10 důležitých věcí, které musíte o Australském Ovčákovi vědět

Australský ovčák je mimořádně inteligentní a všestranné pracovní plemeno, které disponuje velkým množstvím energie. Je proto nutné mu věnovat dostatek pozornosti a aktivity a nezanedbat výcvik. Pak se může stát výborným rodinným společníkem a kamarádem. Pod “živou” slupkou ukrývá citlivou psí duši, která je maximálně oddaná své rodině. Vůči cizím lidem je však spíše odměřený. Podobně jako u každého plemene má jeho výchova svá specifika. V následujícím článku se dozvíte vše potřebné, abyste se mohli rozhodnout, zda si australáka skutečně pořídit. Máme pro vás užitečné rady a tipy, které každý majitel tohoto impozantního psa zaručeně musí znát.

10 věcí, které o australském ovčákovi musíte vědět

  1. Toto plemeno není vhodné pro začínající chovatele. Australský ovčák potřebuje nejméně 60 minut fyzické nebo mentální aktivity denně. Ideálním způsobem využití jsou pro něj psí sporty nebo trénink obedience.
  2. Chov australáka  v městském bytě je možný. Pokud se vám však nepodaří zajistit psovi dostatečné vyžití, očekávejte destruktivní chování, hlasitý, vytrvalý štěkot a neposlušnost.
  3. Se socializací štěněte je nezbytné začít již v raném věku. Jen tak se vám podaří vychovat klidného a vyrovnaného psa, který nebude přehnaně reagovat na podněty v okolí. Nedostatečná socializace se může se projevit bázlivostí až agresí. 
  4. Australský ovčák je vyšlechtěn k pastevecké práci, proto má sklony pást i děti nebo psy ve svém okolí. Je tedy nutné, abyste při výcviku byli dostatečně důrazní a pes vás respektoval. Silně doporučujeme individuální výcvik s trenérem.
  5. Australáci jsou náchylní na dědičné choroby jako je onemocnění kloubů, očí a vznik epilepsie. Těmto chorobám však lze předcházet dostatkem pohybu, výběrem správné stravy a koupí psa s PP.
  6. Australský ovčák má sklony k silným potravinovým intolerancím, které se projevují průjmem a zvracením. Doporučujeme proto vybrat zdravé krmivo, které neobsahuje nejběžnější alergeny jako kukuřici, sóju nebo obilí.
  7. Během prvního roku je vhodné štěně přehnaně nezatěžovat. Pes by neměl běhat po tvrdém povrchu a měl by se taktéž vyhnout skokům z přílišné výšky (výskoky z auta atd.). Přilišný zátěž může způsobit budoucí problémy s pohybovým aparátem.
  8. Australský ovčák je nemalou finanční investicí. Na pořízení štěněte si připravte cca 25 tisíc korun a na první rok života minimálně dalších 20 tisíc korun. Běžnými výdaji bude veterina, krmivo, hračky a výcvik.
  9. Plemeno se vyznačuje krásnou vnější srstí s teplou podsadou. Nemusíte tak mít strach, že bude vašemu ausíkovi venku zima. Pokud máte psa doma a nechcete mít všude zachlupeno, je potřeba ho alespoň 2x týdně vyčesat.
  10. Australský ovčák má zrychlený metabolismus, je proto potřeba vybírat výživnou stravu, která ho podpoří v aktivním životním stylu. Pokud chcete, aby byl váš Australák dlouhodobě zdravý, doporučujeme kombinaci přírodních granulí, konzerv a pamlsků s vyšším obsahem proteinu.

Povaha

Inteligentní, energický, učenlivý, věrný a dominantní, to je australský ovčák v kostce. Vysoká inteligence jej předurčuje k dominanci. Od vás se proto očekává jasné a sebevědomé vystupování, které dá psovi najevo, kdo je u vás pánem. Jinak můžete očekávat, že suverénně převezme kontrolu nad svou smečkou a zabaví se ničením vaší domácnosti. Australák je, stejně jako ostatní ovčáci, nesmírně loajální vůči své rodině. K cizím lidem je naopak spíše odměřený a může se projevovat až bázlivě. Se socializací a zvykáním na co nejširší spektrum vjemů musíme proto začít včas. Štěně by mělo již v raném věku zažít co nejvíce různých situací, seznámit se s cizími zvířaty i lidmi, zvyknout si na neočekávané zvuky atd. Svého psa byste měli naučit také pohybovat se v městské dopravě, a to i tehdy, bydlíte-li na vesnici. Zvykněte jej na cesty autobusem či tramvají. Dobrou pomůckou při výchově malého psího parťáka je jednoznačně cvičák nebo psí školka, kde si může postupně zvykat na kontakt s jinými psy. Jen tak si získáte psího kamaráda se skutečně stabilní povahou, která odpovídá zvídavému australskému ovčákovi se všemi jeho klady.

Zdravotní rizika

Mutace genů s sebou u řady plemen přinášejí predispozice k dědičným chorobám. Australský ovčák v tomto směru není výjimkou.

Předcházet těmto rizikům lze nákupem štěňat výhradně s PP a již hotovými genetickými testy od chovatele. Výběr vhodné stravy hraje taktéž klíčovou roli, jako prevence před rozvojem genetických a civilizačních chorob.

Nejčastější onemocnění australského ovčáka

  • Dysplazie kyčelního kloubu: Jedná se o dědičnou chorobu, která postihuje zadní končetiny. Onemocnění může vyústit až v artrózu, což zvířeti přináší bolestivý pohyb. Vhodnou prevencí dysplazie je nepřetěžovat psa v růstové fázi života (dlouhé procházky, skoky do výšky, běh po tvrdém povrchu). Neméně podstatná je kvalita krmiva, a to alespoň prvních 12 měsíců. Ačkoli je hodnotná strava finančně náročnější, vložená investice se vám jednoznačně vyplatí. Ušetřené náklady na krmivo by se vám později mohly propsat do výrazně dražší veterinární péče. Doporučuje se také jít mezi 12-16. měsícem se psem na rentgen. Právě v tomto věku se dysplasie může odhalit, což umožňuje včas změnit životní styl psa a zahájit účinnou prevenci.
  • Epilepsie: Jedná se o dědičnou chorobu, kterou však mohou spustit vnější podněty. Pes trpící epilepsií mívá poměrně dramaticky vypadající záchvaty, při nichž je sevřen v křečích a může mu hrozit i ztráta dechu. Tuto nemoc nelze vyléčit, dobrou zprávou však je, že existují léky, které ji zmírní. S epileptikem doporučujeme pravidelně navštěvovat veterináře a průběžně zde monitorovat zdravotní stav psa.
  • Hluchota: Hluchota je u australských ovčáků poměrně rozšířené onemocnění. Některé druhy hluchoty mohou být řešeny chirurgickými postupy, ale univerzální metoda léčby bohužel neexistuje. Pes však může prožít plnohodnotný život. Výcvik za těchto podmínek vyžaduje větší trpělivost a úsilí, je však bez větších problémů zvládnutelný.
  • Zákal oční čočky: Jedná se o onemocnění oční čočky, které způsobuje postupnou ztrátu zraku. Jestliže kupujete psa s PP, jeho rodiče jsou nepochybně testovaní na dědičnou formu tohoto onemocnění. Díky testům můžete významně snížit pravděpodobnost, že tato choroba postihne právě vaše štěně.
  • Alergie: Alergie jsou mezi psy rozšířené a nevyhýbají se ani australským ovčákům. Plemeno může trpět intolerancí na určité složky vyskytující se v jeho stravě či přítomné v bezprostředním okolí zvířete. Jestliže odhalíte alergii, je na místě nevystavovat nadále psa působení alergenů. Toho lze docílit například změnou stravy (alergie na určitou složku v současném krmivu), či úpravou prostředí/domácnosti (alergie na pyl, peří).

Výchova ovčáka aneb jak psovi zajistit vhodné aktivity

Australský ovčák doslova překypuje energií. Velmi důležitá je proto důsledná výchova a dostatek fyzické i mentální aktivity. Vzhledem k tomu, že toto plemeno má sklon k bázlivosti, je vhodné australáka cvičit pozitivními metodami za pomocí odměn (pamlsky, míček apod.). Mějme na paměti, že se nejedná o psa, kterého by stačilo vypustit na zahradu nebo s ním obejít dokola panelák.

U dospělých jedinců doporučujeme věnovat psovi minimálně hodinu. Společný čas je vhodné naplnit sportem či mentální aktivitou (aport, běh, poslušnost, agility). Bude-li i po dostatečné aktivitě váš čtyřnohý kamarád plný energie, zabavit ho můžete také hračkami ve formě hlavolamů pro psy.

U štěňat je zapotřebí dávkovat množství pohybu obezřetně. Vzhledem k tomu, že se jejich pohybový aparát teprve vyvíjí, měli bychom se vyvarovat toho, aby se pes pohyboval po tvrdém povrchu (chodník, betonové hřiště). Nevhodné jsou rovněž skoky. Intenzivně věnovat byste se naopak již v tomto období měli výcviku poslušnosti. Australský ovčák má v sobě silně zakořeněné vlohy pro pasení. Při nedostačujícím výcviku poslušnosti můžete narazit na to, že bude mít váš pes tendenci pást dokonce vaše děti či jiná zvířata. Pokud jste pejskař-začátečník, rozhodně bychom doporučovali výběr jiného plemene. Jestliže se pro australského ovčáka přece jen rozhodnete, vyhraďte si prostor pro návštěvu cvičáku alespoň 2x týdně.

Vztah k dětem a domácím mazlíčkům

Australáci si často myslí, že jsou děti nebo další zvířata součástí jejich stáda a oni je musí pást. Proto mají psi tendenci do dětí šťouchat nebo je potahovat. Pasení přitom rozhodně není něco, co by australského ovčáka nešlo odnaučit důsledným výcvikem poslušnosti tzv. “obedience”. Taktéž velmi podstatnou roli pak sehrává i způsob, jakým budou ke psovi přistupovat ostatní členové vaší domácnosti.

Zejména děti je vhodné naučit, jak se k psovi chovat, jak ho správně hladit a čeho se vyvarovat. Základním pravidlem pro soužití se psem je nevyrušovat jej, když je zrovna čas krmení nebo když zvíře spí. Důrazně dětem vysvětlete, že brát psovi misku s krmením není dobrý nápad. Dokud si nebudete stoprocentně jistí, že nemůže k ničemu dojít, doporučujeme na psa a děti dohlížet.

Sklony k pasení může váš pes projevovat i vůči zvířatům. Doporučujeme proto psa dostatečně socializovat aby pochopil, že ostatní zvířata nejsou součástí jeho stáda.

Finanční náročnost

Australský ovčák patří z hlediska financí k náročnějším plemenům. Za štěně s PP zaplatíte v průměru okolo 25 000 Kč. Tím však nutné výdaje zdaleka nekončí. S pořízením štěněte je nutné zakoupit základní výbavu. Musíte mu obstarat do začátku pelech, misky, hračky, první krmiva a výcvikové pomůcky. Jakýsi startovací balíček veškerých takových nezbytností může stát od 2 do 5 tisíc Kč. V průběhu života musíte pochopitelně počítat ve svém rozpočtu se zásadní položkou v podobě krmení. Podle fyzické aktivity australský ovčák spořádá orientačně mezi 12 a 16 kg granulí měsíčně. Prakticky to znamená, že chcete-li, aby se pes stravoval kvalitně (granule od cca 115 Kč za kg), tak krmivo vyjde na 1500-2000 Kč měsíčně. V průběhu života jej také budete muset očkovat, odčervovat či absolvovat veterinární ošetření v případě náhlých problémů. Ročně si tak připravte dalších 2000 Kč na výdaje za zdravotní péči. Budete-li se svým psem navíc sportovat, jezdit na výlety a výstavy, vznikne vám i řada nepřímých nákladů. Ty v našem příkladě vyčíslovat nebudeme, protože jsou velmi individuální u každého páníčka.

Shrnutí:

RokVýdajeNa co?
Celkové výdaje za první rok45-55 tisíc Kčpořízení, krmivo, veterina, pomůcky
Celkové výdaje za další roky25-35 tisíc Kčkrmivo, veterina, pomůcky

Krmivo a péče

Z hlediska péče australský ovčák není nijak náročný. Jako u každého psa dbáme na kvalitní a vyváženou stravu, díky níž bude náš mazlíček dobře prospívat. Doporučujeme krmení rozdělit a krmit jej 2x denně. Množství granulí je individuální, ale nejčastěji se může pohybovat od 400 do 520 g denně v závislosti na aktivitě, věku a hmotnosti psa. Přepočteno na energetickou hodnotu je to cca 1500-2000 kcal. 

Pokud svého australáka plánujete chovat venku, je zapotřebí si uvědomit, že má dobrou podsadu a nepromokavou srst. Déšť ani sníh jej tedy nijak zvlášť neohrožují. Péče o srst je však i přesto důležitá. Doporučujeme mu času od času do krmiva přidat kapku lososového oleje. Zajistí mu krásnou lesklou a hustou srst. A Psům na rozdíl od lidí skutečně chutná. Jednou týdně je dobré australáka pořádně vyčesat. Vaše péče se vám zúročí v jeho krásné srsti. Línání očekávejte zejména na jaře, kdy pes shazuje zimní srst. V tomto období můžete vyčesávat i častěji, abyste mu pomohli zbavit se staré srsti. Co se týče koupání tak platí univerzální zásada: Vykoupat je potřeba pouze psa, který je špinavý. Z naší osobní zkušenosti nastává takový případ jen několikrát za rok.

Neméně důležité je zastřihávání drápků. Kdy? Začíná-li váš pes při chůzi připomínat dámu, která klape vysokými podpatky, je pravý čas mu drápky zastřihnout.

Vzhled

Australský ovčák je středně velký pes vyšlechtěný v mnoha barevných varietách. Mezi nejvyhledávanější patří blue merle, red merle, černá trikolora a červená trikolora. Toto plemeno má středně dlouhou srst s podsadou. V kohoutku měří 48-58 cm a váží 18-28 kg. Samec je obvykle většího vzrůstu než fena. U tohoto plemena se typicky objevuje zakrnělý ocas. Existují ale i jedinci s plným ocasem, vždy záleží na rodičích daného zvířete. Další zajímavostí, která vás upoutá na vzhledu těchto krásných psů, je zbarvení očí. To je často velmi pestré a pro psy netypické.

Chovné stanice australských ovčáků

Pokud si plánujete pořídit australského ovčáka, doporučujeme si ověřit, zda některá z následujících chovných stanic zrovna nemá vrh. 

ČR

SK