Můžou granule způsobit u psa rakovinu?

Stejně jako u lidí, i u psů se začíná objevovat nádorové onemocnění, při kterém se buňky vymknou kontrole a začnou autonomně růst. Pokud je navíc nádor zhoubný může způsobit i předčasnou smrt psa. Rakovina se stala civilizační chorobou, která může být ovlivněna hned několika faktory. Kromě vrozených predispozicí psa, které nejste schopni ovlivnit, má vliv i prostředí, ve kterém pes žije. Stále častěji se mluví i o nadměrné veterinární péči, která může být pro psa více škodlivá, než by se na první pohled mohlo zdát. Nejčastější příčinou vzniku rakoviny je však spojována s krmivem a hovoří o tom i mnohé studie. 

Při bližším výzkumu bylo zjištěno, že vlci, ze kterých psi pocházejí, neumírají na rakovinu v takové míře jako psi. Rozdíl mezi nimi a psi je v tom, že vlci zůstali věrni svému jídelníčku, zatímco psi přijali ten náš. 

Na základě toho další výzkum prokázal, že zatímco psů, kteří umírají na rakovinu a jsou krmeni syrovým masem jsou 3%, psi krmení průmyslově vyráběnými granulemi a umírají na rakovinu je 43%. 

Co je na granulích tak škodlivé?

Krmivo pro zvířata je vyráběné tak, aby bylo skladné a mělo dlouhodobou trvanlivost. Průmyslové granule obsahují hlavně semletý odpad z potravinářské výroby a rostlinných produktů. Za teploty přesahující 150°C se zničí velká část živin, včetně vitamínů, aminokyselin a enzymů. 

Při extruzi je problémem i vznik denaturovaných bílkovin a sacharidů, které mohou být karcinogenní. Můžete si to představit tak, že jako když si děláte steak a spálíte ho, doporučuje se spálenou část nejíst, jelikož může obsahovat karcinogenní částečky. V granulích jsou takové částečky prostě všude. 

Granule jsou navíc tvořeny z velké části bílkovinami, škroby a sacharidy, které drží hmotu pohromadě. Problém je, že jejich tepelným zpracováním, se podle národního onkologického institutu, vytváří takové chemické reakce mezi aminokyselinami a cukry, které jsou rovněž karcinogenní.

Aby psům hmota bez chuti a zápachu, kterou zbavili všeho zdravého chutnala, musí do ní přidat umělé příchutě, živiny a vitamíny. A každý asi tušíme, že éčka nejsou zdravá pro lidi, natož pro zvířata.

Rufky se snaží navrhnout optimální stravu pro vašeho psa

Neříkáme, že každé zvíře, které bude krmené granulemi dostane rakovinu. Nikdy však nevíte, jaké predispozice zvíře má a jak silný je jeho imunitní systém. Mělo by nám však jít o to, zajistit našim parťákům spokojený život. Pokud existují studie, které vidí spojitost mezi tímto způsobem stravování a nemocemi, které se u psů začaly vyskytovat, je dobré zamyslet se, čím chceme psa doopravdy krmit. 

V případě, že se rozhodnete neriskovat jejich zdraví a dopřát svým psíkům spokojený život, můžete krmit BARF. Pro lidi, kteří mají málo času bychom doporučovali zařadit syrovou stravu na psí jídelníček alespoň jedenkrát týdně. Málo je pořád lepší než nic. Syrové maso můžete také kombinovat s další, komfortnější variantou. Tou jsou za studena lisované granule z čerstvého masa. Například naše recepty obsahují čerstvé maso plné vitamínů a živin, se kterými pracujeme tak, aby jich bylo co nejvíce  zachováno v hotovém krmivu. V Rufrufu si totiž uvědomujeme, že kvalitní suroviny musí být doprovázeny i šetrným výrobním postupem. A i když Rufky nejsou tak skvělé jako syrové maso, svým přístupem se snažíme BARFu alespoň přiblížit.

Zdroje:

http://mercola.fileburst.com/PDF/HealthyPets/Turesky-Article.pdf

http://mercola.fileburst.com/PDF/HealthyPets/Knize-Article.pdf