ve vás.  

Nenechte se od výcviku odradit jeho velikostí. Naopak začněte s výchovou, výcvikem i socializací od prvního dne, kdy k vám přijde štěně do rodiny. Pokud budete chtít začít socializovat až vyroste, může se stát, že se v pozdějším věku bude bát, což bude řešit bázlivostí nebo agresí. Radíme proto na nic nečekat a začít okamžitě.

U těchto psů může vzniknout separační úzkost. Bude proto dobré, pokud ho začnete velmi brzy navykat na to, že někdy bude muset vydržet doma sám. Nedoporučujeme hned v prvních dnech, to si na vás a nové prostředí teprve zvyká. Musí vám začít důvěřovat, aby zjistil, že se vždy vrátíte. Ale určitě s tím neotálejte, jinak by mohl být do budoucna problém. Postupem času mu tak dávejte více prostoru a následně mu samotu vynahraďte dostatkem společných aktivit.

Nezapomeňte trénovat i cesty hromadnou dopravou, základní manipulaci, návyk na hlasité zvuky nebo pobyt v kleci. Ukažte mu vše, co bude muset zvládat. Díky tomu si neuvěřitelně ulehčíte společnou budoucnost.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Havanský psíci jsou skvělými parťáky do rodiny. Ať už jste senior, který hledá parťáka nebo členem velké rodiny s dětma, tenhle pejsek k vám určitě patří. Je však potřeba si uvědomit nejen to, že díky jeho velikosti máte velkou převahu a bude se vám tak skvěle ovládat, ale i to, že je potřeba dát na něho pozor. Naučte děti, jak se k němu mají chovat a mějte ho často pod dohledem. 

Jako s každým psím plemenem, je potřeba s ním pracovat. Má velké predispozice k tomu být bezkonfliktní, neagresivní a přátelský, je však potřeba mu ukázat, že se nemá čeho bát a může tyto svoje vrozené vlastnosti bez problémů rozvíjet. Správná socializace je proto základ, takže i přes jejich velikost, se nebojte je nechat začlenit, jinak by se mohlo stát, že nebudou umět s ostatními vycházet. 

K cizím lidem jsou ze začátku spíše rezervovaní, přesto nezapomeňte, že na všem se dá pracovat.

Finanční náročnost

Havanský psík je pes malého vzrůstu. K životu potřebuje jen dostatek hraček a hlavně kvalitního krmiva. Nejpřirozenější je pro psy druhově přirozená strava, čili maso, kosti a vnitřnosti. Pokud nechcete barfovat, je potřeba se alespoň co nejvíce kvalitou krmiva barfu přiblížit. Pro havanské psíky doporučujeme tyto granule. Denní dávka pro vašeho psa bude přibližně 70 gr granulí denně, což vyjde přibližně na 200-400 Kč měsíčně. 

Za štěně s PP zaplatíte i 15 000 Kč, doporučujeme však udělat tuto větší investici na počátku, a ušetřit si možné budoucí výdaje na veterině, které mohou nastat za psíka bez PP. 

Nezapomeňte mu připravit jeho domeček. Pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na 4 tisíc Kč.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok25-35 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky6-12 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, hračky

Krmivo a péče

Havanský psík patří mezi malá psí plemena. Díky jeho dlouhověkosti a tuhému kořínku není péče o něj příliš náročná. Důležité je si uvědomovat jeho velikost a v případě potřeby mu pomoci. 

Základem je vybrat kvalitní krmivo pro psy malého vzrůstu. A pokud nechcete barfovat, je na čase se poohlídnout po granulích, které se mu blíží. Dnes již výrobci granulí umí vyrábět granule za nízkých teplot, díky čemuž obsahují lépe stravitelné živiny. Z naší nabídky doporučujeme pro havajského psíka granule z krůtího masa. Dávkujte dle návodu na obalu, s ohledem na věk, aktivitu a stáří psa. U štěněte rozdělte krmnou dávku 4-5x denně, jak je zvyklí, později dávku rozdělte do 2 jídel denně. 

Havanský psík má hedvábnou srst, o kterou je třeba pečovat. Pravidelné zastřihávání jednou za tři měsíce by mělo být pravidlem. Každý den se vyplatí ho i kartáčovat, aby se mu netvořily dredy. Vykoupat je potřeba jen, pokud je opravdu špinavý.

Co byste neměli podcenit je kontrola drápků, zda nejsou potřeba zastřihnout. A hlídat byste měli i uši, oči a hlavně pak zuby, které jsou u havanských psíků častý problémem.

Vzhled

Na havanském psíkovi vás na první pohled zaujme jeho srst, která je krásná, hedvábná a hlavně na rozdíl od ostatních psíků má mnoho barevných provedení. O tom se může jeho bratránkům (bišonci, maltézáci…) jen zdát. Nízký a robustní psík patří mezi malá psí plemena, s delším, rovnoměrně osvaleným tělem, rovným hřbetem a ocáskem stočeným buď k hřbetu nebo kolmo vztyčeným. Na hlavě má velké tmavé oči mandlového tvaru a uši svěšené směrem dolů. Hmotnost dosahuje 3-6kg a dorůstá do 28 cm.

Chovné stanice havanských psíků

V případě, že si plánujete pořídit havanského psíka, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

CHS Angel Navajo

CHS Tacito

CHS Entimo

CHS Zdejda

CHS Beskydský vítr