10 důležitých věcí o Zlatém Retrívrovi, které musíte vědět

Taky vidíte svoji budoucnost naprosto zřetelně? Čtyřčlenná rodina, domeček s velkou zahradou a po ní pobíhá pejsek. Tak schválně, jaká to bude rasa? Určitě zlatý retrívr! Proč? Protože to je ten nejlepší možný rodinný a společenský pes, který se dlouhodobě řadí mezi nejoblíbenější plemena vůbec. Láskyplný pohled a velké srdce, to je základní charakteristika, která popisuje tohohle zlaťáka. Pro zlatého retrívra je typický přátelský výraz s neustálým úsměvem. Tihle psi mají snad jedinou nevýhodu, a sice jejich línavost. Jinak jsou totiž naprosto dokonalými parťáky pro celou rodinu, kterou si okamžitě zamilují. S neustále se vrtícím ocáskem vás budou vítat, jakmile přijdete domů z práce, a od té chvíle vám nedají pokoj. Jejich povaha je opravdu za odměnu, proto pokud nepodceníte socializaci, získáte jednoho z nejspolečenštějších psů na světě. Nyní si přiblížíme tohle plemeno o něco více a ukážeme si, jak z něho udělat dokonalého psího parťáka.

 

10 věcí, které o zlatém retrívrovi musíte vědět

  • Zlatý retrívr je neuvěřitelně společenský pes, který potřebuje blízký kontakt s rodinou. I když díky jeho stavbě těla a silné srsti je ideálním psem na zahradu, potřebuje opravdu častý kontakt s majiteli, aby byl šťastný, sám na zahradě tak nejspíš úplně spokojený nebude. 
  • Jednou z největších položek bývá u psů krmivo a veterinární péče, díky jeho tuhému kořínku a velikosti, je zlaťák středně finančně náročný. Neměli byste však podceňovat kvalitní krmivo, jelikož je velmi aktivní, potřebuje kvalitní stravu. Nejlepší je samozřejmě přirozená strava ve formě barfování. Pokud však nemáte čas nebo dostatek informací, můžete zkusit granule, které se snaží barfu, co nejvíce přiblížit.
  • Pro svoji úžasnou povahu je ideální do rodiny s dětmi, které přirozeně ochraňuje. Miluje celou svoji smečku, které je naprosto oddaný.
  • Pro svou pracovitost a oddanost se stále častěji využívá i jako vodící pes.
  • Zlaťáci budou velmi hraví a mazliví, možná si myslíte, že to s postupem času vyprchá, opak je však pravdou. Tihle psi se budou chtít mazlit celý život.
  • Tihle psi skvěle vycházejí i s dalšími zvířaty, pokud nepodceníte jejich socializaci budou skvělými parťáky nejen pro dvounohé členy rodiny, ale i pro ty čtyřnohé.
  • Zlatí retrívři milují sport. Běh, procházka, poběží vedle vás až vy pojedete na kole, plavání, budou vás doprovázet na dlouhé výpravy za dobrodružstvím. Žádné počasí pro ně není problém a čas na bláto a koupel v potoce či rybníku je takřka neustále.
  • Vhodní jsou tihle psi i pro začátečníky, jelikož mají skvělou povahu, jsou inteligentní také mají velký apetit, díky kterému udělají za pamlsek takřka cokoli. Pozor však na náchylnost k nadváze.
  • Pokud vám vadí chlupy všude, pak možná bude problém. Zlaťáci opravdu silně línají, je proto potřeba je často vyčesávat, ale i tak se musíte smířit s tím, že chlupy budete nacházet neustále.
  • Obecně se u těchto psů nedoporučuje je během prvního roku přehnaně zatěžovat. Tihle psi trpí často na dysplazii kloubů, to lze eliminovat koupí psa s PP. Neměli by však ze začátku běhat po tvrdém povrchu a měli by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta, gauče nebo třeba postele).

Povaha

Zlatý retrívr má jednu z nejlepších povah, jakou byste u psů hledali. Je chytrý, je hravý, velmi mazlivý, lehce ovladatelný a naprosto oddaný a neagresivní. To z něj dělá oblíbeného člena domácnosti nebo třeba nepostradatelného pomocníka pro handicapované. Díky jeho inteligenci a velké trpělivosti je ideální variantou i pro začátečníky, kteří chtějí středně velkého psa. Velké množství energie rád vybije na delší procházce a nikdy nepohrdne aportem, měli byste tak mít nejen pamlsky, ale i tenisáky neustále při ruce. Při jeho výcviku bude důležité být důsledný, ale jinak se vám s ním bude pracovat snadno. 

Zdraví

Retrívři se dožívají vysokého věku, přesto se ani jim některé choroby nevyhnou. Mezi nejčastější onemocnění patří:

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Nejčastější onemocnění zlaťáků, jako u většiny psů, je dysplazie kyčelního kloubu. Dědičná choroba, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Rakovina: Nemoc, která se stále častěji objevuje i u psů a stala se jednou z nejčastějších nemocí. Nejběžněji se vyskytuje ve formě osteosarkomu, hemangiosarkomu a lymfosarkomu. Mezi prvotní ukazatele patří ztráta chuti psa k jídlu, s tím spojená ztráta hmotnosti, únava, výrůstky pod kůží, průjem, nebo třeba kolapsy. 
  • Torze žaludku: U středně velkých a velkých psích plemen, je ještě jeden strašák pro každého majitele, a sice život ohrožující stav, při kterém se otočí žaludek. Ten následně tlačí na cévy a komplikuje krevní oběh, což v důsledku vede k selhání orgánů. Torze se projevuje snahou zvracet, nafouklým břichem a zrychleným dýcháním, pokud nezačnete okamžitě řešit, pes upadá do šoku a následně umírá. Jediný způsob, jak tomu předcházet je rozdělovat krmné dávky a psa nechat po jídle v klidu.
  • Nadváha: Tihle jedlíci mohou mít sklony k nadváze. To může v konečném důsledku potrápit všechny orgány a klouby. Držte proto krmné dávky, nepřejídejte svého milovníka jídla a zároveň zařaďte sportovní aktivity. 

Výchova a výcvik zlatého retrívra

Miluje dobrodružství, je velmi společenský a má dostatek energie, kterou potřebuje vybít, to z něj dělá skvělého parťáka nejen na cesty, ale i pro život. Ať už se rozhodnete zvolit jakoukoliv aktivitu, bude za ni vděčný, bude totiž rád trávit čas se svým majitelem. Chcete si jít zaběhat, pojedete na kole, chcete jít plavat nebo na túru? Zlaťák bude po vašem boku. Dokonce je pravděpodobné, že zaplavat si půjde i bez vás. 

U štěňat nezapomeňte dávkovat množství pohybu postupně. Je to pes většího vzrůstu, který může mít v budoucnu problém s pohybovým aparátem, proto ho nechte správně se vyvinout.  Neměli bychom ho tak nechat pohybovat po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky (na postel, na gauč, do auta). 

Za pomocí pozitivní metody výcviku s pamlsky a tenisáky v kapse, naučíte zlaťáka cokoli. Ne nadarmo se využívají i jako asistenční psi. Tohle spojení inteligence, oddanosti, klidné povahy a pracovitosti jen tak v nějakém plemeni nenajdete. Nekazte jeho důvěru k vám fyzickými tresty, nebude to mít ten správný účinek.

Nezapomeňte pejskovi od samého začátku ukazovat vše, co chcete, aby ovládal. Usnadníte si tak společnou budoucnost. Prohlížejte si tlamičku, koukejte do uší nebo tahejte za tlapičky a noste v náručí, musíte ho zvyknout na kontakt, dost to usnadní třeba návštěvy u veterináře. Naučte ho jezdit v přepravce nebo ho vezměte do dopravního prostředku. Zvykejte ho na hluk, učte ho pravidla vaší domácnosti a nedělejte ústupky, buďte trpěliví, ale i důslední.

Jako u naprosto každého psa, je třeba se od samého začátku intenzivně věnovat výcviku a socializaci. I když je zlaťák úžasný, je třeba mu vše ukázat a naučit ho to, nestačí jen vrozené schopnosti, musíte s ním pracovat. Naučte ho poslušnosti i kontaktu s ostatními. Berte ho všude, kam máte namířeno, je důležité, aby se nebál cizích lidí, zvířat ani prostředí. Čím více mu toho ukážete, tím spíše si rychle zvykne. Potřebuje porozumět světu, aby s ním uměl komunikovat. K tomu bude ideální i cvičák a psí školka, kde si může postupně zvykat na kontakt s jinými psy. Jen tak si získáte psího kamaráda se skutečně stabilní povahou, což při tak dlouhém soužití je k nezaplacení.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Ne pro nic za nic se zlaťákům říká rodinný pes. On totiž opravdu rodinným psem je. Jsou to neuvěřitelně přátelští psi, kteří milují svoji rodinu. Ideální parťák k dětem, který jim leccos odpustí. Je trpělivý, neagresivní a takřka nerozbitný. Pořád je to ale více jak 30 kilové stvoření, proto doporučujeme hlídat, jejich chování k němu, i jeho chování k nim. Naučte své děti i zlaťáka, jak to bude v rodině fungovat.

Základem pro jeho soužití s ostatními zvířecími členy rodiny bude socializace. I takhle společenské a přátelské plemeno potřebuje trénovat, jak se v určitých chvílích chovat, proto mu dejte tu možnost a uvidíte, že vše půjde, jak má. Musí pochopit komunikaci ve zvířecí říši, aby věděl, jak se v jaké situaci chovat a později při každém nedorozumění neútočil nebo neutíkal na svou ochranu.

Finanční náročnost

Zlatý retrívr je středně velký pes a podle toho odpovídá finanční náročnost. Za štěně s PP můžete v dnešní době zaplatit v průměru okolo 30 000 Kč. Navíc počítejte na začátku s výdaji za pelech, misky na vodu a žrádlo, hračky, krmivo pro štěňata a výcvikové pomůcky, což může vyjít až na dalších 5 tisíc Kč. 

Další položkou bude veterina a krmivo. I když to nelze dopředu předpokládat, pokud budete mít zdravé štěně, vyjde roční péče asi na cca 3000 kč. Zdraví můžete podpořit výběrem psa s PP. Pokud už nastanou komplikace, musíte počítat s tím, že veterinární péče u středně velkého psa bude náročnější, než a menších plemen. 

Krmivo se přepočítává nejčastěji pro představu 100 gramů krmiva na 10kg váhy psa. To znamená, že pokud máte 35 kilového psíka a denní dávka granulí, dle zvolených granulí a aktivitě psa, bude přibližně 350 gramů granulí denně, vyjde to přibližně na 1500-2000 Kč měsíčně.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok35-50 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-30 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky, hračky

Krmivo a péče

Zlatý retrívr je výhrou i co se náročnosti péče týká. Pokud vyberete kvalitní krmivo, které podpoří zdravý a dlouhý život, máte do jisté míry vyhráno. Musíte si uvědomit, že máte aktivního psa, který může v budoucnu trpět na klouby, proto musíte jeho pohybovému aparátu věnovat nějakou tu péči. Nejlepší je samozřejmě syrové maso a kosti, je to nejpřirozenější strava pro psa, přesto lze vybrat i velmi kvalitní granule, které dokážou barf nahradit, jako třeba Rufky. Přitom nezapomínejte na komplikace s přetočením žaludku, takže nechte psa po jídle vždy chvíli v klidu. A hlídejte i jeho nadměrný apetit, jakmile uvidíte náznak nadváhy, začněte to řešit.

Zlaťáka byste měli každou chvíli kartáčovat, abyste alespoň trochu snížili množství chlupů napadaných po sedačkách, podlaze i na vás. S koupáním to naopak nepřehánějte a zvolte to jako krajní možnost. Je pravděpodobné, že tenhle vodomil, to vyřeší často za vás. 

Zastřihávat můžete v případě potřeby drápky. Kontrolovat byste měli i čistotu uší a očí. V případě potřeby, pokud se pes přehnaně drbe, nebo mu hodně teče z očí, vezměte ho k veterináři.

Vzhled

Tělo zlatého retrívra je mohutné a vyrovnané, nesmí být však zavalité. Je to středně velký pes s širokým hrudníkem a hlavou. Nohy má pevné a mezi prsty blány, díky kterým si může užívat plavání, jeho velmi oblíbenou aktivitu. Ocas má dlouhý na konci stočený vzhůru. Srst je jednobarevná a velmi hustá, proto dobře zvládá chladnější teploty. Psi dorůstají do ideální velikosti 57 cm a 45 kilogramů, fenky jsou drobnější. Charakteristické jsou pronikavé oči, které drží neustálý kontakt s majitelem a velké srdce, které pro něj bije.

Chovné stanice zlatých retrívrů

V případě, že si plánujete pořídit zlatého retrívra, doporučujeme psa s PP, níže uvádíme některé z chovných stanic.

White Coffe

Million Reasons

Chlupaté štěstí

Artemis gold