10 důležitých věcí o Labradorském Retrivrovi, které musíte vědět

Pokud se řekne labradorský retrívr, jistě se vám okamžitě vybaví přátelský výraz, zabalený do rošťáckého kukuče s neustále se vrtícím ocáskem. Jeho skvělá povaha vás doslova odzbrojí už v první minutě. Málokteré plemeno dokáže sympatizovat s lidmi i zvířaty, a to jak známými, tak neznámými, jako právě labradoři. Tomuhle pejskovi je to zkrátka vlastní, proto pokud nepodceníte socializaci, získáte jednoho z nejspolečenštějších psů na světě. Aby se z něho nestal Marley (film: Marley a já) nesmíte zanedbat výcvik a musíte mu věnovat dostatek stimulů, jinak se může stát, že přebere otěže ve vaší rodině. Jinak ale je pro jeho charakteristické vlastnosti jedním z nejoblíbenějších plemen vůbec. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého psího parťáka.

 

10 věcí, které o labradorském retrívru musíte vědět

  • Labradorský retrívr potřebuje kontakt s rodinou, takového psa nemůžete zavřít samotného na zahradu, nebude šťastný. Nikdy se nestane ostrým hlídačem, tahle role mu nesedí. Naopak je to společenský a přátelský člen rodiny a dokonalý parťák pro vaše děti, kterému nedělá problém život v bytě, hlavně když vás bude mít po svém boku. 
  • Problém může mít právě se zvládáním samoty, pokud jste velmi vytížení, znovu zvažte, zda si tohle plemeno opravdu pořídit, protože po vás bude určitě smutnit. 
  • Labrador trpí silným sklonem k nadváze a cukrovce. Pro zajištění dlouhého života je proto potřeba dát si práci s výběrem kvalitního krmiva. Ideální je krmení syrovým masem nebo granulemi, které byly vyrobeny šetrně, za nízkých teplot. Více o výběru krmiva pro labradora zde>.
  • Labradoři budou velmi hraví a mazliví, možná si myslíte, že to s postupem času vyprchá, opak je však pravdou. Tihle psi se budou chtít mazlit celý život.
  • Tihle psi skvěle vycházejí i s dalšími zvířaty, pokud nepodceníte jejich socializaci bude i skvělým parťákem vašim dalším domácím mazlíčkům.
  • Labradoři milují sport, budou vás doprovázet na dlouhé výpravy za dobrodružstvím. Běh, procházka nebo plavání, miluje všechny aktivity, které bude moci dělat s vámi a nevadí mu k tomu ani horší počasí.
  • Vhodní jsou tihle psi i pro začátečníky, jelikož má skvělou povahu a velký apetit, udělá za pamlsek takřka cokoli. Pozor však na obří náchylnost k nadváze, která tohle plemeno pro jejich lásku k jídlu často postihuje.
  • Pro někoho může být problém jejich silná línavost, smířit se budete muset s tím, že po celý rok budete muset srst pravidelně vyčesávat, a přesto budete nosit část svého psíka neustále na sobě.
  • Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).
  • Labradorský retrívr patří mezi plemena střední velikosti. Jejich finanční náročnost je proto tomu odpovídající. Prvotní investicí bude jejich pořízení, které se může vyšplhat až na 30 tisíc korun. Další investice očekávejte v podobě veterinární péče, krmiva, pamlsků a dalších nezbytných věcí (kotec, pelech, misky, vodítka, obojky…) minimálně dalších 20 tisíc korun ročně.

Povaha

Labradorský retrívr má do určité míry jednu z nejlepších povah, jakou byste u psů hledali. Je velmi chytrý, snadno ovladatelný a velmi oddaný. To z něj dělá oblíbeného člena domácnosti nebo třeba nepostradatelného pomocníka pro handicapované. Díky přirozené inteligenci a velké trpělivosti je vhodný i pro začátečníky. Velké množství energie rád vybije s vámi na delší procházce nebo při běhu vedle vašeho kola. Je však důležité mu ukázat, kdo je vůdcem smečky a neustále s ním, jako s každým psem, pracovat. Přirozeně se vám pak podřídí a oddaní budou celé rodině. 

Zdraví

Labradoři se dožívají vysokého věku, přesto se ani jim některé choroby nevyhnou. Podpořit jejich zdraví můžete kvalitní a vyváženou stravou. Mezi nejčastější onemocnění tohoto plemena patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění labradorů je dysplazie kyčelního kloubu. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jednou z nejčastějších nemocí. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy. 
  • Torze žaludku: Život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.
  • Šedý zákal: Labradorský retrívr může mít v pozdějším věku i problém s očima. Skvrny na oční čočce a zhoršení zraku v důsledku atrofie sítnice. Jelikož může dojít ke ztrátě zraku, je potřeba to řešit zavčasu.
  • Alergie: Labradoři jsou náchylní i k různým alergiím, proto dobře sledujte svého psa a pokud se nadměrně olizuje tlapky či drbe tlamičku, zajděte k veterináři.
  • Nadváha: Jedním z velkých problémů je i nadváha. Možná se může zdát toto onemocnění jako banální, ale věřte, že patří mezi velmi závažné. Vše totiž souvisí se vším a v konečném důsledku může potrápit všechny orgány a klouby. Držte proto krmné dávky, nepřejídejte svého milovníka jídla a zároveň držte sportovní aktivity. 

Výchova labradora, aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Labradorský retrívr je skvělý parťák na cesty. I když kvůli svým rozměrům může být trochu nepohodlné s ním cestovat, nezkazí žádnou srandu, je velmi společenský a bude stát vždy po vašem boku. Běh, túry, plavání či společně psí sporty (dog dancing, agility, frisbee), vše ho bude bavit. I mentální zábava ho dokáže pořádně unavit, díky své přirozené inteligenci mu to však nedá a bude hledat řešení havolamů.

U štěňat je nutné dávkovat množství pohybu. Jelikož se jedná o psi většího vzrůstu, kteří mívají později problém s pohybovým aparátem, je potřeba ho nenechat správně vyvinout.  Neměli bychom je nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). 

Tenhle pejsek je díky své inteligenci a trpělivosti ideální i pro začátečníky, protože vám nějakou tu chybu lehce odpustí. Důležitá je pozitivní metoda výcviku s pamlsky, protože tenhle jedlík za to udělá cokoli. Nekazte jeho důvěru k vám fyzickými tresty, nebude to mít ten správný účinek. 

Důležité je ho učit manipulaci. Prohlížejte si tlamičku, koukejte do uší nebo tahejte za tlapičky a noste v náručí, musíte ho zvyknout na kontakt, dost to usnadní třeba návštěvy u veterináře. Pokud s ním budete chtít cestovat, naučte ho jezdit v přepravce nebo ho vezměte do dopravního prostředku. Zvykejte ho na hluk, kterému se každý rok na Silvestra stejně nevyhnete. Učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, buďte trpěliví, ale i důslední. Jako každého psa, těžko ho budete přeučovat naučené zlozvyky.

Intenzivně byste se měli od samého začátku věnovat výcviku a socializaci. Labradoři jsou šikovní, je však potřeba s nimi pracovat. Naučit je poslušnosti i kontaktu s ostatními. Proto je berte všude, kam máte namířeno, je důležité, aby se nebáli cizích lidí, zvířat ani prostředí. Ruku v ruce s tím, ho však musíte dokonale ovládat, proto byste měli zvážit výcvik poslušnosti. K tomu bude ideální cvičák a psí školka, kde si může postupně zvykat na kontakt s jinými psy. Jen tak si získáte psího kamaráda se skutečně stabilní povahou, což při tak dlouhém soužití je k nezaplacení.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Pokud se snažíte najít psa do rodiny bude pro vás labrador asi volbou číslo jedna. Labradoři jsou nejlepšími parťáky, co dokážou bezproblémů vycházet se všemi. Děti nebo zvířata, nepohrdnou žádným kamarádem. Mají svatou trpělivost a jsou nerozbitní, důležité je od začátku nastavit pravidla a těmi se řídit. Ale také ukázat členům domácnosti, jak se mají k němu chovat. 

U dětí je ten problém, hlavně u těch menších, že ne vždy odhadnou, co si můžou k pejskovi dovolit, většinou o tom ani nepřemýšlí. Proto jim ukažte, jak se psem bezpečně manipulovat a zároveň psa navykejte na to, aby se tak snadno nevyděsil. Větší psi se obecně nedoporučují k malým dětem, jelikož si neuvědomují svoji velikost a korodinace těla není rovněž vždy na vysoké úrovni, lehce se tak může stát, že pejsek svým pohybem dítě čas od času nešikovně strčí a dítě upadne. A i když budete mít vše stoprocentně zvládnuté, buďte u jejich kontaktu, nikdy nevíte, jak pes zareaguje, když mu třeba vletí do ucha včelka. 

Základem pro jakýkoli vztah je socializace. I takhle společenské a přátelské plemeno může mít problém, pokud nebude trénovat, jak se v určitých chvílích chovat. Proto ho od malička berte hrát s ostatními zvířaty. Musí pochopit komunikaci ve zvířecí říši, aby věděl, jak se v jaké situaci chovat a později při každém nedorozumění neútočil nebo neutíkal na svou ochranu.

Finanční náročnost

Labradorský retrívr patří mezi středně velké psy a podle toho je i odpovídající finanční náročnost. Za štěně s PP můžete v dnešní době zaplatit v průměru okolo 30 000 Kč. Hned na začátku musíte koupit i základní výbavu, jako je pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 2 - 5 tisíc Kč. 

Dále pak v průběhu života budou dvě hlavní položky, veterina a krmivo. Pokud budete mít zdravé štěně, nebude veterina až na pár očkování náročná, cca 2000kč ročně. Problém je, pokud nastanou komplikace, s tím se však dopředu nedá počítat. 

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100gr krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 40 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 400 gr granulí denně, vyjde to přibližně na 1500-2000 Kč měsíčně. 

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok30-40 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky20-30 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Labradorský retrívr není na péči náročný. Základem je vybrat kvalitní krmivo, které podpoří zdravý a dlouhý život. Štěně by mělo nejdříve pokračovat v tom, na co je zvyklé, a postupně můžete zkoušet, zda mu nějaké krmivo nevyhovuje více. Konkrétně u Labradorů bývá s krmivem problém, jelikož mají poměrně velké predispozice k obezitě. Nejlepší možností, jak tomuto plemeni zajistit zdravou stravu, která snižuje riziko obezity, je krmit ho syrovým masem. Syrové maso je zároveň i nejpřirozenější stravou pro toto plemeno. Pokud však na krmení syrovým masem nemáte čas, existují i alternativy, které se syrovému jídelníčku blíží. Jednou z alternativ jsou granule "lisované za studena", o kterých se více dozvíte například zde. Krmná dávka u štěněte je 4-5x denně, u ročního psa pak dělíme krmnou dávku většinou do 2 porcí. Přitom nezapomínejte na komplikace s přetočením žaludku, takže nechte psa po jídle vždy chvíli v klidu. Množství granulí je individuální, vyčtete ho na obalu granulí, v závislosti na aktivitě, věku a hmotnosti psa. Jelikož mají labradoři velký apetit, může docházet k jejich přejídání a následné obezitě, dobře proto psíka hlídejte a jakmile uvidíte, že už nemá ty atletické křivky, co míval, snižte dávku a přidejte pohyb, zamezíte tak možným budoucím komplikacím. 

Labradoři opravdu hodně celoročně línají, péče o srst je proto důležitá. Pokud ho budete pravidelně vyčesávat, snížíte množství chlupů na sedačkách, podlaze i na vás samotných. Co se týká koupání, platí univerzální zásada: Vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý. Na druhou stranu právě jste si domu pořídili vodomila, který si najde nějaký rybník či potůček i bez vás.

Hlídejte i drápky, které je potřeba zastřihnout, pokud jsou už příliš dlouhé. Kontrolujte i čistotu uší a očí, můžete tak zjistit zavčasu změny a řešit třeba šedý zákal včas. V případě že si pes drbe uši, nebo mu hodně teče z očí, může se jednat o zánět, v tom případě ho vezměte k veterináři.

Vzhled

Tělo labradora je mohutné a vyrovnané, nesmí být však zavalité. Je to středně velký pes s širokým hrudníkem a hlavou. Nohy má pevné a mezi prsty blány, díky kterým si může užívat plavání, jeho velmi oblíbenou aktivitu. Ocas má dlouhý na konci stočený vzhůru. Srst je jednobarevná a velmi hustá, proto dobře zvládá chladnější teploty. Barevné varianty jsou žlutá, černá a hnědá.  Psi dorůstají do ideální velikosti 57 cm a 40 kilogramů, fenky jsou drobnější. Charakteristické jsou pronikavé oči, které drží neustálý kontakt s majitelem a velké srdce, které pro něj bije. 

Chovné stanice labradorských retrívrů

V případě, že si plánujete pořídit labradora, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

NICE FRIEND

Z BOHYNE LOVU CS

ORVET

ROYAL STANDARD

CHS Z ČESKOMORAVSKÉ VYSOČINY

ROYAL GLADE

OD TŘÍ JASANŮ

BLAZING DIAMOND

MERLUCIUS