10 důležitých věcí o Německém Ovčákovi, které musíte vědět

Univerzální psí společníci, jak se německým ovčákům přezdívá, jsou všestranně nadaní a oddaní parťáci, kteří se stali prodlouženou rukou člověka. Díky svému potenciálu a učenlivosti s námi začali spolupracovat i na profesionální úrovni. Oddanost, nepřeberné množství energie a přirozená inteligence z nich dělá cenné příslušníky policie, armády či celní služby. Jejich fyzické i povahové vlastnosti z nich vytvarovaly parťáky, na které je spoleh. Zkrátka si našli cestu k lidem, ze které už nesešli.

A i když byste asi našli lepší obranáře, stopaře nebo vodící psy, nenajdete plemeno, ve kterém se snoubí tohle vše k univerzálnímu použití. Přitom to nejsou psi jen na práci, mohou být i skvělými domácími hlídači, ale potřebují cítit, že vy jste vůdcem smečky, jinak se lehce stane, že vám tohle plemeno přeroste přes hlavu. 

Němečtí ovčáci jsou sportovci, co budou po vašem boku zdolávat vysokohorské túry, excelovat v psích sportech nebo třeba jen sekundovat při běhu, tohle plemeno jen tak neutaháte. Vycházet budou skvěle s dvounohými, stejně jako čtyřnohými parťáky, je jen potřeba s nimi pracovat a začít je v raném věku socializovat. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více.

10 věcí, které o německém ovčákovi musíte vědět

  • Německý ovčák je neuvěřitelně inteligentní, lehce cvičitelný a oddaný parťák, který se pro své vlastnosti, častěji, než jakékoliv jiné plemeno, vyskytuje u ozbrojených složek. Je to i díky tomu, že s ohledem na svou velikost a atletickou postavu budí respekt a neváhá pro svého majitele nastavit vlastní krk, při těch nejrizikovějších situacích.
  • Německý ovčák není přirozeně důvěřivý, je tak třeba si důvěru mezi vámi vybudovat a hlavně ji nikdy nezklamat. Pak bude oddaným členem rodiny, který vás bude chránit před okolním světem.
  • Jednou z největších položek bývá u psů krmivo a veterinární péče, díky jeho tuhému kořínku, však není chodský pes finančně náročný. Neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit.
  • Málokteré plemeno je tak oddané, to jde však ruku v ruce s jeho přirozenou ostražitostí, díky které jsou skvělými hlídači. Hodí se tak hlavně na zahradu k domku, která se stane jejich teritoriem.
  • Němečtí ovčáci jsou velmi inteligentní a doslova překypují energií, kterou potřebují někde vybít. Zabavit byste je měli jak fyzicky, tak mentálně. Rádi se učí nové kousky a jsou velmi vytrvalí, můžete tak zkusit psí sporty, inteligentní hry i náročnější výcvik.

  • Neměli byste podcenit jeho socializaci a výcvik, jinak se může stát nebezpečným protivníkem ostatních lidí i zvířat. Přeci jen je to doslova zbraň v rukou člověka, je tak potřeba si uvědomit, že za něho máte stoprocentní zodpovědnost a dopředu zvážit, zda takové plemeno dokážete ukočírovat.
  • Jejich inteligence jim je i určitým prokletím, potřebují totiž zaměstnávat hlavu a pracovat opravdu často. U málokterého plemene je třeba si dát opravdu od první chvíle pozor na výchovu, jako právě u německého ovčáka. Proto není tenhle pes ideální pro úplné začátečníky. Potřebuje totiž pevnou ruku a přirozenou autoritu, kterou bude respektovat a poslouchat, nikoli však tvrdý výcvik plný korekcí.
  • Tihle psi mají opravdu hustý kožíšek, který zvládne jakékoli počasí. Není ho třeba ani nijak udržovat, počítat je třeba jen se silnou línavostí v některých měsících.
  • Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).
  • Je rozhodně dobré ho od samého začátku zvykat na vše, co s ním budete chtít podnikat. Jízda v MHD, cestování v autě, hlasité zvuky, různé povrchy, prohlížení uší, očí i zubů. Ulehčíte si společný život, který může být díky jejich dlouhověkosti opravdu dlouhý.

Povaha

Osobnost tohoto plemena je složitá, má totiž neuvěřitelný temperament, se kterým je třeba neustále pracovat. Poslechnou na slovo, avšak vyžadují pevnou ruku. Díky své přirozené inteligenci budou nejspíše zkoušet vaši trpělivost a lehce se naučí toho využívat, pokud párkrát povolíte. Pro jejich velikost a sílu není lehké s nimi vyjít, pokud podceníte socializaci a výcvik. Chce to s nimi proto pracovat od samého začátku, být trpělivý a důsledný, stát se vůdcem jejich smečky. Jinak se stane frustrovaným a agresivním jedincem, kterého už nikdo neukočíruje.

Není snadné si získat jejich důvěru, přesto bez ní s nimi nehnete. Potřebují přirozenou autoritu svého pánička, kterého budou poslouchat. Je tak pravděpodobné, že opravdu blízký a oddaný vztah bude mít jen s ním. Při správném výcviku však dokáže fungovat a poslechnout i další členy domácnosti. 

Díky své odvaze a loajalitě jsou ideální i jako pracovní plemena. Stávají se rekruty vojáků, parťáky policistů i kolegy celníků. Pro svého pána dokážou neuvěřitelné věci a vybičovat se k neuvěřitelným výkonům. Chrání ho, a oni se tak na ně mohou stoprocentně spolehnout. Takový vztah se však buduje dlouho. A i když jsou smečkovití a potřebují svého pánička poblíž, vyhledávají často i krátkodobou samotu. Ve svém živlu jsou hlavně venku, tohle tak nejspíš nikdy nebude typický „gaučák“ do bytu. Jednoduše řečeno potřebuje prostor a řád a denní režim.

Zdravotní rizika

Němečtí ovčáci se dožívají věku okolo 11-13 let, přesto se ani jim některé choroby nevyhnou.

Nejčastější onemocnění německého ovčáka

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění německých ovčáků. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jedním z častých onemocnění. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy.
  • Torze žaludku: Život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.

Výchova německého ovčáka, aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Výchova německého ovčáka je snadná, ale i složitá zároveň. Pokud jste zkušení chovatelé, jistě nám dáte za pravdu, že s málokterým psem se trénuje a cvičí tak snadno, jako s nimi. Díky jejich přirozené inteligenci, snaze se neustále učit nové věci, nehynoucí energii a pracovitosti, je to opravdu za odměnu. Na druhou stranu, pokud jste si nezískali jejich respekt, může to být velmi složité a jejich přístup k vám velmi ostrý.

Jejich výchova se bude odvíjet hlavně od toho, na jaké účely psa pořizujete. Jinak k němu budete přistupovat, jako k mazlíčku do rodiny, jinak jako k hlídači u baráku. Tak či tak však bude potřeba psa vychovat a pamatovat na to, že to, co se naučí během prvního roku, je základ, ze kterého budete nadále čerpat.

Vše se bude odvíjet od vašich prvních společných dnů. Pokud nastavíte pravidla a budete je důsledně dodržovat, pochopí to. Je jen potřeba to nepodcenit, protože tihle psi neodpouštějí a nezapomínají. Navíc snesou i přísnější výcvik, rozhodně však nesmíte zlomit jejich důvěru, jakmile si k vám vybudují vztah, budou vašimi věrnými společníky navždy.

U štěňat je nutné dávkovat množství pohybu. Jelikož se jedná o psy středního vzrůstu, kteří mívají později problém s pohybovým aparátem, je potřeba je nechat správně vyvinout. Neměli bychom je nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). Zároveň bychom neměli opomenout dostatečně kvalitní stravu, pamatujte, že čím aktivnější psík, tím důležitější je správné stravování. Jednou z možností jsou granule Rufky, které dodají dostatek živin a částečně nahradí barf.

Do společných aktivit byste měli zařadit nejen běh či túry, ale i společně psí sporty. Nejběžněji se s německými ovčáky dělá sportovní kynologie, tedy poslušnost, obrany a stopa. Můžeme vám zaručit, že váš německý ovčák bude nadšený i z mentálních aktivit, kterými mu zamotáte hlavu a donutíte ho trochu přemýšlet.

Nepodceňte rozhodně ani socializaci, berte ho všude, kam máte namířeno. Je důležité, aby se nebál cizích lidí, zvířat ani prostředí. Musíte mu vybudovat sebevědomou povahu. Frustrace, strach či agrese by byl do budoucna opravdu velký problém, takže nezapomínejte na rozmanitost a berte ho opravdu všude.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Tohle plemeno je v mnoha směrech výjimečné, ale jen v případě, že s ním už od štěněte pracujete správně, jelikož by se těžko přeučoval. Nečekejte, že váš německý ovčák bude od začátku kontaktní, přátelský a důvěřivý. Nebude. Budete si muset důvěru získat. A i když začne, je pravděpodobné, že vy budete jediný pániček, kterého bude stoprocentně brát. Ostatní bude jen trpělivě snášet. Dobré je také ho naučit, že vás nemusí ochraňovat.

Lepší je tohle plemeno pro zkušené majitele, či starší děti, pro jeho velikost a sílu se nehodí k malým dětem nebo k seniorům. Je potřeba vědět, jak s ním pracovat a jak se stát vůdcem jeho smečky, aby vás nepřerostl. A i když si jím budete jakkoli jisti, nikdy ho nenechávejte s dětmi bez dozoru.

Podobně obezřetní buďte i s ostatními čtyřnohými parťáky. Nenechávejte ho si vše vyřídit po svém. Usměrňujte ho a veďte, je potřeba mu ukázat, jak se má ve společnosti ostatních chovat.

Finanční náročnost

Německý ovčák patří mezi středně velké psy a podle toho je i odpovídající finanční náročnost. Za štěně s PP můžete v dnešní době zaplatit v průměru okolo 20 000 Kč. Hned na začátku musíte koupit i výbavičku, jako je pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít na 2 - 5 tisíc Kč. Hračky budou velmi důležité, aby se zabavil, mezitím, co nejste doma. Věřte, budete rádi, pokud se zabaví něčím, co chcete, ne, čím nechcete.

Musíte si uvědomit, že pejsek stejně jako další členové domácnosti, potřebuje neustálý přísun potravy a čas od času lékařskou péči. Pokud budete mít zdravé štěně, nebude veterina až na pár očkování náročná, cca 2000kč ročně. Problém je, pokud nastanou komplikace, s tím se však dopředu nedá počítat.

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100 graml krmiva na 10 kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 30 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 300 gramů granulí denně. Podle zvolené kvality krmiva můžete počítat, že za stravu svého ovčáka dáte od 1000 do 2500 korun měsíčně.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-50 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky20-35 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, výcvik

Krmivo a péče

Německý ovčák není náročný, co se týká péče. První, co je třeba zajistit, je kvalitní krmivo, které podpoří zdravý a dlouhý život. Štěně by mělo nejdříve pokračovat v tom, na co je zvyklé, a postupně můžete zkoušet, zda mu Rufky vyhovují. Krmná dávka u štěněte je 4-5x denně, u ročního psa pak dělíme krmnou dávku většinou do 2 porcí. Přitom nezapomínejte na komplikace s přetočením žaludku, takže nechte psa po jídle vždy chvíli v klidu. Množství granulí je individuální, vyčtete ho na obalu granulí, v závislosti na aktivitě, věku a hmotnosti psa. 

Němečtí ovčáci samozřejmě celoročně línají. Pokud je venku na zahradě, asi vás to příliš obtěžovat nebude, pokud ho chcete mít doma, budete muset vyčesávat. Co se koupání týká, vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý.

Hlídejte i drápky, které je potřeba zastřihnout, pokud jsou už příliš dlouhé. Kontrolujte i čistotu uší a očí, v případě potřeby navštivte veterináře.

Vzhled

Středně velké psí plemeno se vzpřímeným postojem, to je německý ovčák. Má atletickou rovnoměrně osvalenou postavu a hlavu klínového tvaru. Oči má ostražité, mandlového tvaru. Uši jsou neustále vzpřímené, v postoji sbíhajícím se k sobě. Mají dobře vyvinutý krk, na široké hrudi a silném hřbetu. Ocas je nesen v oblouku svisle podél těla. Německý ovčák může mít krátkou či delší srst vždy s dvojitou podsadou. Delší bývá na krku, zadních končetinách a ocasu. Základní barvy jsou černá, červenohnědá, hnědá, žlutá a šedá. Psi dosahují až 65cm a 40kg, feny 60cm a 32kg.

Dlouhosrstý německý ovčák

Krátkosrstý německý ovčák

Chovné stanice německých ovčáků

Pokud si plánujete pořídit německého ovčáka, doporučujeme si ověřit, zda některá z následujících chovných stanic zrovna nemá vrh. 

Daxis

Šumavská stráž

Podbrdský kraj

Majorův ráj

Cetrio